Se folosesc 25 de gogosari, 25 de ardei grasi, 1 kg de ceapa, 10 vinete mari, 1 kg de morcovi, 2 kg de rosii, 1 litru de ulei.
Mod de preparare:
Coaceti gogosarii, ardeii si vinetele, apoi curatati-le fara sa va udati mainile cu apa. Tocati ceapa marunt si caliti-o încet la foc mic, în toata cantitatea de ulei pâna când constatati ca aceasta devine translucida. Tocati separat gogosarii, ardeii si vinetele. Dati morcovii prin razatoarea mica, puneti-i 10 minute sa se inabuse în uleiul fierbinte si lasati vasul acoperit. Adunati totul într-un vas mai mare, de preferinta o cratita emailata, puneti bulionul obtinut din rosii si dati zacusca la cuptor sa fiarba mocnit. Când a scazut bine potriviti de sare, puneti 3-4 foi de dafin, o lingurita boabe de piper si turnati sacusca fierbinte în borcane mici. Legati-le cu celofan si lasati-le în cuptorul cald (dar fara foc) pâna a doua zi.