Aluat: 6 1/2 cups faina alba 8 galbenusuri 1 cups zahar 100 ml whipping cream 100 g unt 2 linguri ulei 4 lingurite drojdie uscata 1 lingurita rasa sare 1 1/2 cups lapte esenta rom, vanilie, coaja rasa de lamaie/portocala 2-4 linguri alcool (coniac, rom) optional
Umplutura: crema de nuca: 1 farfurie adanca cu nuci sau alune macinate (nesarate) 6 albusuri spuma un praf sare, esenta de rom, alcool 2-3 linguri cacao frecate cu 3-4 linguri zahar ca sa nu faca cocoloase. Se amesteca toate.
Mod de preparare:
Aluat: Galbenusurile se presara cu sarea si se lasa sa stea putin; se bat apoi spuma cu zaharul, esente, alcool, coji rase; smantana (whipping cream) cu untul se incalzesc usor la temperatura camerei; drojdia se pune la muiat in lapte cald; se porneste masina de paine la optiunea dough - framantat aluat - timp in care amestecati usor toate ingredientele de mai sus cu o parte din faina. Restul de faina puneti in cuva masinii de paine, turnati deasupra aluatul si asteptati sa se termine framantatul si crescutul aluatului. Pe la jumatatea ciclului, inainte de a doua framantare, turnati uleiul.
Dupa ce cresc, se transfera pe masa, se intind cu sucitorul, se pune umplutura si se lasa sa mai creasca si in tavi. Coaceti cam o ora, raciti pe un gratar de sarma.
Mod de servire:
Se servesc atat reci cat si calzi, taiati in felii.