Retetele Desprecopii.com
Retete |  Retete noi |  Retete populare |  Cele mai bine evaluate retete |  Adauga o reteta
Rezultate: 10  20  30

10 Cele mai vizionate retete

Ciocolata de casa cu lapte praf RARAUL (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 187350)
Se pun intr-o cratita pe foc zaharul+apa. Se fierbe la foc domol timp de 7 minute din momentul in care zaharul s-a topit. Practic va iesi un siropel. Se adauga fugutza si zaharul vanilat. Se topeste instant ca e fin fin, dupa care se stinge focul. Se adauga untul si se amesteca pana se topeste. De preferat este sa folositi o cratita de teflon si o lingura de lemn plata (paleta, nu adanca). Dupa ce s-a topit si untul se adauga laptele praf si alunele. Se amesteca si veti observa ca la omogenizare veti avea ca un aluat moale in cratita (si cald pe deasupra). Se aseaza pasta respectiva intr-o tavita de staniol, caserola de plastic, ce aveti la indemana, ideea e ca o asezati pe o suprafata intinsa de circa 20/30 cm pentru a beneficia de o inaltime buna a ciocolatei atunci cand o veti servi taiata cubulete. Se lasa afara la racit, ulterior se poate pune la frigider sau chiar 20/30 min. la congelator daca va este pofta pofta.



Secretele acestei retete (divulgate fara probleme) sunt:

1 - eu folosesc numai lapte praf RARAUL (care spre norocul meu se mai gaseste in ALIMENTARELE mai vechi si uneori prin supermarketurile mici) pentru ca alte tipuri de lapte praf contin deja zahar! si au alt gust si textura (unele tipuri sunt sub forma de granule), insa cu gustul laptelui PRAF RARAUL (ca e chiar praf... pulbere) va va iesi fix ciocolata la care poftiti. Altfel nu va garantez succesul retetei.

2 - in plus, eu nu mai folosesc esente sau arome suplimentare, pt.ca din nou se strica reteta (am incercat si am stricat, deci va spun din experienta); dar nu va pot impiedica, astfel incat daca o faceti, o faceti pe riscul si pe gustul vostru.


v-am zis si de cacao printre ingrediente, dar o folositi numai daca doriti sa iasa ciocolata neagra! si atunci o amestecati odata cu laptele praf; daca nu doriti sa o faceti colorata, o puteti lasa si alba; iar daca aveti chef de joaca, combinati...
Ardei copti la borcan (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 35629)
Se pastreaza bine la lada, INSA EU LE PREFER TOATE LA BORCAN. Cum ii faci?

Simplu! Ii coci la cuptor, ii lasi apoi la inmuiat pana la racire de 3/4 cu sare grunjoasa de preferat intr-un castron acoperit cu un capac si appoi ii cureti ii clatesti ffffff usor sub apa, eu ii tai felii curatati de seminte insa ii poti lasa si intregi cam cat mancati la o masa si ii pun in borcan, pun peste ei umpik de ulei, baobe de mustar, piper si sare dupa gust, ii sigilez si ii pun la fiert la sterilizat. NU ITI FACE GRIJI CA ISI LASA SINGURI ZEAMA. sunt deliciosi si pratici fiindca ii deschizi si ii papi de-a-gata fara sa mai dezgheti etc.
Cidru de mere (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 31495)
Cel mai bun cidru se obtine din mere acrisoare, dar coapte. Merele necoapte dau un cidru acru, lipsit de aroma. Merele padurete nu se folosesc singure la prepararea cidrului, ci in amestec cu alte fructe, deoarece contin mult acid si tanin. De asemenea, nu se folosesc la prepararea cidrului perele, din cauza continutului mic in acizi. Pentru a obtine un cidru superior trebuie sa alegem bine merele. Ele trebuie sa fie sanatoase, bine coapte, proaspete, sa nu fie lovite sau atacate de diverse boli (patate, mucegaite, inceput de putrezire), sa nu fie viermanoase. Merele pot fi dintr-un singur soi sau amestec de soiuri. Se prefera soiurile mai zemoase, cum sunt Renet de Champagne. Merele alese se spala bine, se zdrobesc si se scoate sucul la presa. Sucul obtinut se strecoara printr-o panza, tifon sau sita deasa de par si se pune in vasul de fermentat. Se adauga zahar dupa dorinta si in functie de gradul de coacere al merelor. La merele mai acrisoare se va adauga mai mult zahar decat la cele dulci. La un cidru de mere coapte cu un continut normal de zahar nu se mai adauga zahar. Vasul in care se pune sucul la fermentat se astupa cu un dop de fermentatie (un dop prin care se trece capatul unui furtun, iar celalalt capat se introduce intr-un borcan de apa). Fermentatia este mai puternica in primele zile, apoi scade in intensitate. Dupa ce fermentatia a incetat, cidrul se sifoneaza cu ajutorul unui furtun in alt vas, cu grija, pentru a nu tulbura drojdia de pe fundul vasului. Se astupa vasul si se lasa sa mai stea intr-un loc rece. Dupa ce fermentatia a incetat, ea totusi continua lent inca 4-6 saptamani, dupa care cidrul se trage in sticle, se astupa cu dopuri oparite si se pastreaza la rece.

Ardei kapia copti (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 28473)
Ardeii kapia copti, curatati fara a veni în contact cu apa (pentru a nu-si pierde gustul specific de copt), se cantaresc si se pun în castron. Într-o craticioara se fierb în clocot 2 minute otetul, zaharul, samanta de mustar sau aspirina sfaramata, foaia de dafin si telina si se toarna peste ardeii copti. Dupa 30 de minute, ardei se pun în borcane mici, bine presati, se acopera cu lichidul respectiv, se leaga cu celofan si se pun în camara.
Ardei kapia la borcan (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 28191)
Alegeti ardei kapia frumosi, bine copti si neloviti, spalati-i, stergeti-i bine, apoi asezati-i pe un disc metalic la flacara mare a aragazului. Cu grija, fara sa se moaie prea mult, puneti ardeii copti într-un vas acoperit si dati-le putina sare. Curatati-i cu atentie de pielite si seminte, cantariti-i si asezati-i într-un castron mai mare. Separat, puneti la fiert câte 150 ml de otet pentru fiecare kg de ulei copt, zaharul, samanta de mustar si condimentele. Dupa primele clocote turnati lichidul peste ardeii curatati si dupa zece minute asezati-i în borcane mici. Umpleti borcanele cu otetul fiert, puneti câte 3 linguri de ulei în fiecare borcan si legati-le cu celofan.
Zacusca pentru "iarna" (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 27756)
Vinetele,gogosarii,ardeii se coc pe tabla, se curata.
Vinetele se lasa sa se scurga 4 ore aproximativ, de sucul resectiv(ustura putin la imba), apoi se toaca (cutit fara tais din plastic).
Se caleste ceapa taiata felii pana se "aureste", se adauga vinetele, ardeii si gogosarii facuti fasii, sucul de rosii, sarea si piperul.
Se da la foc mic 45min, se lasa sa se raceasca apoi se pun la borcane si se capseaza.
Borcanele capsate se "sterilizeza", se pun intr-o ola cu apa pe fundul careia s-au asezat niste carpe, se asaza borcanele cu capacul in sus. Se fierb la foc mic 30 min, se scot cand apa este inca fierbinte, se aseaza cu capacul in jos(fara sa se apese pe ele-sunt putin bombate), se acopera cu un prosop si se lasa sa se racesca.
Dupa racire capacele vor devenii concave(acestea sunt sigure de pastrat cel mult doi ani-daca apuca!), celelalte, le puteti consuma primele.
Cozonac moldovenesc (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 27085)
Faina si ouale se pun cu cel putin sase ore inainte in camera de lucru incalzita, iar faina se cerne in prealabil. Se prepara maiaua din cca 2 linguri de faina care se pun intr-un castron si se oparesc cu lapte fierbinte si se bate pana devine pasta moale ca o alifie. Separat, se inmoaie drojdia cu putin lapte, o lingurita cu virf de zahar, o lingura faina, apoi se amesteca bine, se acopera cu un servet curat si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut, se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine si se pune din nou totul la crescut la loc cald ferit de curenti de aer rece. Intre timp, se bat galbenusurile toate, cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea. Cand maiaua a crescut, se pune in vas cu faina si compozitia de mai sus, se toarna galbenusurile, apoi untul topit (caldut, nu fierbinte), romul, coaja de lamaie si portocala, laptele caldut care a fost fiert cu vanilia si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Acest amestec se framanta bine 35-45 de minute neintrerupt; se tine la caldura 2 si chiar 3 ore. La framantat se ung mainile cu ulei sau unt si se continua framantarea pana cand coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie sa fie tare ci mai mult moale. Daca e vartos, se mai pun 2-3 albusuri batute spuma si se framanta bine.
Cand coca a crescut bine, se iau pe rand bucati, se intind putin, se presara umplutura si apoi se ruleaza, dupa care se pun in tavi de cozonac lungi si inalte, pregatite cu hartie inalta unsa cu unt. Se unge cozonacul cu galbenus amestecat cu ulei ca o maioneza si se presara cu zahar pentru aspect. Acest aluat se acopera cu un servet curat si gros, se pune la caldura si se lasa sa creasca. Acest aluat creste foarte mult, de aceea este bine sa folosim niste tavi mai inalte. Daca tavile sunt normale, atunci se umple forma pana la 1/3 din inaltimea ei. Se baga in cuptor, cand aluatul a crescut cat inaltimea formei. Cuptorul trebuie sa aiba o temperatura mai mica primele 15 minute, dupa care se da o temperatura mai mare. Pentru ca partea de sus a cozonacilor sa nu se arda, dupa ce s-au rumenit se va acoperi cu hartie udata cu apa.
Cuptorul va fi incalzit la o temperatura potrivita pentru copt care se incearca cu malai: se arunca o mana de malai in cuptor si daca arde imediat se mai asteapta pana ce malaiul aruncat se rumeneste in timp. Coptul nu trebuie sa dureze mai mult de 60 de minute. Tavile se pun la nivelul cel mai jos pentru ca sa aiba cozonacul unde creste. Un cozonac moldovenesc bine framantat si copt creste foarte inalt pana la 50 de cm. si cand se rupe suvita pe lung se desprinde ca o fibra lunga. Cozonacul moldovenesc avand multe oua se pastreaza moale, mai multa vreme, comparativ cu restul cozonacilor.
Curcan umplut cu ciuperci (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 25960)
In ulei, se caleste ceapa cu ciupercile. Atunci cind sint bine calite, (dar nu arse!), se iau de pe foc, se adauga, in tigaie, miezul de pine inmuiat, cele 3 oua, sare, piper, dupa gust si marar tocat marunt. Totul se amesteca.
Aceasta umplutura se baga in curcan si se coase curcanul.

Curcanul se baga la cuptor. Cite kilograme are curcanul, atitea ore trebuie sa stea in cuptor.

Pentru a avea un aspect exterior frumos, curcanul trebuie invelit cu un tifon si uns penste tifon cu unt. De asemenea, din cind in cind, trebuie scos din cuptor si uns din nou cu unt, si cu ce se scurge in tava. Astfel, dupa ce este facut, va avea o culoare aramie, foarte frumoasa.

Umplutura cu maruntaie

Daca a avut pipota, inima si ficat, toate acestea se taie marunt si se calesc cu ceapa, la fel ca si ciupercile. Atunci cind sunt calite se adauga miez de paine inmuiat in lapte, sare, piper, oua, si marar tocat marunt. Totul se amesteca si se introduce in curcan, dupa care se procedeaza la fel ca mai sus.

Kurtos kalacs (cozonac secuiesc) (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 25937)
Punem drojdia in 200 de ml de lapte caldut. Amestecam faina, ouale, zaharul vanilinat, coaja de lamaie si sarea adaugand si putin lapte pana obtinem un aluat mai moale, apoi lasam sa se mareasca aluatul in caldura.

Formam mai multe portiuni din aluat, acestea avand grosimea unui deget si de un metru lungime. Luam batul special uns cu ulei si pregatit pentru acest colac si infasuram aluatul pe acesta (sa se lase distanta de circa un cm intre randuri). Urmeaza apoi actiunea de invartire pana cand dispare distanta initial lasata printre dungi. Aluatul urmeaza sa fie uns cu ulei, apoi dat cu zahar. Punem deasupra jaraticului si prajim. Colacul se prajeste in timp de 3-4 minute. Colacul este gata cand zaharul se caramelizeaza. (Nu se recomanda sa prajim mult, se obtine astfel un gust amarui!). Pentru a obtine alte gusturi, colacul poate fi dat cu nuca, cocos sau scortisoara!
Prajituri “Caise-piersici” (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 25706)
Se freaca ouale cu zaharul, praful de copt, vanilia si coaja de lamaie. Dupa incorporarea lor se adauga uleiul putin cite putin, continuind amestecarea compozitiei, iar la urma se incorporeaza faina. Din aluatul nu prea tare se formeaza bile rotunde cam de marimea unei nuci si cat mai egale. Se asaza bilele in tava, distantate si se coc cca. 15-20 minute, la foc slab. Dupa coacere se lasa sa se raceasca si apoi cu o lingurita se golesc usor la mijloc.
Lipind cate 2 bile astfel preparate, se vor obtine caise care, pentru a parea cit mai naturale, se vor colora. Culoarea roz se obtine prin fierberea catorva felii de sfecla rosie, iar culoarea verde din zeama de spanac. Se pot folosi culori alimentare. Se inmoaie usor atit cit sa se ude putin fiecare parte a caisei in lichidul colorat si apoi imediat in zahar tos. Dupa zvantare se pun in fructiera, iar citeva caise se pot orna cu frunze verzi.

Crema:
Untul, cacaoa si zaharul pudra se amesteca. Se adauga cca. 3 parti din compozitia ramasa prin scobirea caiselor. Se amesteca totul bine. Se umplu jumatatile de caisa dupa care se lipesc intre ele formind asfel caisa.


Inapoi la inceput   Inapoi la inceput