-20-30 de gogosari potriviti -2 kg de varza alba, tocata -1/2 kg de morcovi si radacina de telina -600 ml de apa -400 ml de otet -30 g de sare -20 g de zahar -o foaie de dafin -cāteva boabe de piper -2 lingurite cu varf de samanta de mustar sau 150 g de hrean
Mod de preparare:
Dupa ce gogosarii au fost spalati li se scot coditele cu seminte, apoi se pun la zvantat. Varza se toaca marunt, morcovii si telina se dau prin razatoare si se combina cu varza. Se adauga sare (15 g pentru fiecare kg de amestec), iar pentru aroma frunze de telina. Cu aceasta compozitie se umplu gogosarii, care se acopera cu rondele de morcovi sau de telina si se aseaza īn borcane īn randuri suprapuse cu deschiderea īn sus. Se pun la fiert otetul, apa, 10 g de sare si 10 g de zahar, care sa anihileze acreala otetului, pastrandu-i insa celelalte calitati, telina, piper sau cimbru macinat, samanta de mustar sau hrean. Pentru un borcan de 3 l este suficient 1 litru de lichid. Dupa primele clocote, vasul se ia la o parte, se lasa 5 minute acoperit, apoi se pune lichidul peste ardei. Borcanele se leaga cu celofan si se duc īn camara. Se foloseste numai varza de toamna.