3/4 ceasca unt nesarat, plus ceva extra 2 pere mari (sa nu fie foarte tari), cojite si taiate in felii subtiri, dar nu foarte 1 1/4 cesti de zahar tos 1 ceasca nuci pecan tocate 1/3 ceasca bourbon 1 lingurita de sare 1/2 ceasca zahar brun 3 oua 2 lingurite de vanilie 1 1/2 lingurite praf de copt 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu 2 cesti faina 3/4 ceasca iaurt simplu sau slab in grasimi
Mod de preparare:
1. Preincalzeste cuptorul la 175°C. Cu generozitate unge o tava rotunda cu unt si aranjeaza feliile de para īntr-un model, asemenea celui din fotografia noastra. Lasa tava cu pere la o parte.
2. Topeste o ceasca de zahar in 1/2 ceasca de apa la foc mediu, iar cand incepe sa prinda o culoare maronie da focul la mic si amesteca incontinuu pana culoare devine mai inchisa. Adauga jumatate ceasca nuci pecan si lasale la inabusit acolo aproximativ 30 de secunde. Opreste focul si amesteca īncet Bourbon-ul si 1/2 lingurita de sare. Se toarna amestecul rezultat peste pere īn tava cu unt.
3. Se amesteca bine 3/4 ceasca cu unt, zaharul brun si restul de 1/4 ceasca de zahar tos intr-un castron mare. Adauga pe rand ouale, vanilia, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si restul de 1/2 lingurita de sare. Se incorporeaza acum si jumatate din cantitatea de faina, apoi adauga incet jumatate din iaurt, restul de faina, din nou iaurtul (cantitatea ramasa) iar la final restul de nuci pecan. Aluatul rezultat va fi gros.
4. Distribuie uniform aluatul peste pere si sosul de nuci cu ajutorul unei linguri.
Timpul necesar pentru copt: aproximativ 45 de minute.
Inainte de servire se lasa la racit pe un gratar 15 minute, apoi cu un cutit se indeparteaza usor tortul de peretele tavii sis e rastoarna pe un platou. Scoateti tava usor.