120g unt, plus extra pentru ungere 300g zahar pudra 2 oua mari 270g faina cernuta 225ml lapte batut 1 lingurita sare de mare 1 lingurita de extract de vanilie 50g pudra de cacao cernuta 1 lingura de otet de vin alb 1 lingurita de bicarbonat de sodiu Ingrediente glazura:
225g ciocolata neagra (70% cacao) rupta in bucati 50g unt nesarat 2 linguri de espresso sau cafea tare Pentru decor:
mini oua colorate (de ciocolata) de Paste sau alte decoratiuni de primavara
Mod de preparare:
Pentru umplutura: topeste ciocolata pe bain marine, apoi amesteca usor smantana, acopera castronul si lasa-l la rece 2 ore.
Incalzeste cuptorul la 170C, unge cu unt 3 tavi rotunde pentru tort si pune cate o foaie de pergament in fiecare (daca nu ai 3 tavi, va trebui sa coci blaturile pe rand).
Pentru blaturi: amesteca pana la omogenizare smantana, untul si zaharul pudra, apoi adauga ouale pe rand in timp ce amesteci. Acum poti presara faina in trei etape, alternand cu laptele batut. La final incorporeaza sarea, vanilia, pudra de cacao si bicarbonatul de sodiu stins cu otet.
Imparte amestecul rezultat in cele trei tavi deja pregatite si lasa-le la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute. Dupa ce s-au copt, se lasa la racit iar apoi se vor scoate din forma.
Pentru a asambla tortul: intinde pe primul blat jumatate din umplutura de ciocolata, aseaza al doilea blat si intinde restul umpluturii, urmat de ultimul blat.
Pentru glazura: topeste la foc mic ciocolata si untul, amestecand pana se omogenizare, apoi adauga cafeaua lichida. Toarna glazura rezultata peste tort, permitand sa se scurga putin si pe margini.
Dupa preferinta se poate lasa simplu sau decora pentru sarbatorile de Paste cu oua mici si colorate de ciocolata si legat la baza cu o panglica.