623 grame smantana grasa (impartita in 283 si respectiv 340 grame) 250 ml lapte 1 betisor de vanilie 3 oua 2 linguri zahar pudra, dupa gust
Mod de preparare:
Se amesteca 340 grame smantana, laptele, vanilia si se incalzeste la foc mediu, luand compozitia la o parte exact inainte de a incepe sa fiarba. Se acopera si se lasa 15 minute. Se bat bine ouale cu zaharul, apoi treptat se toarna compozitia de lapte. Amestecand constat se aseaza pe foc pana cand se ingroasa, dupa care se indeparteaza de pe aragaz si se amesteca in continuare pana se mai raceste si ingroasa putin. Se acopera si se lasa la racit. Se bate bine restul de smantana si se incorporeaza in compozitia precedenta, adaugand zaharul, dupa gust. Se pune pentru o ora la congelator dupa care se scoate si se amesteca inca o data bine pentru a sparge cristalele formate. Se aseaza din nou in congelator pentru 2 ore, amestecand de cel putin doua ori intre timp, iar daca este nevoie se lasa o ora in plus.
Daca folositi o masina de inghetata, se lasa toate ingredientele la amestecat timp de 35-40 minute. Inainte de servire, inghetata se scoate din congelator in frigider pentru cel putin 30 minute. Inghetata poate fi congelata cel mult o luna. Variatii: Inghetata de fructe: se fierb inabusit 280 grame fructe (mango, zmeura, papaya, fragi, capsuni, fructe de padure) cu 60 ml apa si 1-2 linguri zahar pudra, timp de 5 minute. Se lasa la racit, apoi se aseaza in blender formand un piure de fructe. Acesta se adauga in compozitia facuta mai sus si se urmeaza pasii deja enuntati Inghetata de zmeura: se inlocuiesc fructele mentionate in inghetata de fructe cu zmeura si se urmeaza reteta Inghetata de ciocolata: se topesc 70 grame ciocolata (70% cacao), apoi se toarna compozitia calda de lapte si smantana, amestecand bine. Se acopera si se lasa la racit, urmand reteta Puteti folosi si alte ingrediente: miez de nuca, alune, fructe uscate (stafide, caise, cirese).