Intr-un bol mediu, se amesteca bine faina, pudra de cacao si sarea. Separat se bate untul cu un mixer electric la viteza medie timp de 30 de secunde; adauga zaharul pudra si esenta de vanilie. Bate pana la combina bine, apoi incorporeaza oul, iar la final faina si alunele. Acopera vasul si lasa-l la rece aproximativ 1 ora sau pana cand aluatul este usor de manevrat.
Preincalzeste cuptorul la 180C. Acum din aluatul rece formeaza mici bilute cat sa-ti incapa in causul palmei, "tavaleste-le" prin zahar tos, aseaza-le in tava putin distantate, si cu ajutorul fundului unui pahar turteste-le in forma de cerc.
Se lasa in cuptorul incins cca 6 - 8 minute sau pana cand sunt gata. Se lasa la racit pe un gratar de sarma, iar cand sunt reci se pot umple cu crema de ciocolata detaliata mai jos
- Se topeste ciocolata pe o baie de aburi, se incorporeaza frisca, se adauga alunele si se lasa un pic la rece pana la umlerea biscuitilor.
Biscuti dulci cu fructul pasiunii(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3486) Combina ciocolata, crema de branza si fructul pasiunii intr-un castron si pune-l la microunde pana se topeste ciocolata sau pe o baie de aburi amestecand cu o lingura de lemn. Apoi se lasa la racit pana ajunge la o consistenta asemanatoare cremei.
Se bat bine ouale si zaharul cu ajutorul unui mixer electric, pana amestecul se ingroaja si deine pufos. Cerne peste oua faina, toarna apa si amesteca usor pana la incorporare, cu grija sa nu scori aerul deja incorporat in oua.
Pune cate o lingurita de amestec pe o tava de copt si lasa putin spatiu intre ele. Se pune tava in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 10 minute sau pana cand devin aurii. Se lasa la racit pe un raft de sarma.
Pentru asamblare se fac sandwich-uri din 2 "biscuiti" raciti si crema de fructul pasiunii intre.
Intr-un bol mare, bate untul cu un mixer electric la viteza mare timp de 30 de secunde. Adauga 2/3 ceasca de zahar, mai mixeaza aproximativ 5 minute sau pana cand sunt bine-combinate si foarte pufoase. Incorporeaza galbenusul de ou, cardamomul, bicarbonatul de sodiu, sarea si faina. Acopera si lasa aluatul la rece aproximativ 1 ora sau pana cand este usor de manevrat.
Modela aluatul in forme de bilute si aseaza-le in tvaa de copt distantate (fiindca se vor intide) in cuptorul preincalzit aproximativ 10 minute sau pana cand marginile sunt doar ferme iar baza usor rumenita. Se lasa la racit in tava cca 1 minut apoi se pun pe un raft de sarma. Presara peste cookie-uri zahar pudra sau "tavaleste-le" prin zahar normal.
Tiramisu Cheesecake(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3494) Se incinge cuptorul la 180C. Unge cu unt o tava rotunda acopera-i fundul si lateralele cu hartie de copt.
Amesteca biscuitii cu untul topit, pune amestecul in tava pregatita si cu degetele intinde uniform compozitia. Se lasa apoi in cuptorul incins timp de 15 minute, dupa care la racit complet.
Se presara gelatina peste 1/4 ceasca de smantana si se lasa sa stea timp de 5 minute.
Intr-un castron se bate smantana ramasa pana devine frisca - se pune la rece pana la utilizare.
Pune galbenusul de ou, sarea si zaharul intr-un bol deasupra unei oale cu apa ce fierbe la foc mic. Folosind un mixer electric amesteca pana cand zaharul s-a dizolvat complet si galbenusurile de ou sunt de culoare galben pal. Ia bolul de pe aburi si incorporeaza gelatina.
Separata bate mascarpone la viteza medie cca 5 minute pana devine o compozitie pufoasa, dupa care adauga treptat din amestecul de ou si gelatina, iar la final 1/4 ceasca espresso si smantana batuta.
Se toarna jumatate din amestecul rezultat peste crusta racita.
Se inmoaie piscoturile una cate una in espresso-ul ramas si le asezi frumos peste amestecul de mascarpone. Se toarna apoi compozitia ramasa peste stratul de piscoturi si se niveleaza frumos cu o spatula.
Se acopera cu folie de plastic si se lasa la frigider peste noapte.
Gogosi coapte(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 4142) Pentru a face aluatul, pune ¼ ceasca de lapte cald intr-un castron, presara peste drojdia si lasa sa stea timp de 5 minute.
Intr-un castron mic, combina restul de ½ ceasca de lapte cu zahar si unt. Adauga-l la amestecul de drojdie. Se amesteca pana se combina. Adauga oul, mai amesteca putin, apoi incorporeaza faina, nucsoara si sarea. Daca aluatul este prea lipicios, se mai adauga incet faina pana cand nu se mai prinde de maini.
Transfera aluatul pe o suprafata presarata cu faina si framanta timp de 5 minute, pana cand aluatul este neted si elastic, apoi aseaza-l intr-un castron mare uns usor, si acopera-l cu folie de plastic (sa il pui intr-un loc caldut aproximativ 1 ora, pana cand se dubleaza in dimensiune).
Dupa ce aluatul a crescut, se rostogoleste pe o suprafata presarata cu faina si se intinde de jumatate de deget grosime. Folosind un taietor de gogosi (sau doua pahare, unul cu gura mai mica la jumatate decat celalalt), taie aluatul folosidn cea mai mare forma, iar cand l-ai terminat, iar forma mai mica si taie in centrul cercului mai mare. Resturile se pot refolosi si face alte gogosi daca vreti.
Pune gogosile intr-o tava pe o foaie de copt (inclusiv cercurile mici, sa NU le arunci, vor iesi mici gogosi fara gaura), acopera-le cu un prosop curat si lasa-le sa stea timp de aproximativ 45 de minute pana ai cresc.
Intre timp se incalzeste cuptorul 190 de grade C.
Cand este cuptorul fierbinte se aseaza tava si se lasa pana cand gogosile se rumenesc frumos. Cand sunt gata se lasa la racit timp de aproximativ 5 minute.
In timp ce gogosile sunt la racit se face glazura.
Pentru a face glazura, combina laptele si vanilia intr-o cratita mica. De focul la mic, pana cand doar se incalzeste. Incet adauga zaharul si amesteca pana cand compozitia este fina. Opreste focul si pune cratita deasupra unui bol cu apa calda.
Aseaza gogosile pe un raft de sarma iar dedesubt o foaie de copt. Se toarna usor glazura si se orneaza dupa preferinta cu alte ornamente. Se lasa sa stea aproximativ 10 minute.
Pentru a face topping-ul de scortisoara, se topeste untul intr-o cratita sau un cuptor cu microunde, si se pune intr-un castron mic. Combina zaharul si scortisoara intr-un castron separat, mai mare.
Pentru glazurarea, inmoaie jumatate de gogoasa in untul topit, apoi trece-o cu partea unsa in amestecul de scortisoara si zahar. Se lasa sa stea pe un gratar de sarma aproximativ 5 minute.
Tort negresa(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 5050) Se incalzeste cuptorul la 180C. Pentru tort, se topeste ciocolata si untul la foc mic si se lasa sa se raceasca timp de cateva minute, apoi se amesteca zaharul, se adauga ouale si vanilia, amestecand bine. Nu iti face griji daca se "taie", compozitia isi va reveni atunci cand adaugi faina. Si fiindca tot vorbeam de faina, o poti adauga treptat cu un varf de sare - se incorporeaza bine. Se imparte compozitia in doua tavi rotunde si se lasa in cuptorul incins cca 20-25 minute sau pana cand un betisor de lemn infipt in centrul blatului va iesi curat. Cand sunt gata se lasa la racit.
Acum pregateste glazura. Bate crema de branza si zaharul pudra pana la omogenizare, apoi amesteca si untul de arahide pana se incorporeaza complet. Daca glazura se "taie", adauga putina apa rece si amesteca din nou.
Pentru asamblare, pune un blat de tort pe un platou, intinde cu jumatate din glazura, pune al doilea blat si intinde frumos glazura ramasa. Decoreaza cu ciocolata topita, apoi aranjeaza cum doresti arahidele prajite cu miere.
Folosind un mixer electric bate albusurile spuma, apoi treptat, incorporeaza zaharul pudra pana cand amestecul este rigid si lucios. Dupa ce ai pus tot zaharul pune faina si amesteca usor.
Intinde compozitia rezultata in tava si las-o in cuptorul incins cca 1 ora. Cand este gata se lasa la racit complet.
Pune o hartie de copt pe suprafata de lucru si presara cu zahar pudra, apoi scoate blatul racit din tava, rasturnand-o cu atentie pe suprafata de lucru.
Cu un mixer electric bate frisca pana se intareste si intinde-o pe blat lasand un mic spatiu de 1 cm pe margini. Peste frisca imprastie bucatele de mango si fructul pasiunii, apoi cu ajutorul hartiei de copt rostogoleste cu grija blatul transformad-ul intr-o rulada.
Negresa simpla cu nuci(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 5358) Incalzeset cuptorul la 180°C si pregateste o tava cu hartie de copt. Toepste o treime din unt intr-o tigaie, incorporeaza cacaoa si lasa la racit putin. Bate bine untul ramas cu zaharul apoi treptat amesteca si ouale. Incorporeaza faina, nucile si amestecul de cacao. Toarna compozitia in tava pregatita si las-o in cuptorul incins cca 45-50 minute. Dupa ce este gata se lasa ra racit, se taie patratele si se pudreaza cu zahar.
Tarta cu espresso si ciocolata(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1452) Pune biscuitii digestivi intr-o punga mare de plastic, si striveste-i cu un sucitor pana cand seamana cu pesmetul, apoi amesteca-i cu pudra de cacao si untul topit. Se amesteca bine. Apasa compozitia intr-o forma rotunda, atat la baza cat si lateralele. Se lasa la rece pentru cel putin 30 de minute.
Se amesteca impreuna galbenusurile de ou, zaharul pudra, faina de porumb si 4 linguri de lapte. Pune deoparte. Se inmoaie gelatina in putina apa rece pentru aproximativ 10 minute.
Se incalzeste restul de lapte intr-o cratita la foc mic. Rupe ciocolata in bucati si pune-o in lapte, alaturi de espresso, amesteca pana cand ciocolata s-a topit, ia cratita de pe foc si incorporeaza amestecul de oua. Pune-o inapoi la foc mic si amesteca in mod constant pana cand se ingroasa.
Scurge gelatina si stoarce apa in exces si adaug-o la crema fierbinte, amestecand pana cand gelatina s-a dizolvat. Se lasa la racit timp de 15 minute, apoi se toarna in baza de biscuiti. Se lasa sa se raceasca pentru 3-4 ore sau pana cand se intareste. Bate frisca lichida pana se ingroasa si orneaza tarta dupa ce s-a intarit.
Tarta cu mango(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1236) Crusta: amesteca bine faina, zaharul pudra si sarea pana la omogenizare, apoi adauga untul, iar la final apa rece cate 1 lingura pe rand. Impacheteaza aluatul in folie de plastic si lasa-l la rece, aproximativ 1 ora.
Incalzeste cuptorul la 204 grade C. Pe suprafata presarata cu faina, intinde aluatul cu sucitorul formand un disc de 28cm. Transfera aluatul intins intr-o tava de tarta unsa cu putin unt si presata cu faina. Apasa-l bine cu mainile si pune-l la frigider 10 - 15 minute inainte de coacere.
Intinde peste aluatul din tava hartie de copt si umple-o cu fasoel uscata, apoi las-o in cuptorul incins cca 20 de minute, dupa care scoate hartia cu fasolea si mai las-o aproximativ 15 minute sau pana cand devine aurie. Se raceste in tava aproximativ 30 de minute.
Intre timp, se prepara prepararea crema: incalzeste laptele la foc mic. Intr-un castron mic, amesteca galbenusurile si zaharul tos pana se omogenizeaza, apoi incorporeaza si amidonul de porumb. In timp ce amesteci in mod constant cu un mixer, toarna treptat aproximativ jumatate din laptele fiert in amestecul de ou. Apoi acest la randul rau toarna-l in laptele ramas si se mai fierbe pana se ingroasa, amestecand continuu, cca 1 minut. Ia cratita de pe foc sia dauga untul si coaja de limeta. Transfera crema intr-un castron mai mic si acopera-l cu folie de plastic pentru a preveni formarea unei "cruste" si bag-o la frigider pana se raceste, cel putin 1 ora.
Cand este rece intinde crema peste aluatul racit de tarta (scos din forma) si distribuie uniform. Aranjeaza feliile de mango, kiwi.
Prajitura cu crema de zahar ars(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2364) Crema de zahar ars: 1 litru lapte, 8 oua, 8linguri zahar, coaja de lamaie rasa, zahar vanilat, 4-5 linguri zahar pentru ars. Se face crema, dupa cea mai banala reteta, asa cum o face toata lumea
Blat: 6 oua, 6linguri zahar, 6 linguri ulei, 6 linguri faina, coaja de lamaie rasa, esenta rom, praf de copt. Se bat galbenusurile cu zaharul si praful de copt, apoi se adauga faina, uleiul, lamaia si albusurile batute spuma.
Crema de zahar ars se baga la cuptor si, cand este inchegata (spre gata), se toarna deasupra compozitia pentru blat. Totul sta la foc mic, blatul se incearca cu scobitoarea. Cand e gata, se pune in pod la rece, pana a doua zi. Cine n-are pod, in frigider. A doua zi, se intoarce vasul invers, cu blatul in jos si crema deasupra. Evident, se stropeste cu sosul care ramane extra in vas. Daca mai apuca (aseara fetele ii dadeau tarcoale ca leii in jurul unui pom in care un leopard a urcat o gazela), se si orneaza fiecare cum se pricepe.
Tora a folosit o cratita, insa se face bine in tava de prajituri (nu alea de cuptor) cu pereti mai inalti. Este o delicatesa.
Salata de telina(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2302) telina, morcovii si merele date pe robot sau razatoare, se amesteca apoi cu un sos din foarte putina maioneza, iaurt, sare, piper si lamaie POFTA BUNA!
Salata de cruditati(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1851) Se taie toate produsele la robot si se amesteca cu sosul, maioneza, lamaie, mustar si sare. Exceptionala!!
Supa crema de legume(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1762) Se caleste putin ceapa si morcovul, apoi se adauga restul ingredientelor cu apa cat sa le cuprinda, se fierb bine si apoi se face o crema la robot.
Gnocchi cu varza si bacon(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1821) simplu, usor si rapid calit putin ceapa si bacon-ul, putina varza taiata subtire la robot lasata la inabusit peste ceapa (se mai pune putina pasta de rosi si cateva linguri de apa) - se fierbe pana e gata (sare si piper dupa gust). Gnocchi se fierb 1-2 minute si se amesteca usor cu varza. se serveste cu branza rasa Pofta buna!
Prajiturica cu mere/branza(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1677) se face un aluat ca de chec din 2 oua, 150g zahar, 9 linguri ulei, 9 linguri de lapte, 12 linguri de faina, praf de copt, coaja rasa de portocala si lamaie, un varf de sare si esenta de vanilie merele se feliaza subtirel si se amesteca cu esenat de rom, zahar, zeama de lamaie si scortisoara - se pune jumatate de aluat in tava (eu am pus mai mult) merele si compozitia ramasa - apoi la cuptor - Pofta buna! P.S. merge de minune sa inlocuiti merele cu branza - suuuper gustos
alungire. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se unge cu mustar dulce. Ciupercile se spala se curata si se taie marunt. Ceapa se taie marunt si se caleste la foc mic pana devine translucida apoi se adauga cipercile taiate si se
lasa la foc mediu spre moderat pana scade din apa ce o lasa ciupercile. Se adauga ¼ lingurita de boia de
ardei dulce, sare si piper si se amesteca. Nu trebuie sa scada apa de tot. Continutul se adauga peste carnea unsa cu mustar in strat uniform. Se taie castraveciorii si ardeiul in fasii
subtiri longitudinale si se aranjeaza peste stratul de ciuperci. Se ruleaza usor carnea si se unge cu ulei de
masline se pipereza usor si totul se inchide in folie de aluminiu. Aceast rulou se aseaza intr-o forma de chec si se da la cuptorul preincalzit timp de 20 de minute la foc
moderat. Apoi se desface folia de aluminiu si se lasa inca 10-12 minute ca sa se rumeneasca.
Se poate servi cald langa garnitura de cartofi natur sau piure sau orez.
codita in sus. Coditele se taie marunt. Ceapa se taie marunt si se trage(caleste) la tigaie in ulei pana devin
translucida apoi se adauga coditele taiate si se lasa pe foc mediu pana se patrund. Apoi se adauga sunca
presata taiata marunt in prealabil si se ameseca usor Nu se mai lasa pe foc Se adauga sare si piper si se
trece deoparte. Cand se raceste (sa nu fie fierbinte) se umple palariile ciupercilor fara a deveni supraplin. Se presara la final
cascavalul ras sau parmezanul si peste se acopera cu o felie de rosie de 0.2-0.3 mm se aseaza ciupercile
intr-o tava de Teflon unsa cu ulei si se lasa la foc mic spre moderat acoperit cu un capac timp de 15 minute.
Tapenada simpla(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1461) Se amesteca bine usturoiul pisat cu maslinele fara sambure, piperul si sarea. Se intinde pe toast. (eu am avut masline negre - nu sunt la fel de bune ca celelalte)