Se folosesc 25 de gogosari, 25 de ardei grasi, 1 kg de ceapa, 10 vinete mari, 1 kg de morcovi, 2 kg de rosii, 1 litru de ulei.
Mod de preparare:
Coaceti gogosarii, ardeii si vinetele, apoi curatati-le fara sa va udati mainile cu apa. Tocati ceapa marunt si caliti-o īncet la foc mic, īn toata cantitatea de ulei pāna cānd constatati ca aceasta devine translucida. Tocati separat gogosarii, ardeii si vinetele. Dati morcovii prin razatoarea mica, puneti-i 10 minute sa se inabuse īn uleiul fierbinte si lasati vasul acoperit. Adunati totul īntr-un vas mai mare, de preferinta o cratita emailata, puneti bulionul obtinut din rosii si dati zacusca la cuptor sa fiarba mocnit. Cānd a scazut bine potriviti de sare, puneti 3-4 foi de dafin, o lingurita boabe de piper si turnati sacusca fierbinte īn borcane mici. Legati-le cu celofan si lasati-le īn cuptorul cald (dar fara foc) pāna a doua zi.