PCOS (16)
Feteler incepem acum capitolul 16 al odiseei noastre. Primele capitole le gasiti aici:
1 * 2 * 3 * 4 * 5 * 6 * 7 * 8 * 9 * 10 * 11 * 12 * 13 * 14 * 15
Acesta este un topic in care vorbim despre PCOS (Polycystic Ovary Syndrome = Sindromul ovarelor polichistice sau Sindromul Stein - Leventhal): cum il depistam, care sunt simptomele, cum il tinem sub control, care sunt tratamentele (alopate, naturiste, homeopate), ce ne ajuta, care ar fi povestea mamicilor si gravidutelor cu PCOS, cum conduci o sarcina cu PCOS, care sunt medicii buni pe asa ceva (ginecologi, endocrinologi, homeopati), care sunt ultimele studii referitoare la PCOS etc.
Pentru cele care tocmai au fost diagnosticate cu PCOS ... imi pare tare rau Diagnosticul nu e unul usor de digerat! Acorda-ti timp sa plangi, sa fi suparata, sa te intrebi de ce tu, sa citesti muuuult despre PCOS si sa plangi citind, sa fi furioasa si apoi sa fi gata de lupta.
Socul, durerea, neputinta, lupta, lacrimile sunt toate parte din viata cu PCOS si suntem aici sa incercam sa ne ajutam, sa ne facem viata mai usoara si sa invatam una de la alta; sa reprezentam un punct de sprijin si un umar pe care se poate plange in momentele dificile si sa ne bucuram impreuna de reusitele fiecareia.
Aspirante si luptatoare cu PCOS:
Gudinde - 31 ani
Tratament Metformin si tratament homeopat
Elly_me - 27 ani
Tratament Utrogestan
Lorelai_Lorelai
Tratament...
Lgireada - 23 ani
Tratament...
Lala_1 - 31 ani
Tratament Metformin
GABRIELUTA - 31 ani
Tratament Metformin
criscert
Tratament Metformin
alecsxa0208 - 30 ani
crisaa07 - 30 ani
Tratament Metformin si Duphaston
denisabia
cami_antonia
CrisaS - 33 ani
Tratament Metformin
elenaraluca - 26 ani
Tratament Metformin
LisaLashes - 28 ani
Tratament Naturist
diannette
Tratament Metformin
mirimir
Tratament Metformin
noname - 28 ani
Tratament cu metformin
zapp - 34 ani
Stimulari cu clomifen
lai - 29 ani
Tratament cu metformin si tratament naturist
celiane - 22 ani
Tratament cu metformin si farcovit
Persephonna - 24 ani
Tratament homeopat
AndreeeaNogy - 28 ani
Tratament cu metformin
aruam - 31 ani
Tratament cu metformin
cristinaemma - 26 ani
cori_mic - 23 ani
Tratament cu metformin
tutidana
Valentina_D - 32 ani
Tratament cu metformin
Fericite gravidute:
avdoral
Tracy
Galushca
dria
dana n.
marijan90
Miramar
Biara
raluk16
Mcrissa
roxanik09
dienutzahy
Gaby77
Mamici de ingerasi:
Mayaione mami de Anamaria
Ile77 mami de Vivian
Sheherezada mami de Maia-Iulia
Adimercedes , mami de Lisa-Maria
Alfa_Anca mami de Elena
psj mami de
Numeioana mami de David
Galuscuta/Ginger00 mami de gemenasi
aryjul mami de
Rodicaosoian mami de
Mire79 mami de
uca78 mami de
carissma mami de Sara Maria
kir mami de Tibi
Adrriana mami de
plateea mami de bbTo
Ce este PCOS si care sunt principalele metode pt tinerea sub control a sindromului? (articol in lb. engleza)
Analize pentru determinarea PCOS:aici si aici
In ce zile ale CM se fac analizele de sange
Transformarile hormonale din timpul CM
www.presspro-gineco.ro/article--x-Infertilitate-Importanta_insulinorezistentei_in_sindromul_ovarelor_polichistice--4786.html" target="_blank">Importanta insulinorezistentei in sindromul ovarelor polichistice
Importanta insulinorezistentei in PCOS
www.emcb.ro/article.php?story=20030112215853000" target="_blank">Acneea si sindromul ovarului polichistic
Principalele etape pt obtinerea ovulatiei in PCOS (metode alopate) aici si aici
Particularitati ale inductiei ovulatiei cu Gonal-f în PCOS
Informatii "naturiste" despre PCOS - in engleza: www.sensible-alternative.com.au" target="_blank">aici si aici
Informatii despre epilarea definitiva aici si aici
Informatii despre Duphaston si Utrogestan: aici si aici
Ce este Pregnylul si pt ce se administreaza?
Articol despre www.ginecologie.ro/pagini/boli-si-afectiuni/sindromul-ovarelor-polichistice-sop/" target="_blank">PCOS
Grasimea care ne innebuneste, care ne omoara, care ne vindeca atricol despre sindromul metabolic, hiperinsulinism, tesutul adipos si efectele acestuia asupra sistemului endocrin
Studii despre Dexamethasone
Despre ACO
http://www.bioline.org.br/request?mf04006
Antiandrogenici
www.pulsmedia.ro/article--x-Varia-Metforminul_sau_antiandrogenii_in_tratamentul_hirsutismului_din_sindromul_ovarelor--293.html" target="_blank"> Metforminul sau antiandrogenii in tratamentul hirsutismului din sindromul ovarelor polichistice
Metformin - Benefits and Side Effects
TTGO in PCOS
Combaterea acneei - sfaturi Galateea
Metforminul si sarcina - sfaturi Kir
tinctura Gynex (din plante) - sfaturi Miramar
www.soulcysters.net/pcos-treatment-non-obese-women-247091/" target="_blank">PCOS treatment for non-obese woman
Raspunsuri
gudinde spune:
Mess,
Daca isi permite astfel de replici cand ceea ce tu ai spus este un efect secundar al ACO pe care ar fi trebuit sa-l cunoasca, atunci inseamna ca poti sa intrebi si tu
- cum se impaca ACO cu rezistenta la insulina care este de fapt cauza PCOS? Iti spun eu: prost. De asta femeile cu diabet nu au voie ACO.
- cum se poate da ACO fara macar o coagulograma inainte avand in vedere implicatiile rezistentei la insulina asupra sistemului circulator si avand in vedere ca in general PCOS este asociat cu sindrom metabolic?
- de ce nu iti prescrie medicatie care sa actioneze pe cauza, adica pe rezistenta la insulina? De ce nu iti prescrie metformin care este tratamentul standard la nivel mondial la aceasta ora pt PCOS? Si ca o paranteze metformin au primit fetele de pe acest topic si in Romania, si in Ungaria, si in SUA. Nu vad de ce nu s-ar da si in Anglia.
Si mi s-ar parea normal sa ti se poata puna la dispozitie valorile analizelor tale. Sunt importante. Noi poate putem sa descifram ceva in functie de unitatile de masura folosite, dar cu siguranta dr Corcau va dori sa le vada.
Ca ginecolog, daca mergi la Medlife sunt bunic cei de care apar la sectia de materno-fetala. Daca nu te deranjeaza ginecolog barbat pot merge la dr Silviu Predoi sau dr Dragos Albu. Ambii se pricep si la infertilitate.
Si ca tot vorbim de ACO, uite un text pe care eu l-am mai pus pe topic, scris de un medic ginecolog. Si este scris pentru populatia "normala", in PCOS riscurile sunt mai mari.
"Medicamentele anticonceptionale previn sarcina nedorita printr-un mecanism de tip hijack. In limba engleza, hijack e un termen care circumscrie orice actiune care rezulta in deturnarea unui set de elemente (deturnari de avioane, de fonduri, de termeni). Pentru contraceptive, hijacking inseamna ca practic medicamentul “preia” ciclul hormonal normal al femeii, pe care il substituie cu o doza fixa de estrogen si progesteron, sau cu doze variabile ale acestor doi hormoni esentiali in ciclul lunar, atat endocrin - sistemic - dar si local (ovarian, uterin, vaginal, mamar). Pastilele contraceptive, indiferent de generatie (si avem deja 4 la activ, fiecare cu avantajele si dezvantajele ei), se iau zilnic, de preferinta la aceeasi ora. Au avantajul de a fi, dupa abstinenta, cele mai eficiente instrumente de preventie a sarcinii nedorite. Au marele dezavantaj ca, in afara de asta, nu au absolut nici un efect pe BTS-uri. Mare atentie deci, daca partenera ia pilule, nu inseamna ca e imuna la infectii, sau ca voi sunteti imuni la infectii.
Pilulele contraceptive nu sunt zaharine, ci hormoni. Hormonii (estrogen, progestativ) vin in doze diferite, iar femeile (daca le intrebati) va vor spune ca primele efecte pe care le simt dupa ce “intra pe pilula” sunt retentia de apa (li se umfla picioarele), castigul in greutate, scaderea libidoului, modificarea secretiei, si nu de putine ori aparitia unor “candidoze” rebele. Toate sunt relativ tolerabile, si fiecare “companie” care manufactureaza contraceptive se va grabi sa va spuna ca produsul lor nu umfla picioare, nu da crestere de apetit, si va vindeca si de acnee (vezi Yasmin). Pe hartie, toate suna bine. In practica - si cu foarte putine exceptii (ca de exemplu Yasmin care contine o formula in care e inclus un analog de spironolactona), e doar mumbo-jumbo.
Decizia de a intra pe pastila contraceptiva nu trebuie sa fie una usoara. Pacienta prototip este adolescenta care si-a inceput viata sexuala, de obicei in intervalul 16 - 18 ani, si care se vede la “prima relatie serioasa”. In mod obisnuit, si din pacate rareori respectat, inainte de prescriptia unui contraceptiv trebuie sa iti faci o evaluare ginecologica impreuna cu un profil hormonal. Anumite obiceiuri de viata, ca de exemplu fumatul, pot si sunt contradictii severe pentru tratamentul contraceptiv. Riscurile, dincolo de cele deja mentionate, includ fenomene vasculare. Anticonceptionalele au actiune pro-coagulanta, cu alte cuvinte stimuleaza fabricarea de elemente la nivelul ficatului care ii spun organismului ca trebuie sa “coaguleze” sange in organism. Ca urmare, puteti sa faceti tromboflebita. Tromboflebita e o inflamatie venoasa, insotita de mici trombi. Daca trombii “o iau la fuga” prin circulatia sistemica pot ajunge la inima, si sa faceti infarct. Daca ajung la creier, faceti accident vascular cerebral si puteti paraliza. Chiar daca astfel de evenimente sunt rarissime, este bine sa aducem aminte de ele in acest context, ca sa daramam mitul benignitatii anticonceptionalelor. Pentru o femeie, si pentru un barbat, faptul ca in cuplu se acceseaza un astfel de mijloc de contraceptie trebuie sa fie o decizie constienta, si bazata pe cunostinte."
roxy@vasi spune:
(''); Buna dimineata, fete dragalase,SA DEA D-ZEU CA ACEST CAPITOL SA FIE PLIN DEE.Am o mare problema:sunt in z 38 a CM,nu mi-a mai intarziat atat din primavara,in ziua a 16 am fost la ecovag si aveam :endometru 6 mm,ambele avare marite aspect net micropolichistic,ovarul drept imagine chistica de 11/10mm(ACESTA SA FIE FOLICUL????).Am inceput tratament cu siofor de luni(30 niemb.).Sa fie aceasta cauza de nu mai vine CM,ultimul ciclu a fost de 32 zile,dimineata am greturi-dar de la med..Va rog daca stiti ceva scrietimi,o sa citesc deseara,cand ajung acasa.,
mess0804 spune:
Din putinul ce mi l-a zis ceva la analizele de coagulare a sangelui nu a iesit bine (cauze cica pot fi daca beau, daca is vegetariana, si cum raspunsul a fost nu, mi-a dat sa mai fac o data analiza )
Din ce am inteles de la alta fata din Anglia ei i-a dat Metformin la clinica de infertilitate, dr meu a zis ca dupa ce incerc 2 ani ma trimite la clinica de infertilitate (ultima data mi-a zis 18 luni, acuma vad ca s-a razgandit)
Deci deocamdata stau asa: stopul o data la 3-4 luni, nu se opreste decat cu pastile (mi-au dat acid tranexamic)
PCOS conform doctorului meu e un sindrom, deci nu are tratament (citez)
La ginecolog nu am de ce ma duce ca ultimul PAP de acum 2 ani a iesit bine) .... dar pt ca ma plangeam atata mi-a luat asistenta test de clamidhia (care a iesit ok) eu nebunesc aici
In februarie sau martie vin in Ro si o sa ma duc la gineco (pt ca am avut o rana pe col acum vreo 2 ani care nu am cum sa stiu cum a mai evoluat) si la endocrinolog. Dupa ce ma hotarasc data exacta o sa sun sa fac programari 9cred ca la bucuresti ca oricum o sa iau avionul din bucuresti, eu fiind de unde se agata harta in cui oricum)
gudinde spune:
roxy@vasi fa un test de sarcina ca sa fi sigura
Mess spune-i dr pe un ton politicos dar ferm, ca exista:
- ovare polichistice care inseamna prezenta chisturilor (care pot fi de mai multe feluri) pe ovare si care este o problema;
- si exista cu totul alta problema numita PCOS = polycystic ovary syndrome care asa cum ii zice si numele este un sindrom, sindromul ovarului polichistic care are la baza rezistenta la insulina si ca atare se da metformin. Este adevarat ca nu exista tratament de vindecare, dar exista tratament pt tinerea in frau a sindromului. Sa mai studieze literatura de specialitate.
Si eventual cerei in scris ca iti garanteaza ca nu vor exista probleme pe termen lung datorita neacordarii tratamentului corespunzator pentru rezistenta la insulina (si la efecte pe termen lung ma refer la complicatii ale sistemului circulator, diabet etc.).
In privinta timpului de scurs pana la trimiterea la clinica de infertilitate spune-i la un ciclu atat de rar este clar anovulator si daca vrea demonstratie sa-ti trimita sa faci monitorizarea ecografica a ovulatiei (ceea ce nu o sa faca). Daca zice ceva de temperatura bazala spune-i ca aceasta metoda este invechita si cat se poate de ineficienta la cicluri asa de lungi, iar de teste de ovulatie sa nu-ti mentioneze ca aceste se bazeaza pe peak-ul de LH, ori femeile care sufera de PCOS au oricum un LH mai ridicat si de aici pot aparea teste fals pozitive (deci, nu sunt recomandate aceste teste fetelor cu PCOS). Singura metoda e monitorizarea ecografica.
Cu alte cuvinte inarmeaza-te cu dovezi si raspunzuri prin care sa-i demontezi recomandarile lui ca sa poti obtine ceea ce vrei. Nu fi mutulica, ca este evident ca nu se pricepe DELOC si doar incearca sa scape de tine.
Inca ceva, cum adica ti-au iesit probleme de coagulabilitate si iti recomanda ACO? ACO SUNT INTERZISE PERSOANELOR CU PROBLEME DE COAGULABILITATE!!!!!!!!!
Si cere-i analizele. Pe bune. Ai probleme, nu astepta pasiv ca n-o sa-i pese lui. Informeaza-te exact cum ti-au iesit analizele sa stii exact cum stai, citeste despre problema ta, lupta-te sa obtii de la el ce ai nevoie avand argumente clare, studii de specialitate etc.
Uite aici un inceput:
http://www.mayoclinic.com/health/polycystic-ovary-syndrome/DS00423
Este punctul de vedere al doctorilor din Clinica Mayo din SUA, deci una din cele mai cunoscute clinici din lume.
Vezi ca are in josul textului o sageata pt a ajunge la toate partile textului. Ai sa vezi cand ajungi la tratament ca ei mentioneaza Glucophane (care este metformin).
mess0804 spune:
Nu astept pasiv, am fost de 5 ori pana acum la dr sa ma tot plang si sa cer sa ma trimita la specialisti... De fiecare data tb sa imi iau liber de la munca, si ma enervez degeaba pt ca ei zic ca asa e sistemul. Asa scrie la ei in brosurica ca tb sa astepti atat. Ca nu tb sa trimita la specialist decat 5% din pacienti care ii au. In rest ei intradevar nu se pricep insa iti da tratament si picaturi de ochi, si crema dermato si anticonceprionale si de toate. Dupa ce cauta 5 min pe net.
Cu rezultatele la analize spunea pe forum cineva care a fost doctor in Ro ca s-a dus si tot asa i le explica ca la tonti. Nu mi-a spus ce si cum mi-a iesit, doar ca red cells din sange nu a iesit bine, cica tiroida a iesit bine si cam atata explicatii am primit.
O sa mai insist dar din pacate nici timp nu am
mess0804 spune:
Nu stiu cata legatura are cu subiectul dar vroiam sa va arat ce mi-am luat cadou de Craciun
http://www.boots.com/en/Boots-Smooth-Skin-Intense-Pulsed-Light-hair-reduction-system_117122/
Am facut testul pe o suprafata mica si nu am avut probleme si ieri am facut prima data partea de jos la picioare. Inghinal in ultima vreme ma irit si de la ras, de la ceara fac foliculita, innebunesc. Nu ma pot face acuma cat is iritata, dar cum imi trece cum fac o sedinta. Va povestesc pana la vara daca are efect sau nu
Eu am probleme cu parul in exces de mica, mare drama a vietii mele, asa ca la cat costa aparatul asta am zis ca pot sa-l incerc. Cu laser la salon nu mi-am permis inca. (as avea si mule zone: eu am si mainile ca maimuta, picioarele vai, si chiar am o pata de par pe gat - cam unde e marul lui Adam). Va tin la curent daca functioneaza.
gudinde spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mess0804 Nu stiu cata legatura are cu subiectul dar vroiam sa va arat ce mi-am luat cadou de Craciun http://www.boots.com/en/Boots-Smooth-Skin-Intense-Pulsed-Light-hair-reduction-system_117122/ Am facut testul pe o suprafata mica si nu am avut probleme si ieri am facut prima data partea de jos la picioare. Inghinal in ultima vreme ma irit si de la ras, de la ceara fac foliculita, innebunesc. Nu ma pot face acuma cat is iritata, dar cum imi trece cum fac o sedinta. Va povestesc pana la vara daca are efect sau nu Eu am probleme cu parul in exces de mica, mare drama a vietii mele, asa ca la cat costa aparatul asta am zis ca pot sa-l incerc. Cu laser la salon nu mi-am permis inca. (as avea si mule zone: eu am si mainile ca maimuta, picioarele vai, si chiar am o pata de par pe gat - cam unde e marul lui Adam). Va tin la curent daca functioneaza. |
AHA! Tot de la PCOS. Pun pariu ca ai testosteronul peste 0.5.
Si acum sa-ti dau un exemplu de ce iti trebuie analizele.
Ca am vorbit de testosteron hai sa luam acest hormon pt exemplificare.
Testosteronul are limita superioara a intervalului de normalitate de 1 si ceva. Deci, de exemplu cu o valoare de 1, un medic ca medicul tau de familie ar zice ca e foarte buna valorea, n-ai probleme cu testosteronul.
In realitate, cineva care stie endocrinologie iti va zice ca nu-i bine de loc. Sigur ca o valoare peste limita normala este grava, dar o valoare de 1 arata ca ceva nu-i tocmai ok, este ca un fel de avertizare. Daca vrei o comparatie cu un stop, nu e culoarea rosie, ci doar galben. Dar la o femeie atat de tanara galbenul nu-i ok. Aceasta valoare de testosteron nu-i ok coroborata cu varsta. Un testosteron "de verde" este sub 0.5.
Cu alte cuvinte, nu oricine stie sa interpreteze calumea analizele endocrinologice. Daca lucrurile ar fi atat de simple: este in intervalul de normalitate inseamna ca e bine ... atunci dr endocrinologi n-ar mai avea nevoie sa faca 5 ani rezidentiatul.
Pacat ca dr tau este atat de "ingust" incat sa nu-si vada propriile limite. Vezi ca la diaspora exista si un topic al fetelor din UK. Poate ele te pot ajuta mai mult cu aceasta parte. Eu, chiar nu pot sa zic nimic de sistemul de acolo, doar sa incerc sa te ajut cu informatii despre PCOS.
Chiar te rog sa ne spui daca functioneaza aparatul. Cred ca sunt destul de multe fete pe topic care se confrunta cu aceasta problema si sunt interesate de subiect.
mess0804 spune:
Vorbesc si cu fetele din Uk, se pare ca aici asa e sistemul, cam majoritaea doctorilor is asa, si singura sansa e sa tot incerci sa schimbi doctorul de familie pana ajungi la unul care sa te trimita mai departe, .... insa asta necesita timp (sa te inscrii la altul, sa te duci de 3 ori sa te plangi si sa vezi ca nu te trimite, etc, tb luate zile libere ca dr au acelasi program ca si tine de munca)
Deja asta e al doilea dr si nu am timp sa ma tot plimb asa. O sa vad ce fac si cand vin in Ro.
Uite raspunsul unei fete din UK: si eu am ovare polichistice.
Tratamentul se imparte in doua:
- daca vrei un copil, primul pas e metforminul
- daca nu vrei copil, atunci intr-adevar singurul tratament e prin anticonceptionale, asta mi-au spus si mie.
Pt tine e un diagnostic nou, la mine e ceva mai vechi si m-am obisnuit cu ideea, trebuie sa te astepti la amenoree frecventa, ingrasare (ei zic obezitate la tot ce e peste greutatea ideala la inaltimea pe care o ai), pilozitate excesiva. Asadar cantareste bine alternativa daca refuzi tratamentul cu anticonceptionale.
Teoretic gp-ul nu are de ce sa te trimita la ginecolog decat daca vrei sa faci un copil si atunci iti va face referral pt clinica de fertilitate. Altfel, ecografia e suficient de clara pt a pune diagnosticul, un ginecolog nu ar face decat sa iti confirme asta, plus sa iti prescrie tratamentul, probabil ca tot cu anticonceptionale.
PS- Ma plangeam ca cer de mult sa ma trimita si la un genicolog si nu i-am convins, dar asta e pt alta probleme (am avut rana pe col acum cativa ani, mai am cateodata dureri sau sangerari suspecte, dar n-am reusit sa ajung aici la genicolog, tot in Ro)
gudinde spune:
Mess,
Trist ce sa mai zic.
Nici eu nu ma lupt pt bb in acest moment si cu toate astea iau metformin pt ca previne in timp complicatiile rezistentei la insulina (care nu-s putine). Si mie acest tratament mi-a schimbat viata, ma simt mult mai bine.
Pacat ca in UK nu se da metformin decat pt bebe. In fond e important sa te simti bine, sa ai grija de sanatate si in special de o boala cronica si cand nu incerci sa ramai gravida.
Pt managerierea acestei boli cand nu vrei bb si eu cred ca nu ginecologul este specialitatea buna, ci endocrinologul. Dar presupun ca daca nu vrea sa te trimita la ginecolog desi aveai o rana pe col, nici la endocrinolog n-o sa vrea sa te trimita.