6 pastravi proaspeti 0,5 litri otet din vin alb o ceapa (potrivita) patrunjel si telina verde o foaie de dafin sare, piper (dupa gust, si condimente pentru peste)
Mod de preparare:
Se pun la fiert 2 litri de apa în care se pune ceapa, foaia de dafin, patrunjelul si telina, sarea si piperul si 3 linguri de otet. Separat, în alt vas, se pune la fiert 0,5 litri de apa si 0,5 litri de otet. Lichidul clocotit se toarna peste pastravii curatati în prealabil si spalati bine, asezati pe un platou mai adânc. Pastravii vor deveni albastri. Apoi, asa "albastri", se pun la fiert în apa cu legume si condimente si se lasa sa clocoteasca încet înca 7-10 minute. Pastravii sunt fierti cand ochii se albesc si dau sa le iasa din cap. Acesta e momentul cand se scot si se aseaza pe un platou. Se toarna peste ei unt topit în care se poate adauga si hrean ras foarte fin sau bucatele de sardele afumate. Se garnisesc cu rondele de lamâie.