Vinetele se coc, se curata de coaja si se scurg bine (eventual intre doua funduri de lemn) vreo jumatate de ora. Intre timp, taiati rosiile in rondele groase de 0,5-1 cm, cateii de usturoi in rondele, cepele pestisori (nu foarte subtiri, jumatati de cerc). Intr-o cratita joasa, in care am turnat putin ulei, se asaza un strat de vinete coapte fasii, rondele de usturoi, felii de ceapa, un strat de rosii, un praf de sare, putin ulei, putin piper si se repeta, terminandu-se cu rondele de rosii. Se adauga apa cat sa le acopere si se da la cuptor la foc mediu. Cand incep sa fiarba se micsoreaza focul si, foarte important se lasa la cuptor vreo doua ore cu cratita acoperita. Dupa acest timp, se descopera cratita si se mai lasa 15-20 min, la foc iute sa scada putin si sa se rumeneasca mancarica. Nu trebuie sa fie foarte scazuta, trebuie sa ramana cam o treime sau chiar jumatate din sos.