Retetele Desprecopii.com
Retete |  Retete noi |  Retete populare |  Cele mai bine evaluate retete |  Adauga o reteta
Rezultate: 10  20  30

  Cozonac moldovenesc Scoate reteta la imprimanta
Reteta: Cozonac moldovenesc 
Numar portii: 0 
Ingrediente: 1 kg faina,12 oua, 220 gr unt, 320 ml lapte, 50 gr drojdie de calitate, 300 gr zahar, vanilie, rom 1/3 paharel, 5 gr sare, coaja de la o lamaie, 40 gr ulei, stafide si umplutura de cacao si nuca (cacao, zahar, nuca macinata, esenta de rom, stafide)

Mod de preparare: Faina si ouale se pun cu cel putin sase ore inainte in camera de lucru incalzita, iar faina se cerne in prealabil. Se prepara maiaua din cca 2 linguri de faina care se pun intr-un castron si se oparesc cu lapte fierbinte si se bate pana devine pasta moale ca o alifie. Separat, se inmoaie drojdia cu putin lapte, o lingurita cu virf de zahar, o lingura faina, apoi se amesteca bine, se acopera cu un servet curat si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut, se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine si se pune din nou totul la crescut la loc cald ferit de curenti de aer rece. Intre timp, se bat galbenusurile toate, cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea. Cand maiaua a crescut, se pune in vas cu faina si compozitia de mai sus, se toarna galbenusurile, apoi untul topit (caldut, nu fierbinte), romul, coaja de lamaie si portocala, laptele caldut care a fost fiert cu vanilia si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Acest amestec se framanta bine 35-45 de minute neintrerupt; se tine la caldura 2 si chiar 3 ore. La framantat se ung mainile cu ulei sau unt si se continua framantarea pana cand coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie sa fie tare ci mai mult moale. Daca e vartos, se mai pun 2-3 albusuri batute spuma si se framanta bine.
Cand coca a crescut bine, se iau pe rand bucati, se intind putin, se presara umplutura si apoi se ruleaza, dupa care se pun in tavi de cozonac lungi si inalte, pregatite cu hartie inalta unsa cu unt. Se unge cozonacul cu galbenus amestecat cu ulei ca o maioneza si se presara cu zahar pentru aspect. Acest aluat se acopera cu un servet curat si gros, se pune la caldura si se lasa sa creasca. Acest aluat creste foarte mult, de aceea este bine sa folosim niste tavi mai inalte. Daca tavile sunt normale, atunci se umple forma pana la 1/3 din inaltimea ei. Se baga in cuptor, cand aluatul a crescut cat inaltimea formei. Cuptorul trebuie sa aiba o temperatura mai mica primele 15 minute, dupa care se da o temperatura mai mare. Pentru ca partea de sus a cozonacilor sa nu se arda, dupa ce s-au rumenit se va acoperi cu hartie udata cu apa.
Cuptorul va fi incalzit la o temperatura potrivita pentru copt care se incearca cu malai: se arunca o mana de malai in cuptor si daca arde imediat se mai asteapta pana ce malaiul aruncat se rumeneste in timp. Coptul nu trebuie sa dureze mai mult de 60 de minute. Tavile se pun la nivelul cel mai jos pentru ca sa aiba cozonacul unde creste. Un cozonac moldovenesc bine framantat si copt creste foarte inalt pana la 50 de cm. si cand se rupe suvita pe lung se desprinde ca o fibra lunga. Cozonacul moldovenesc avand multe oua se pastreaza moale, mai multa vreme, comparativ cu restul cozonacilor.
 
Mod de servire: Se serveste atat rece cat si cald, taiat in felii.

 
Timp de preparare (minute): ~ 3 ore. 
Grad de dificultate (1-10): 2 
Se prepara la cuptor sau pe foc (da/nu): n/a 
Tara origine: Romania 
Specialitate: n/a 
Evaluata cu: n/a  
Autor/sursa: missiday 
Link pe forum: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=23694&whichpage=5 
Contributie: Marianar 
Vizualizari: 27586 
Comentarii: Comentarii 0 | Evalueaza reteta
Nu exista inca o imagine pentruaceasta reteta.
Poti sa propui chiar tu una.

Ai gatit reteta asta? Fa-i o poza si arata-ne si noua!
Adauga reteta | Cartea de bucate - Start ]

Inapoi la inceput   Inapoi la inceput
 
 Mai multe din aceasta categorie

 Pasca fara aluat
 Cozonac
 Cozonac neframantat
 Cozonac (2)
 Cozonac simplu cu nuca sau cu mac
 Cozonac (3)
 Cozonac moldovenesc
 Pasca
 Pasca foarte buna si usor de facut
 Pasca cu mazurca
 Pasca cu smantana
 Pasca(prajitura din brinza)
 Pasca fara aluat.
 Kurtos kalacs (cozonac secuiesc)

Inapoi la inceput   Inapoi la inceput

Forum DC © desprecopii.com - marca inregistrata La inceputul paginii
(c)




DESPRECOPII.COM - NAVIGARE
Preconceptie
Planificarea unui copil
Perioada conceptiei
Infertilitate
Ovulatie
Metode de tratare a infertilitatii
Conceperea unui copil sanatos
Alegerea sexului copilului
Adoptie
Sarcina
Sarcina la inceput
Calculul datei nasterii
Odiseea Sarcinii
Teste in sarcina
Nume de copii
Momente cheie in sarcina
Factori de risc in sarcina
Alimentatia in timpul sarcinii
Frumusete, sport si sex in sarcina
Pierderea sarcinii
Album: Miss Odiseea Sarcinii
Staruri+in+Odisee
Nastere
Pregatirea pentru nastere
Nasterea: modalitati si calmare a durerii
Pregatirea pentru nastere
Starea depresiva postpartum
Recuperarea mamei dupa nastere
Nasterea povestita de mamicile DC
Bebelusul 0-12 luni
Bine ai venit acasa!
Alaptarea bebelusului
Igiena & ingrijirea nou-nascutului
Sanatatea bebelusului
Dezvoltarea in primele 12 luni
Diversificarea si hranirea bebelusului
Bebelusii gemeni
Nou-nascutul: semne de ingrijorare
Copilul 1 - 3 ani
Bolile copilului intre 1-3 ani
Educatia unui copil inca bebelus
1-3 ani, varsta crizelor de independenta
Trecerea de la scutec la olita
Grafice de crestere
Dezvoltarea intelectuala intre 1-3 ani
Alimentatia intre 1-3 ani
Copilul 3 - 6 ani
Inteligenta emotionala a copilului
Educatia copilului intre 3-6 ani
Repere de dezvoltare fizica intre 3-6 ani
Sanatatea copilului intre 3-6 ani
Sportul intre 3-6 ani
Alegerea unui animalut de casa
Alimentatia copilului intre 3-6 ani
Copilul 6 - 10 ani
Repere de dezvoltare intre 6-10 ani
Sanatatea copilului intre 6-10 ani
Copilul de 7 ani
Copilul de 8 ani
Adolescentul
Pubertatea - pe intelesul parintilor
Scoala si notele
Sanatatea adolescentului
Dezvoltarea adolescentului
Siguranta copiilor pe internet
Utilitare: Calculatorul Ovulatiei | Calculul nasterii | Nume de copii | Dosarul bolilor | Doctorii raspund | Top 50 articole | Cele mai noi articole | Actiuni umanitare | Portalul taticilor | Viata de familie | Hai sa ne jucam | Concursuri | Carte de Bucate | Portalul Comunitatii Desprecopii | Galeriile Comunitatii | Toate Forumurile DC | Subiecte active | Mica Publicitate | Copilul tau pe coperta Revistei Desprecopii.com