300 gr. fasole boabe uscata, 1 ½ litru apa, 1 ½ ceapa, 3-4 linguri ulei, un varf de cutit boia de ardei, usturoi pisat (facultativ), sare.
Mod de preparare:
Se alege, se spala si se inmoaie fasolea din ajun. A doua zi se pune la fiert, se lasa sa dea cateva clocote, apoi se scurge apa inlocuind-o cu alta apa calduta. Se repeta aceasta operatie de trei ori. Se lasa fasolea sa fiarba bine in ultima apa (pana se poate strivi bobul cu usurinta intre degete), se strecoara si se trece prin sita. Ceapa taiata pestisori se prajeste in ulei, se adauga boiaua si se amesteca. Fasolea trecuta prin sita se pune intr-un castron si se freaca cu uleiul ramas de la prajitul cepei pana se obtine o pasta spumoasa. Se sareaza, se adauga usturoiul si se amesteca. Apoi se asaza pe o farfurie de servit, presarand deasupra ceapa prajita.
Mod de servire:
Se serveste cu muraturi, salata de sfecla, varza, etc.