- 5 kg vinete (chiar si mai mult de 5kg) - 5 kg ardei grasi sau gogosari rosii - 1,5 kg ceapa - 1,5 l bulion - 1,5 l ulei -sare dupa gust si ardei iute dupa gust (dar ardeiul nu este obligatoriu)
Mod de preparare:
Se coc vinetele, se curata si se pun sa se scurga. Se coc ardeii grasi. Cu ardei grasi copti si curatati (mai ales daca sunt cativa rosii) zacusca este foarte fina. La fel si cu gogosarii rosii. Ceapa se curata, se taie "pestisori" si se pune din uleiul initial 250ml si putin apa sa se caleasca, pana se inmoaie si devine transparenta (sticloasa). Cand vinetele, ardeii/gogosarii si ceapa sunt coapte si racite, se dau prin masina de tocat (cu gauri mai mici). Ca sa poti da ceapa prin masina de tocat, o pui sa se scurga in strecuratoare si uleiul care curge se pune ulterior la zacusca. Intr-un vas mai mare se amesteca vinetele, ardeii, bulionul, uleiul (si cel scurs dupa ceapa inainte de tocarea acestea)+ sare dupa gust si ardei iute bucati, dupa gust. Din ulei se pastreaza 1/4 l pt. pus deasupra la urma. Dupa ce le-ai amestecat pe toate, se pun pe foc la fiert (cu o tabla pe ochi ca sa nu se prinda). Timpul de fierbere: dupa ce incepe sa clocoteasca, aproape o ora. Se mesteca compozitia in continuu, pt. ca sa nu sara. Cand e fiarta, se pune in borcane si sfertul de litru de ulei ramas, se incinge intr-un ibric si se pune cate o lingura sau 2 deasupra pe zacusca (cat sa acopere suprafata), asta pt. siguranta pastrarii. Se capseaza, se leaga si se pune in haine, adica in patura.
OBS. Pt. simplificarea muncii, gogosarii rosii se pot macina cruzi si cali intr-o cratita, inainte de a amesteca cu intreaga compozitie. Daca ai ardei, atunci acestia trebuie copti. Nu conteaza daca sunt mai multe vinete, e chiar mai buna zacusca cu mai multe vinete. Daca vrei sa faci mai multa zacusca, poti dubla cantitatile.