450g pastarnac fara coaja, taiat feliute 1 ceasca de zahar brun 1/2 ceasca de zahar tos 5 linguri unt, topit 1 lingurita extract de vanilie 1/2 ceasca suc de mere 3 cesti faina 2 lingurite de bicarbonat de sodiu 1 lingurita scortisoara 1 lingurita nucsoara macinata 1/2 lingurita de sare 3/4 ceasca lapte 1% grasime Ingrediente glazura:
1 ceasca de zahar brun 1/2 ceasca lapte 1% grasime 2 linguri de unt 1/4 lingurita de sare 1 1/2 ceasca zahar pudra 1/2 lingurita extract de vanilie 1/4 ceasca nuci pecan tocate, prajite
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 176°C.
Pune pastarnacul intr-o cratita si acopera cu apa. Se aduce la fierbere, se reduce caldura, si se fierbe la foc mediu 20 de minute sau pana cand se inmoaie. Scurge de apa.
Acum, amesteca bine intr-un procesor de alimente: pastarnacul, 1 ceasca zahar brun, zahar tos, 5 linguri unt si 1 lingurita vanilie. Dupa ce compozitia devine cremoasa, adauga treptat sucul de mere si mai amesteca pana la omogenizare.
Combina faina, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, nucsoara si 1/2 lingurita de sare, amestecand bine cu un tel. Adauga amestecul de faina si 3/4 ceasca de lapte, alternativ, peste amestecul de pastarnac (incepe si se termina cu amestecul de faina). Aluatul rezultat se toarna in 2 tavi rotunde pentru tort (tapetate cu foaie de pergament). Blaturile se coc la 176°C timp de aproximativ 30 minute, apoi se lasa la racit complet pe un gratar de sarma.
Mod de preparare glazura:
Combina intr-o cratita medie 1 ceasca de zahar brun, 1/2 ceasca de lapte, 2 linguri unt si 1/4 de lingurita de sare. Adu ingredientele la fiert la foc mediu, amestecand constant. Se reduce focul si se fierbe (cca 5 minute) pana ce compozitia devine grosuta. Se ia cratita de pe foc si se adauga zaharul pudra si 1/2 lingurita de vanilie, se bate cu un mixer la viteza medie pana se raceste putin si se omogenizeaza bine toate ingredientele.
Asamblare tort:
Aseaza primul blat de tort pe o farfurie, intinde jumatate din glazura si aseaza al doilea blat. Intinde bine restul de glazura ramasa si presara cu nuci pecan prajite. Se lasa la racit la temperatura camerei apoi la frigider.
Mod de servire:
Se lasa la racit la temperatura camerei apoi la frigider. Se serveste rece.