Cozonac pufos, auriu, fraged..etc
Raspunsuri - Pagina 2
lexi spune:
Chiar e recomandat, Oana!
Doar ca trebuie sa executi framantatul si crescutul cu masina de paine, dupa aia urmeaza pasii normali, manuali. Trebuie ca se face si cu totul la masina, doar ca nu ma multumesc niciodata cu unul singur.
Am luat o reteta de aici, de pe forum, daca vrei, ti-o inmanez cu urari de spor cu tot.
Oana_B spune:
Arunc-o incoa reteta lexi, multumaxim anticipat. Nu stiu daca o sa fac acum, iau oricum de la soacra-mea. Face fo' 60-70 ii imparte cu una din cumnate, ii da si lu' fie-sa si mie si tot ii ajung pana la Craciun
Oana_B
lexi spune:
Uite si reteta de cozonac, una din ele, ca eu incercai mai multe, dar asta e ultima si sunt multumita de ea. Am facut-o la masina de paine, adica doar framantatul si crescutul, dupa aia am luat coca de acolo, am impletit cozonacii (am si io o problema la impletitul asta, da' n-a sarit nimeni sa ma-nvete ce si cum) si i-am mai lasat sa creasca in tava inainte sa-i bag la cuptor.
Deci (cu mentiunea ca-i reteta tot de pe forum):
6 1/2 cups faina alba
8 galbenusuri
1 cup zahar
100 ml whipping cream
100 g unt
2 linguri ulei
4 lingurite drojdie uscata
1 lingurita rasa sare
1 1/2 cups lapte
esenta rom, vanilie, coaja rasa de lamaie/portocala
2-4 linguri alcool (coniac, rom) optional
Umplutura: crema de nuca:
1 farfurie adanca cu nuci sau alune macinate (nesarate)
6 albusuri spuma
un praf sare, esenta de rom, alcool
2-3 linguri cacao frecate cu 3-4 linguri zahar ca sa nu faca cocoloase. Se amesteca toate.
Aluat: Galbenusurile se presara cu sarea si se lasa sa stea putin; se bat apoi spuma cu zaharul, esente, alcool, coji rase; smantana (whipping cream) cu untul se incalzesc usor la temperatura camerei; drojdia se pune la muiat in lapte cald; se porneste masina de paine la optiunea dough - framantat aluat - timp in care amestecati usor toate de mai sus cu o parte din faina. Restul de faina puneti in cuva masinii de paine, turnati deasupra aluatul si asteptati sa se termine framantatul si crescutul aluatului. Pe la jumatatea ciclului, inainte de a doua framantare, turnati uleiul.
Dupa ce cresc, se transfera pe masa, se intind cu sucitorul, se pune umplutura si se lasa sa mai creasca si in tavi. Coaceti cam o ora, raciti pe un gratar de sarma.
Saizeci-saptezeci de cozonaci ziceai? Daca ma bagati si pe mine in circuitul de imparteala, promit ca nu mai ajung decat pan' la Sānta Maria Mica. :-)
Milia spune:
quote:
Originally posted by lexi
Milia, iese super cozonacul framantat cu mixerul! Eu n-am asa de multa putere in maini si stiu ca trebuie sa fii destul de constanta in framantat. Asa ca pun in functiune spiralele de la mixer si a iesit de fiecare data bine. Trebuie sa-l mai opresti din cand in cand, pentru ca se incinge.
O sa incerc. Sper sa-mi iasa...
delphin spune:
Am sa incerc si eu reteta la masina de paine, dar ce cantitate reprezinta 1 cup, la voi. La mine in carte, cantitatea de faina nu este scrisa in cup ci in grame, la o paine normala , alba de 1 kg, pun cam 520g de faina.
Idora spune:
Cozonac neframantat
Ingrediente: 8 oua
1 kg faina
50 gr dojdie
300 gr zahar
1/2 lapte
2 plicuri zahar vanilat
250gr unt
1 praf de sare
coaja de la o lamaie
Mod de preparare: Faina se cerne si se amesteca in ea drojdia.Se separa ouale:cinci albusuri se pun deoparte;opt galbenusuri si trei albusuri se bat bine cu sare.Zaharul se dizolva in lapte si apoi se adauga in lapte galbenusurile batute cu cele trei albusuri,coaja de lamaie,zaharul vanilat si totul se amesteca cu faina amestecata cu drojdie pana devine un aluat consistent.Cand aluatul a devenit omogen,se amesteca cu mana de la fund catre suprafata;se pune treptat in aluatul untul taiat si care a fost bine frecat de rece ca sa nu contina apa si se incorporeaza bine untul.Se lasa la cald ca sa creasca 1-11 1/2 ora.
Albusurile puse deoparte se bat spuma tare cu un praf de sare si cu 500 gr zahar adaugat treptat si apoi se adauga 300 gr nuca macinata si se amesteca.Se imparte coca crescuta in doua,se intinde ,se aseaza pe ea nuca macinata si se ruleaza.Se ung 2 forme cu unt,se aseaza cozonacii in ele si se lasa sa creasca jumatate de ora.Se pun in cuptorul incalzit,la foc potrivit si se lasa 30 minute sa se coaca.Nu se deschide cuptorul in timpul coptului.
Idora spune:
Cozonac
Ingrediente: 1 kg faina
8 galbenusuri
4 albusuri
300 g zahar
250 g unt
50 ml ulei
500 ml lapte
50 g drojdie
rom, vanilie, sare
Umplutura
600 g nuci coapte si macinate
400 g zahar
4 albusuri
Pentru decorat
1 ou
1 lingura de zahar tos
5-6 nuci
Mod de preparare: Maiaua se pregateste muand mai intai drojdia cu putin lapte caldut ( nu fierbinte) si o lingura de zahar. Separat se oparesc trei linguri de faina cu lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase. Cand amestecul s-a racorit cat sa-l putem lucra cu mana, se incorporeaza cu drojdia inmuiata si se bate bine pana se fac basici mari, si compozitia se desprinde usor de pe peretii vasului. Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se pune la loc cald sa creasca.
Cat creste maiaua se amesteca galbenusurile cu mixerul, zaharul si un praf de sare pana se obtine o pasta spumoasa. Pasta iese mai fina daca se foloseste zahar pudra. Se bat spuma albusurile stropite cu cateva picaturi de lamaie.
Intr-un lighenas de plastic se toarna faina proaspat cernuta, in mijlocul careia se face un cuib. In acest cuib se pun maiaua, galbenusurile batute si putin lapte caldut. Se framanta cu spiralele speciale ale mixerului, incorporand, putin cate putin, untul topit, cald, uleiul, romul, vanilia si restul de lapte. Aluatul se framanta cel putin o jumatate de ora pana face basici mari si se desprinde de pe peretii lighenasului. Apoi se acopera si se lasa sa creasca in loc cald, ferit de curent.
Nucile pentru umplutura se usuca in cuptor fara sa se rumeneasca, se trec prin masina de macinat nucile, se amesteca apoi cu zaharul si albusurile pina se obtine o pasta consistenta.
Se ung tavile cu unt.
Cu mana unsa cu ulei sau cu unt, se desparte aluatul in trei parti egale ( daca tavile sunt mai mici, se imparte in mai multe parti) si se intinde prima foaie pe masa unsa. Deasupra se repartizeaza o treime din cantitatea de nuca intr-un strat cat mai uniform. Se ruleaza cozonacul si se pune in forma. Se procedeaza la fel si cu celelalte parti de aluat.
Cozonacii se lasa sa creasca descoperiti vreo jumatate de ora, apoi se ung cu ou, se decoreaza cu miez de nuca in jumati si se presara cu zahar tos. Se dau la cuptor la foc potrivit, mai mult domol, pentru aproximativ o ora.
simonaM spune:
vreu si eu sa imi dati un cozonac bun cu mere!!!!va rog sa imi dati si mie...trebuie sa fac pe paste si cozonacul asta!don't worry....be happy.mona78
simonaM spune:
quote:pt. IdoraSe lasa la cald ca sa creasca 1-11 1/2 ora.poti sa imi spui exact cit trebuie sa il las sa creasca.....1-11..ar veni 11 ore?.....as vrea sa il fac...dar in loc de nuca sa pun mere.....ce zici ?ar iesi?multumesc mult!don't worry....be happy.mona78
Originally posted by Idora
Cozonac neframantat Ingrediente: 8 oua1 kg faina50 gr dojdie300 gr zahar1/2 lapte2 plicuri zahar vanilat250gr unt1 praf de sarecoaja de la o lamaie Mod de preparare: Faina se cerne si se amesteca in ea drojdia.Se separa ouale:cinci albusuri se pun deoparte;opt galbenusuri si trei albusuri se bat bine cu sare.Zaharul se dizolva in lapte si apoi se adauga in lapte galbenusurile batute cu cele trei albusuri,coaja de lamaie,zaharul vanilat si totul se amesteca cu faina amestecata cu drojdie pana devine un aluat consistent.Cand aluatul a devenit omogen,se amesteca cu mana de la fund catre suprafata;se pune treptat in aluatul untul taiat si care a fost bine frecat de rece ca sa nu contina apa si se incorporeaza bine untul.Se lasa la cald ca sa creasca 1-11 1/2 ora.Albusurile puse deoparte se bat spuma tare cu un praf de sare si cu 500 gr zahar adaugat treptat si apoi se adauga 300 gr nuca macinata si se amesteca.Se imparte coca crescuta in doua,se intinde ,se aseaza pe ea nuca macinata si se ruleaza.Se ung 2 forme cu unt,se aseaza cozonacii in ele si se lasa sa creasca jumatate de ora.Se pun in cuptorul incalzit,la foc potrivit si se lasa 30 minute sa se coaca.Nu se deschide cuptorul in timpul coptului.
adita spune:
Cred c-a pus un 1 in plus din greseala. Poate era o ora- o ora si jumatate (1-1 1/2). O sa incerc si eu imediat, sa vad ce iese
http://community.webshots.com/user/adrianacalin
http://www.babiesonline.com/babies/e/ena/
http://www.babiesonline.com/babies/a/antim