Se folosesc 3.5 kg de rosii, 18 vinete mijlocii, 2 kg de ceapa, 30 de gogosari, 60 de ardei kapia, sare, piper - dupa gust - 150 g de miere si 3/4 l de ulei.
Mod de preparare:
Curatati, spalati si taiati īn cubulete legumele (cepa taiati-o pestisori), apoi caliti-le pāna se auresc usor īn ulei si puneti-le īn castroane separate. Din rosii pregatiti un bulion bine scazut, dupa ce ati indepartat semintele. Combinati apoi totul īntr-un vas mare, smaltuit si puneti zacusca la fiert, pe foc domol, amestecand-o mereu cu o ligura de lemn. Cānd uleiul s-a ridicat deasupra potriviti de sare, piper, adaugati mierea si puneti zacusca fierbinte si bine scazuta īn borcane calde, pe care le lasati sa se raceasca īncet, legate cu celofan, pāna a doua zi.