PCOS

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adrriana spune:

Andriushca,tu ce tratament faci?...eu vesti noi nu am,tot utrogestan intrag. iau si sper sa nu fac ceva rau...dar nu pot ajunge la doctor...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adimercedes spune:

quote:
Originally posted by galuscuta
Adimercedes-ce face samburicul?
galuscuta



galuscuta, multumesc de intrebare . Bebe face bine. Ieri am avut eco de 12 saptamani si testul combinat NT (sange si translucenta nucala). Totul e bine, bebe era activ si se distra de mama focului, eu ma simt bine si ma rog ca totul sa decurga exceptional si in continuare.

Va tin pumnii sa va rezolvati problemele de sanatate .



"The pessimist may be right in the long run, but the optimist has a better time during the trip."


samburici


Povestea obtinerii sarcinii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

Buna seara tuturor!

Despre mine ce sa va spun ... stres mare la servici si munca multa.

As dori sa urez bun venit noilor inscrise pe listuta. Ma bucur ca am inceput sa ne inmultim. Este o boala grea, frustranta si dificila, pe care multi nu o inteleg si, si mai putini stiu sa prescrie un tratament corect. Cu cat suntem mai multe, cu cat ne impartasim mai multe experientele, esecurile, reusitele, momentele de cadere si de extaz, cu atat vom reusi sa ne ajutam mai bine, sa ne sprijinim in momentele grele, sa invatam una de la alta si sa stim ce intrebari sa punem doctorilor care din pacate de multe ori nu ne informeza complet asupra bolii cu care ne luptam si cu care ne vom lupta toata viata.

Incerc sa-mi aduc si eu contributia la subiectele ridicate in postarile anterioare.

In legatura cu greutatea. Nu e obligatoriu sa fi gras ca sa ai PCOS. Majoritatea persoanelor cu PCOS sunt plinute dar exista si non-fat PCOS. Nu l-as numi un caz atipic. Pur si simplu sunt multe variatiuni in PCOS in functie de ce este mai dereglat. De asemenea in timp apar multe variatiuni.
Eu am fost diagnosticata la 16 ani. Acum am 28. In 12 ani am trecut prin multe stadii ale acestei boli.

Adrriana ti-am raspuns pe PM dar am sa redau si aici raspunsul pt ca ma gandesc ca poate este un subiect de interes pentru vreuna din fete. "Utrogestanul si Duphastonul reprezinta acelasi lucru: progesteron. Numai ca Duphastonul este sintetic si se poate administra doar pe cale orala. De aici: se metabolizeaza pana la 50% in ficat si apar efectele secundare: greata, ameteli etc.
Utrogestanul este un progestativ natural. Se poate administra si oral (gelula aia se poate si inghite dar atunci revenim la metabolizare pana la 50% in ficat si ficatul care se revolta si dai cu greata, ameteli etc) si vaginal. Sigur pt administrarea intravaginala trebuie sa stai intinsa jumatate de ora si sa folosesti un protej-slip pe chilot caci ai sa gasesti invelisul gelulei.
Utrogestanul si mie mi-a fost dat din z 15-24 (e tratamentul standard): 1 gelula dimineata si 1 gelula seara. Seara e mai simplu: inainte de culcare. Dimineata eu puneam mobilul sa ma sune cu jumatate de ora inaintea ceasului. Introduceam utrogestanul si ma culcam la loc pana suna ceasul."


In legatura cu perioada in care se administreaza utrogestanul pt ca am vazut ca sunt mai multe opinii. Standard este z15-24. Dar acest standard porneste de la premisa ciclului normal de 28 zile. Pt un ciclu de durata mai mare se incepe mai tarziu. De ce? Pentru ca ca progesteronul trebuie luat dupa ovulatie. Daca femeia care doreste sa ramana gravida ia progesteron inainte de ovulatie isi i-a adio de la aceasta pt luna respectiva. De asta se pune mare accent in momentul de fata pe urmarirea ecografica a ovulatiei pt a putea vedea dr exact cand are loc aceata (daca are loc) si abea apoi sa prescrie progestativul.

Alt lucru. Adriana tu ziceai ca nu-ti mai vine ciclul. Din pacate am trecut si eu prin faza asta. Mi s-a prescris progesteron dar din pacate in acel moment nu a fost suficient pt a-mi declansa ciclul. Faza urmatoare pe care din pacate multi ginecologi nu o stiu (mai degraba endocrinologii specializati pe endocrinologie reproductiva) este prescrierea de metformin (sub diferite denumiri comerciale: Siofor, Glucophage etc) zilnic si progesteron 10 zile pe luna pt compensarea deficientei progesteronice din faza luteala. Metforminul actioneaza asupra cauzei bolii noastre: insulina. De asemenea scaderea/reglarea insulinei se mai poate obtine si prin pierderea in greutate ... sigur la persoanele cu kg in plus ca la cele cu non-fat PCOS nu exista aceasta solutie. Dar atentie scaderea in greutate chiar daca ajuta la scaderea insulinei nu ajuta (din pacate) si la permeabilitatea celulara la glucoza.
In general in momentul actual la nivel mondial tratamentul standard in PCOS este metformin si progesteron cum am scris mai sus.
Si pt obtinerea sarcinii tot acest tratament se prescrie. Sigur se opreste metforminul imediat dupa obtinerea sarcinii.
Doar daca dupa un tratament de cateva luni asa nu se obtine ovulatia si implicit sarcina se trece la stimulare ovariana. Intai o stimulare mai usoara cu clomifen si apoi daca e cazul si in functie de ce observa medicul la monitorizari se poate trece la stimulari puternice cu menogon, puregon etc.
Laparoscopic se poate interveni prin drilling ovarian prin punctionarea corticalei ovariene care la noi este mai ingrosata (cat de ingrosata este sau daca este depinde iarasi de stadiul bolii) dar aceasta procedura nu este un panaceu universal sau un succes garantat. Departe de asta.

In strainatate, chiar daca se ajunge la solutia FIV, inainte de a incepe procedura standard pt FIV se recomanda o cura de cateva luni cu metformin pt cresterea calitatii ovulelor.

De asemenea, spre surprinderea sau stupefactia unor medici s-au obtinut sarcini si rezultate f bune in tinerea sub control a sindromului nostru prin tratamente naturiste sau homeopate. Sigur acestea sunt tratamente de durata ... dar exista alternativa la tratamentul alopat, ceea ce din punctul meu de vedere e foarte bine.

Uf .. mult am scris, sper ca nu am plictisit pe nimeni. Pur si simplu am pornit de la premisa comunicarii si schimbului de cunostiinte.

Pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrriana spune:

Gudinde ,multumim mult ...deviez putin de la subiect...dar cu parul din zonele nedorite ce faceti?...luati ceva si pentru el sau doar va epilati?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gudinde spune:

Subiectul hirsutism este unul foarte delicat pentru ca nu se pot face prea multe pentru imbunatatirea situatiei.
Am intrebat-o pe dr mea vis-a-vis de Spironolactona care am citit ca se prescrie la nivel mondial pt asta (subliniez am intrebat eu - de asta ziceam ca tb sa ne ajutam sa stim ce intrebari sa punem ca din proprie initiativa dr-ii mai incet cu informatiile) si raspunsul ei a fost ca practic cu cazuistica avuta si studiata de ea nu a vazut imbunatatiri semnificative. Pt mine asta inseamna f mult caci parca nu-ti vine sa mai adaugi inca un medicament cu efectele lui secundare cu tot cand rezultatele nu sunt tocmai cele dorite.
Exista o crema (cel putin in strainatate) care se numeste Vaniqa si care se zice ca incetineste cresterea firului de par. Despre cazuri concrete nu stiu nimic.

Deci concluzionand ne ramane sa fim "pedante": epilari multe si dese, cheia marilor succese sau daca se poate si exista fonduri epilare definitiva cu laser - lumina pulsacee. Dar si aici (uffff trebuia sa fie si aici un dar) trebuie stiut ca desi costa mult aceasta procedura nu are intotdeauna efectele scontate plus ca trebuie facuta de un dr foarte bun, cu experienta si cu aparatura de ultima generatie ca te poti trezi cu niste arsuri sau cicatrici de la laser sau alte efecte/nenorociri de nesuportat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrriana spune:

Gudinde,de spirinolactona stiam si eu ca nu ajuta...Prima mea dr. endocrinolog mi-a dat sa iau impreuna cu anticonceptionale Mercilon,dar nu s-a vazut nici o ameliorare...deci ramane ,cum ai spus si tu:EPILAREA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns galuscuta spune:

Gudinde - si eu inainte de FIV fac tratament cu Glucophage , mai am 4 saptamani si apoi ar trebui sa incep stimularea dar inca nu mi-a venit ciclul , asa ca daca nu-mi vine pana termin tratamentul dr.mi-a zis sa iau Duphaston .Sund deja in Z 44 si am TB in continuare 37,1.
Ai dreptate in legatura Metforminului sau Glucophage, ca multi medici nu stiu de asta , mie mi le-a prescris dr.din Austria unde fac urmatorul FIV .

galuscuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miramar spune:

Eu am rezolvat problema parului nedorit cu depilare cu laser. E scump ce-i drept dar eu zic ca merita. Bine eu n-as spune ca sufeream de hirsutism - eu prin asta intelg par in zone nedorite - gen pe fata pe piept. N-am avut astfle de probleme - in schimb am fost intotdeauna paroasa, mult si des - pe picioare, inghinal fiind si bruneta si pielea f. alba....- dar l-am tratat mi-au trebuit multe sedinte, inca mai merg, dar oricum e cu totul si cu totul alta viata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrriana spune:

Miramar,cat te-a ajuns epilarea cu laser? eu as vrea pentru barbutza...Fetelor,ce stiti?...Inseminarea IAS are sansa de reusita in cazul nostru,a celor cu PCOS?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrriana spune:

Eu inainte de a junge la FIV, voi incerca toate medicamentele, stimulare,drilling, instilatii...dar daca nu raman intr-un an,ma gandesc serios la FIV...nu vreau sa astept prea mult

Mergi la inceput