140g unt 190g pudra de zahar brun 2 oua, batute 125g faina cu agent de crestere 2 linguri de lapte 100g de migdale 1/4 lingurita extract de migdale 100g zmeura 2 linguri suc de lamaie Pentru topping:
140g mascarpone 4 linguri iaurt grecesc 2 lingurite suc de lamaie si coaja rasa zahar pudra dupa gust Pentru decor:
o mana de fulgi migdale, prajite 250g zmeura zahar pudra
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180C si se unge cu unt o tava in forma de inima, iar la baza se aseaza hartie de pergament.
Pentru blat: cu ajutorul unui mixer se amesteca bine untul si 140g de zahar pudra. Treptat incorporeaza ouale, faina in ploaie si 1 lingura de lapte. Adauga migdalele macinate, a doua lingura de lapte si extractul de migdale. Nu amesteca prea mult. Toarna jumatate din umplutura in tava pregatita, aseaza uniform 50g zmeura, adauga restul amestecului de blat, zmeura ramasa (apasandu-le usor daca nu se scufunda) si lasa totul la cuptor timp de cca 35 min.
Intre timp, amesteca bine zaharul pudra ramas (50g) intr-o cratita mica cu 2 linguri de suc de lamaie si 50 ml de apa. Se incalzeste la foc mediu, amestecand ocazional, pana cand zaharul se dizolva. Se fierbe timp de 2 minute.
Dupa ce tortul este gata, scoate-l din cuptor si cat timp ce este inca fierbinte, gaureste-l din plin cu un betisor ascutit, apoi toarna siropul de lamaie deasupra. Dupa ce s-a racit putin se scoate pe un gratar de sarma sa se raceasca complet.
Pentru topping: amesteca pana la omogenizare branza mascarpone si iaurtul, apoi adauga sucul si coaja de lamaie (si zahar pudra dupa preferinta).
Aseaza tortul pe o farfurie si intinde unifor topping-ul, imbracand astfel tortul complet in alb.
Pentru decor: lipeste fulgii de migdale pe marginile tortului iar in centru aseaza zmeura si presara putin zahar pudra.
Daca nu gasiti zmeura proaspata, puteti folosi cirese din compot insa trebuie foarte bine scurse si uscate inainte de folosire.