Alegeti 10-20 de vinete frumoase, 10-20 de gogosari. Spalati si zvintati cu un prosop bine zarzavaturile, dupa care le puneti la copt si le curatati de pielite, dar fara sa va udati mâna în apa. Vinetele desfaceti-le în suvite lungi si puneti-le pe o planseta usor inclinata sa se scurga de lichidul amar. Separat, tocati marunt 750-800 g de ceapa si caliti-o potrivit în 500 ml de ulei. Când ceapa a început sa se aureasca, puneti 2 capatani de usturoi, curatat si bine zdrobit, câteva rosii mari, carnoase, care au fost în prealabil oparite si curatate de pielite. Lasati sa fiarba împreuna 10-15 minute, dupa care adaugati gogosarii si vinetele. Puneti sare si piper dupa gust, amestecati si lasati sa fiarba în continuare 30 de minute în cuptorul cu foc mic. În cazul în care zacusca este prea scazuta îi puteti pune în timpul fierberii câte putina apa calda. Turnati apoi zacusca în borcane mici, legati-le cu celofan si lasati-le sa stea în cuptorul fierbine, dar fara foc, 25 de minute.