OREZUL DE SUSHI Intai de toate, orezul de din cel cu bob mai grasut. Orezul se fierbe folosind volume egale orez/apa, dupa cum urmeaza:
2 cesti (180 ml) orez... 2 cesti apa (ies cam 4 cesti de orez fiert)
INGREDIENTE PT. SUSHI - peste: somon crud (felioare); ton crud (asemenea); somon afumat - conserve de peste: ton, macrou - fructe de mare: arici de mare(crud, scos din carapace); icre de somon; picioare de crab (fiert; scos din carapace); creveti (cruzi sau fierti, scosi din carapace); caracatita (cruda sau fiarta, felioare); sepie (cruda, felioare) - carne : pui (preparat "teriyaki"), porc (ham) - legume: castraveti; avocado; porumb (boabe, din conserva)
facultativ: ceapa (felii subtiri), maioneza, lamaie(felii), nori (un fel de hartie din alge)
obligatoriu (desi pot lipsi la unele retete): sos de soia (shoyu); pasta de wasabi (horse radish paste, de culoare verde si cu gust asemanator hreanului); felioare de ghimbir (ginger) marinat (in otet si zahar, cred)
se insoteste de: ceai verde (matcha e cel mai bun, dar la urma oricare) sau beeere!
Incercati combinatii proprii!
Mod de preparare:
OREZUL DE SUSHI Se pune la rice-cooker ori se fierbe in oala, pe aragaz, dupa urmatorul algoritm: - se acopera oala cu un capac greu; se lasa la foc mediu pana incepe sa fiarba - se da la foc mare 1 minut - se da la foc mic 4-5 minute - se da la foc ff mic 10 minute - se ia de pe foc si se lasa la "odihna" inca 10 minute, fara a ridica capacul
Se amesteca intr-un bol mic otet (de orez, de preferinta), zahar si sare, in urmatoarea proportie:
5 cesti orez fiert...3+1/2 linguri otet...1 lingura zahar...1+1/2 lingurite sare
Se pune orezul fiert (fierbinte) intr-u caston, se adauga "sosul" de otet, zahar, sare si se amesteca cu o spatula de lemn, fara a strivi boabele (se fac miscari "de taiere"); daca e prea apos, i se face domnului orez vant cu evantaiul, pentru a se evapora excesul de lichid. Pana la folosire, orezul de sushi astfel preparat se lasa in castron, acoperit cu un prosop umed.
COMBINATII: 1. Somon afumat (orez de sushi, somon afumat, ceapa, maioneza; ingredientele "obligatorii" pot lipsi) - se tapeteaza un castron putin adanc cu felii de somon afumat - se pune in castronul tapetat orez de sushi; se preseaza - se rastoarna castronul pe un platou - se "orneaza" cu maioneza si se presara cu felii de ceapa, ori se pun doar felioare de lamaie - se taie ca un tort si se haleste cu mana sau cu betisoarele (exersati!)
2. Somon, ton, fructe de mare (peste crud, felii, ingredientele "obligatorii")
- se ia, cu mana uda, din castron, cantitati mici de orez si se formeaza gramajoare aidoma mititeilor romanesti - se ung "mititeii" cu un strop (cat un bob de mazare) de pasta de wasabi - se aseaza pe fiecare "mititel" o felie de peste ori un crevete ori o felie de caracatita etc - se aseaza "mititeii" frumos pe un platou - cand se mananca, fiecare inmoaie "mititelul" ales in sos de soia (care e picurat intr-o farfuriuta in fata fiecarui mesean); dupa fiecare imbucatura se ciuguleste o felioara de ghimbir marinat, care "spala" papilele in vederea degustarii imbucaturii urmatoare
3. Carne, legume (vezi mai sus).
Incercati combinatii proprii!
Pofta buna si, daca vi se pare interesant, o sa mai revin si cu alte japonezarii, poate mai usor de facut!