1/2 somon afumat o ceapa medie boia de ardei dupa gust 6 linguri suc de rosii, cu pulpa 200 ml smintina patrunjel proaspat maruntit ulei dublu rafinat de masline unt (cit o nuca) 1 kg de penne - paste fainoase scurte, taiate drept si gaurite in interior(pt. 4 pers.) apa, sare
Mod de preparare:
Sosul: Intr-o cratita de teflon se topeste untul fara sa se arda si se amesteca cu 5 linguri de ulei de masline, dupa care se adauga ceapa taiata foarte marunt sau tocata la masina; cind e aurita, se adauga somonul taiat fidea si boiaua. Cind somonul devine albicios, se pune sucul de rosii cu pulpa, se lasa la foc mic sa evapore o parte din lichid, dupa care se adauga smintina. Se lasa inca 3 min. la foc mic, dupa care se stinge aragazul. Apoi se adauga patrunjelul si sosul e gata. Pastele: se pune pe foc o oala cu apa cu sare grunjoasa (la 2 l de apa - 5 lingurite rase de sare), destul de multa sa acopere pennele la timpul potrivit. Dupa ce apa da in clocot, se varsa pastele si se fierb atitea minute cit se recomanda pe ambalaj (de regula, 10 - 12 min.). Se scurg pastele de apa si se amesteca cu sosul de somon afumat pe foc mediu pentru 1 minut.