Pentru realizarea acestui produs delicios se folosesc: 1 kg de morcovi, 1 kg de mere, 1 kg de ceapa, 1 kg de vinete, 1 kg de telina, 1 kg de gogosari si 1 kg de ardei gras.
Mod de preparare:
Telina si morcovii se dau pe razatoarea mare si se pun la calit cu o ceasca buna de ulei. Ceapa tocata pestisori se caleste cu aceeasi cantitate de ulei împreuna cu merele, care au fost curatate foarte fin de coaja si de casuta cu sâmburi si taiate în cuburi mici. În alt vas se calesc ardeii grasi împreuna cu gogosarii, dupa ce au fost bine spalati si curatati. Vinetele se coc obisnuit ca pentru salata, si se amesteca încet cu aceeasi cantitate de ulei. Dupa ce toate aceste ingrediente s-au racit separat, se pun într-un lighean mare si se adauga un borcan de 800 g de pasta de rosii, combinata cu un pahar de apa rece. Zacusca se fierbe la foc mic, adaugandu-se o lingura plina cu sare, 2 linguri cu miere si înca o ceasca de ulei. Când zacusca este fiarta, se pune în borcane mici, care se leaga cu celofan dublu si se dau la sterilizat în cuptorul cu foc mic o ora, operatia aceasta repetându-se a doua zi timp de 40 de minute.