carne de vaca tocata cam 500-700 gr ceapa 150 gr morcov,patrunjel radacina si telina 200 gr pasta de rosii 50 gr 2 oua leustean, patrunjel dupa gust orez - 50 de gr bors sau zeama de lamaie - dupa gust ulei - 100 ml os cu maduva 1 kg 500 de gr rosii 1 ardei gras; sare dupa gust
Mod de preparare:
Osul cu maduva se sparge in mai multe bucati care, apoi se pun la fiert cu apa rece si sare. Cand zeama incepe sa fiarba, se spumeaza si se adauga jumatate din cantitatea de ceapa, morcovii, telina si patrunjel radacina, taiate in cuburi mici. Cand zarzavatul este fiert, se scot oasele si se toarna borsul fiert, si pasta de rosii. Intre timp se prepara perisoarele. Carnea se amesteca impreuna cu ceapa calita (sau cruda) si cu patrunjelul verde taiat marunt. La tocatura se adauga ouale, sarea si piperul, amestecandu-se bine. Din aceasta compozitie se modeleaza perisoarele (4-5 de portie) de marimea unei cirese mari. Cand borsul incepe sa clocoteasca, se adauga perisoarele care se lasa sa fiarba 20-25 de minute. Orezul fiert separat se adauga la ciorba, apoi aceasta de sareaza si se acreste dupa gust (bors sau zeama de lamaie). Rosiile, curatate de coaja si taiate in sferturi, se adauga cand ciorba este aproape gata, apoi se lasas sa ma fiarba un clocot. La sfarsit, se presara cu frunze de leustean si patrunjel, taiate marunt.