Un kg de faina Doua oua 250 g de drojdie ½ l de lapte zahar vaniliat coaja de lamaie putina sare putin zahar putina margarina
Mod de preparare:
Punem drojdia in 200 de ml de lapte caldut. Amestecam faina, ouale, zaharul vanilinat, coaja de lamaie si sarea adaugand si putin lapte pana obtinem un aluat mai moale, apoi lasam sa se mareasca aluatul in caldura.
Formam mai multe portiuni din aluat, acestea avand grosimea unui deget si de un metru lungime. Luam batul special uns cu ulei si pregatit pentru acest colac si infasuram aluatul pe acesta (sa se lase distanta de circa un cm intre randuri). Urmeaza apoi actiunea de invartire pana cand dispare distanta initial lasata printre dungi. Aluatul urmeaza sa fie uns cu ulei, apoi dat cu zahar. Punem deasupra jaraticului si prajim. Colacul se prajeste in timp de 3-4 minute. Colacul este gata cand zaharul se caramelizeaza. (Nu se recomanda sa prajim mult, se obtine astfel un gust amarui!). Pentru a obtine alte gusturi, colacul poate fi dat cu nuca, cocos sau scortisoara!
Mod de servire:
Sfaturi utile:
In cazul cumpararii batului special pentru colac secuiesc sa aveti in vedere urmatoarele: acesta sa aiba o coada (maner) destul de lunga, altfel nu se rezista temperaturii fierbinte de la jar. Acest tip de lemn sa aiba forma conica, altfel colacul prajit poate fi desprins cu greu de acesta. Daca avem un astfel de lemn, colacul proaspat prajit se desprinde usor de acesta dupa 15-20 de minute!
Prajitul colacului secuiesc necesita temperatura inalta, astfel se recomanda sa se utilizeze jaratic obtinut din lemn. (In cazul in care jaraticul nu este destul de fierbinte, exista pericolul ca aluatul sa cada in foc!).