50g pudra de cacao-cea mai buna calitate, cernuta 100g zahar muscovado 250 ml apa fierbinte 125g unt nesarat moale, plus extra 150g zahar pudra 225g faina ½ lingurita praf de copt ½ lingurita bicarbonat de sodiu 2 lingurite extract de vanilie 2 oua mari 2 lingurite de scortisoara fulgi de ciocolata alba / amaruie (optional pt. decor) Pentru glazura/umplutura:
225g unt 50g pudra de cacao 190g frisca 125g zahar pudra
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180C si se ung bine cu unt 2 tavi rotunde pentru tort apoi se aseaza hartie de pergament.
Se amesteca cacaoa cu zaharul muscovado si apa fierbinte pana se incorporeaza.
Separat frecati bine untul, zaharul pudra si scortisoara impreuna, pana se transforma intr-o compozitie pufoasa.
In alt castron amestecati faina, praful de copt si bicarbonatul.
Amestecati extractul de vanilie in crema de unt si zahar pudra - apoi adaugati 1 ou, urmat rapid de o lingura mare de amestec de faina, apoi al doilea ou. Amestecati bine.
Continuand sa amestecati (puteti folosi mixerul) adaugati restul ingredientelor uscate pentru tort si amestecul de cacao, incorporand totul bine.
Aluatul rezultat se imparte in cele 2 tavi si se lasa la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, sau pana considerati ca este gata. Se lasa apoi la racit.
Dupa ce s-au racit blaturile se poate prepara glazura / umplutura.
Cu ajutorul unui mixer se amesteca untul pana devine cremos, apoi la viteza mica se adauga cacaoa, urmata de frisca si zaharul pudra. Se mai mixeaza aproximativ 3 minute la viteza mare.
Se aseaza un blat de tort pe o farfurie rotunda. Se intinde cu grija ¾ din compozitia de glarura, asezati al doilea blat si imbracati tortul cu amestecul de glazura ramas - inclusiv pe laterale.
Dupa preferinta il puteti decora cu fulgii de ciocolata.