Pentru aluat: •3/4 ceasca lapte cald •1 pachet de drojdie uscata •1 lingura unt nesarat •1/3 ceasca de zahar •1 ou •2 ½ cesti faina •un varf de cutit de nucsoara •½ lingurita sare
Pentru Glazura: •¼ ceasca de lapte •1 lingurita extract de vanilie •2 cesti de zahar pudra
Pentru topping-ul de zahar si scortisoara •½ ceasca unt nesarat •1 ceasca de zahar •1 lingura scortisoara
Mod de preparare:
Pentru a face aluatul, pune ¼ ceasca de lapte cald intr-un castron, presara peste drojdia si lasa sa stea timp de 5 minute.
Intr-un castron mic, combina restul de ½ ceasca de lapte cu zahar si unt. Adauga-l la amestecul de drojdie. Se amesteca pana se combina. Adauga oul, mai amesteca putin, apoi incorporeaza faina, nucsoara si sarea. Daca aluatul este prea lipicios, se mai adauga incet faina pana cand nu se mai prinde de maini.
Transfera aluatul pe o suprafata presarata cu faina si framanta timp de 5 minute, pana cand aluatul este neted si elastic, apoi aseaza-l intr-un castron mare uns usor, si acopera-l cu folie de plastic (sa il pui intr-un loc caldut aproximativ 1 ora, pana cand se dubleaza in dimensiune).
Dupa ce aluatul a crescut, se rostogoleste pe o suprafata presarata cu faina si se intinde de jumatate de deget grosime. Folosind un taietor de gogosi (sau doua pahare, unul cu gura mai mica la jumatate decat celalalt), taie aluatul folosidn cea mai mare forma, iar cand l-ai terminat, iar forma mai mica si taie in centrul cercului mai mare. Resturile se pot refolosi si face alte gogosi daca vreti.
Pune gogosile intr-o tava pe o foaie de copt (inclusiv cercurile mici, sa NU le arunci, vor iesi mici gogosi fara gaura), acopera-le cu un prosop curat si lasa-le sa stea timp de aproximativ 45 de minute pana ai cresc.
Intre timp se incalzeste cuptorul 190 de grade C.
Cand este cuptorul fierbinte se aseaza tava si se lasa pana cand gogosile se rumenesc frumos. Cand sunt gata se lasa la racit timp de aproximativ 5 minute.
In timp ce gogosile sunt la racit se face glazura.
Pentru a face glazura, combina laptele si vanilia intr-o cratita mica. De focul la mic, pana cand doar se incalzeste. Incet adauga zaharul si amesteca pana cand compozitia este fina. Opreste focul si pune cratita deasupra unui bol cu apa calda.
Aseaza gogosile pe un raft de sarma iar dedesubt o foaie de copt. Se toarna usor glazura si se orneaza dupa preferinta cu alte ornamente. Se lasa sa stea aproximativ 10 minute.
Pentru a face topping-ul de scortisoara, se topeste untul intr-o cratita sau un cuptor cu microunde, si se pune intr-un castron mic. Combina zaharul si scortisoara intr-un castron separat, mai mare.
Pentru glazurarea, inmoaie jumatate de gogoasa in untul topit, apoi trece-o cu partea unsa in amestecul de scortisoara si zahar. Se lasa sa stea pe un gratar de sarma aproximativ 5 minute.