Se folosesc: 5 bucati mari de telina, 3 kg de ardei kapia, 4 kg de gogosari, 1.5 kg de ceapa 1.5 litri suc de rosii, 1 litru de ulei, 1 pahar cu mustar, o cescuta de miere sau de zahar, piper, sare, foi de dafin.
Mod de preparare:
Dati ceapa prin masina de tocat, apoi puneti-o în 3/4 litri de ulei, sa se caleasca încet. Ardeii si gogosarii coaceti-i, apoi tocati-i foarte bine sau treceti-i tot prin masina de tocat, împreuna cu telina taiata felii si fiarta. Peste ceapa adaugati ardeii, gogosarii, telina si restul de ulei pâna la un litru. În continuare puneti sucul de rosii si lasati sa fiarba la foc mic doua ore. Adaugati condimentele, potriviti de sare, mai lasati sa dea câteva clocote si la urma puneti mierea si mustarul. Turnati zacusca fierbinte în borcane incalzite, legati-le cu celofan si fiebeti-le pe baie de aburi 30 de minute sau lasati-le în cuptorul incins (fara foc) pâna a doua zi.