|
Cele mai citite mesaje de blog
|
|
|
|
olguta12
| Jurnalul unei romance "americanizate"- si nu numai Acest mesaj a fost trimis de
olguta12
pe data de 26/09/2007 la 14:39
.:. 55483 vizionari
.. Exista 217 raspunsuri la acest anunt
|
|
Am citit blogul lui Miramar "Imi iubesc tara dar..." (postat pe 11 Mai,exact la 25 ani si 1 zi de cand am plecat din Romania), dar tot am plans ca o baba dereglata. De ce... nu-sh. Sau poate stiu prea bine. De la virsta de 12 ani, m-am simtit mereu intre ciocan si nicovala, prinsa in "limbo". Imi aduc bine aminte plecarea din Romania, cu toate ca "eram copil", cum le place babelor sa-mi aduca aminte.Cand ne plangem toti cei din familie de coshmarul prin care am trecut, ni se "explica" ca "deh..era pe vremea lui Ceasca...la ce va asteptati?" . La ce ne asteptam? Sa fim tratati ca niste fiinte omenesti. Sa avem cele necesare unei vieti omenesti- paine, lapte, fructe, carne, caldura, HARTIE IGIENICA, apa potabila. Nu ceream luna de pe cer. Ne ceream drepturile. Ca (,) copii si adolescenti, ceream libertatea de a asculta orice muzica sau post de radio care ne placea, ceream dreptul de a purta blugi "originali" fara a fi scosi in fatza detashamentului la scoala, ceream dreptul de a NU merge la cules de cartofi sau la P.T.A.P. cu noaptea-n cap si prin nametzi(la virsta de 9 ani CHIAR ca nu te gandesti ca o sa ajungi sheful unei trupe de COMMANDO cand si unde or sa va atace americanii );parintii mei cereau dreptul de a putea avea un post la servici FARA a fi "membri",cereau dreptul de a putea vorbi deschis cu vecina de la 4, fara a le fi frica ca o sa "ii dea in primire" cineva, pt ca nu sint de acord cu planurile maretze ale lui Nea Ceasca; cereau dreptul de a gasi APA MINERALA BORSEC, in tara LOR, unde la un moment dat puteai sa oferi si 500 de lei pe o sticla, ca tot nu o gaseai. Aveam sa gasim faimoasele sticle Borsec ani mai tarziu, in sudul Californiei- in Hollywood, unde umpleau rafturile oricarui magazin de duzina, si unde o sticla te costa 1 dollar. Multa lume care ne cunoaste acum, e pur si simplu shocata de faptul ca parintii mei si ai lui Bleumarina n-au mai fost niciodata in Romania, de cand au plecat. "Vaaaaaaaaai...dar cum rezistati, draga??? Ca eu ma duc de cate 2 ori pe an inapoi. Cu 1000 de parai traiesc ca o REGINA acolo"(astea de la cate o "dama fina", care in America mananca pe la cunoscuti cate 5-6 zile pe saptamana si trage apa la WC doar o data pe zi, doar ca sa stranga bani pt luna aia prapadita, in care o sa traiasca ca o "regina"). Raspunsul stass alor mei? "Pai nu m-au jecmanit destul 42 de ani??? Sa le mai dau si acum??? Las' sa-i fure si pe altii...ca eu nu mai am ce sa le dau..decat poate chilotzii tetra de pe mine". Multa lume ii acuza ca nu-s "patrioti", ca nu-si iubesc "tara", ca s-au "americanizat". Asa o fi...ca prea o spun cu foc. Dar eu stiu din proprie experientza ca la noi in casa tot romaneste se vorbeste, tot datinile romanesti sint pe primul loc, copila mea invatza ROMANA- nu engleza- ca prima limba, 90% din muzica ascultata in casa e romaneasca-inclusiv cea de bebei pt Galushca, iar 10-12 ore pe zi, tv-ul e ori pe Pro TV ori pe Antena 1. Ai dreq americanii astia- s-au amorezat de Andreea Esca. Nu-sh ce vreau sa spun cu toate astea. nu-sh de ce latru aici ca un caine maidanez la luna. Stiu doar ca-s revoltata; nu, n-am sa folosesc cuvantul "scarbita"- cu toate ca sint foarte tentata sa o fac- de romanii de aici... si de romanii de "acasa".De noi, ca natiune. Tata mereu imi spune " noi n-am plecat din Romania de RAU". Dar nici de bine, tata. Mereu am vazut viata din Romania si cea din America exact ca "two sides of the same coin"- doua parti ale unei singure monede. In Romania aveam bani, si umblam cu ei in buzunar, dar n-aveam ce cumpara cu ei. In State, cand am ajuns, eram supra saturati cu bunuri, dar lipsa fonduri... batea vantul in buzunarele noastre. Dar sa o luam "logic"-asa cum ii place tatei sa spuna. Plecarea din Romania chiar a fost un calvar. Si totul a inceput de la o sticla- sau o naveta- de apa Borsec. Ca sa vezi "chistiune". Parintii aveau bairam veritabil planuit pt o zi de vara, si inarmat cu 1000 de lei, tata a plecat dis de dimineatza in cautarea apei minerale pt "shpritz". A plecat la 9 de acasa, si a ajuns inapoi la 7 seara(!!!!!!),dupa sosirea musafirilor, cu bratzele goale, insetat, prafuit, shocat, scarbit, si pus pe "fapte mari"... "Daca in tzara MEA, unde sint mai multe izvoare naturale decat coshuri de gunoi, nu pot gasi O sticla de apa minerala...pt ce mai muncesc ca o gloaba??? Pt ce ma mai zbat???? E STRIGATOR LA CER!!! Nicoleta!!! PLECAM!!!". Si deh.."Nicoleta" il astepta de ani "la cotitura", sa ajunga la vorbele ei, si sa se hotarasca o data sa plecam "in lumea mare, unde om vedea cu ochii". N-a durat mult pina cand am primit prea puternica "aprobare". Dupa aproape 2 ani de zile, mii de "memorii" legalizate, telefoane, amenintzari, cateva batai, shicanii, sute de jigniri si alte distractii, le-au spus parintilor "duceti-va unde VRETI, ca aici oricum nimeni nu va mai vrea!!!!". DAR(al dreq DAR asta...cred ca romanii l-au inventat)...avem cateva conditii. 1. Renuntati la cetatenia romana. Din moment ce sinteti niste LASHI, si va parasiti PATRIA MAMA... va renegam si noi, asa cum ne renegati si voi (Si aici imi aduc aminte de vorbele favorite ale barbatilor americani-care au copii- atunci cand divorteaza de neveste: " divortzez de nevasta, nu de copii"). 2. Apartamentul ala smecher si "confort sporit" pe care l-ati aranjat, titirit, si blindat cu parchet, faiantza, gresie si ushi frantuzesti, valorat la peste 500,000 de lei...eh..pe ala va dam 23,000 de lei. Asta e oferta. DA SAU BA? Pai cum poti sa refuzi asa o oferta ???? Au acceptat.
va continua...
olguta12
"Fear less, hope more; Whine less, breathe more; Talk less, say more; Hate less, love more; And all good things are yours."
www.piczo.com/galushk?g=16686272&cr=5" target="_blank"> GALUSHCA IN ACTIUNE
POVESTEA DREI PISHCOT
Trimite reactia ta
|
|
|
ELIZA MIRON
membru incepator
|
Posted 26/12/07 @ 12:50
|
La multi ani, Olguta, un an nou cat mai bun langa galushca ta si langa bombonel si mamita si bleumarina si langa noi ca pe aici toti te asteptam cu drag, chiar daca tu vii din ce in ce mai rar.... |
|
|
marumiha
membru junior
|
Posted 27/12/07 @ 11:39
|
Sarbatori fericite pt.tine si familia ta ,sanatate si numai bine la toti! |
|
|
olguta12
Voi invinge!
|
Posted 05/01/08 @ 11:01
|
cam tarziu pt depanari de amintiri si impresii- 3:15 noaptea, si in cateva ore se trezeste Galushca. Galushca mea, mica si scumpa si dulce, si bataioasa. A fost plecata cu bunicii la "MAI si MICHAEL", la Bleumarina si cumnatzelul- EXACT 2 saptamani. Primul Craciun si Revelion din viatza mea pe care le-am petrecut fara Bleu si babaci. Si au fost oribile. Singurul care mi-a schimbat starea de spirit a fost Bombonelul meu mare si scump si dulce si bataios.... Si ma mai intreb cu cine seamana fiica-mea In luna Decembrie s-au intamplat multe... am slabit, m-am ingrashat, iar m-am apucat de sport, am facut greseli- am cheltuit prea mult, am dat prea multa incredere unor oameni ce nu meritau, am cunoscut oameni, am pierdut prieteni... Ma simt imbatranita...obosita... de rautatea si meschinaria oamenilor, de lashitatea si tiganismele cotidiene... de falsitatea celor pe care-i consider apropiati, prieteni, cunostintze. Din pacate, sarbatorile de iarna amplifica pt mine toate sentimentele de singuratate si izolare cu care ma lupt zilnic. Pt. americani, Craciunul inseamna mormane de cadouri de 2 lei , dar frumos impachetate. Etalarea noilor plovere oribile, "bling-bling-ului" de duzina, si disperarea de care sufera mai toti in urma celor 2 kg luate intr-o luna. Pt. mine Craciunul inseamna cozonacul cu nuci, aroma sarmalelor din cuptor,vinul fiert si casa plina de prieteni adevarati(rude avem mult prea putine ca sa le mai punem "la bataie"), nopti petrecute in bucatarie la taifas, toti claie peste gramada,cu masa plina de bunatati si cu sufletul linistit. Anul asta casa a fost goala. N-am impodobit bradul. Galushca a plecat pe 20 Decembrie, si s-a intors ieri dupa-amiaza. Asta seara si-a desfacut cadourile, sus, linga dormitor, pe hol. A fost bolnavioara de Craciun(cu 3 zile inainte de Craciun era la spital la 2 noaptea...),dar tot s-a bucurat de ce i-a adus "Mos Coion" la Mai acasa. Mama si tata imbatranesc pe zi ce trece... ii lasa memoria, devin din ce in ce mai dificili, mai irascibili,uituci, posomoriti si neinteresati de viata in general. Eu...stresata, vesnic obosita si cu cearcane la ochi...numai Galushca si Bombonelu ma mai scot din ale mele.
Revelionul.... un esec si un coshmar de zile mari. Cel mai nenorocit din istoria Revelioanelor. Halal seara. M-am lasat "fraierita" de "preteni" sa mergem la un bairam romanesc. Intr-o sala cam pt 300 de persoane...peste 450 de persoane...toti ca niste sardine. Mi-am luat rochitza si "conduri" noi, bijuuri "moase"- cum spune Galushca, am alergat si ca o bezmetica sa gasesc pe cineva care sa-mi puna peruca pe araci, am dat o GROAZA de bani si pe aia, manichiura, pedichiura, ce mai.... jale si durere... numai de tatuat pe frunte cu inscriptia "FRAIERA CU CIOC" nu m-am tatuat...ca in rest...mi-am atins toate tzelurile. M-am "dichisit" nu ca sa ma dau "rotunda" sau sa "ma rup in figuri". Am facut-o din respect fata de cei ce aveau sa fie la Revelion, din respect fatza de sotul meu, si din respect fatza de mine. De cand ma stiu, pt noi- in familie- Revelionul a fost una dintre cele mai importante seri ale anului- daca nu cea mai importanta. Nu era cazul ca la 38 de ani sa dau eu cu *ucii-n fasole..nu? Am ajuns acolo la 9:30...si la 12:30 noaptea am plecat acasa. Daca ar fi fost dupa mine, am fi plecat la cel mult 9:35. M-am simtit oribil... cei ce ne-au convins sa mergem...au uitat ca mai venim si noi...locuri...nu ne-au pastrat...am ajuns DOAR la vreo 6 mese de ei departare, impreuna cu alte 2 cupluri pe care nu le cunosteam. Era un fel de masa a "copiilor strazii". Singurii care au fost oameni au fost finii nostri, care au venit neanuntzatzi, si care au stat cu noi... La miezul noptii...sampanie, urari false si mieroase, pupaturi a la "Nea Ceasca", de la oameni care nu ne cauta nici pt o inmormantare, dar pt un bairam...imbratisari "fierbinti" de parca am fi plecat la oaste..pline de "sentiment" si patos... M-a lasat rece toata "egzberientza". Incep 2008 recunoscand si declarand OFICIAL ca am devenit antisociala. Nu-mi mai pasa de nimeni si nimic, decat de ai mei. Sper ca anul acesta sa ne mutam. Si sper din tot sufletul ca noua casa sa fie cat mai departe de cei pe care-i cunosc. De viatza pe care o avem acum. In PADURE ar fi ideal. Si mai declar tot oficial, ca la anu' pe vremea asta, voi fi ocupata cu scosul bradului din casa. O sa impodobesc toata casa- si pe-afara si-nauntru, o sa-mi plimb puiul mic cu sania, am sa fac cozonac cu nuci, si am sa beau vin fiert pina am sa uit cum ma cheama cu buletinu-n mina. Ia Revelionul am sa-l sarbatoresc ACASA cu cei dragi mie.
La Anu' si La Multi Ani!
olguta12
"Fear less, hope more; Whine less, breathe more; Talk less, say more; Hate less, love more; And all good things are yours."
POVESTEA DREI PISHCOT |
|
|
valentinag
mama natura
|
Posted 05/01/08 @ 19:32
|
Olguta,ti-am citit supa si vreau sa-ti spun ca-mi pare taaaaare rau!Eu nu stiu cum e sa ai 2 liniute,sper sa aflu intr-o zi.... In rest,la anul vreau sa ne scrii cum miros sarmalele,daca ti-au iesit cozonacii sau nu si sa ai cu cine sa ciocnesti"cu prietenie"un pahar de sampanie la trecerea dintre ani! Numai bine!
"La vita e bella" De mancare Iarna pe ulita
|
|
|
LoraG76
The nutty squirrel
|
Posted 07/01/08 @ 11:32
|
Olguto, ...imi pare rau ca esti trista... Cred ca astepti mult de la ceilalti, adica astepti sa primesti ce dai...nu mai astepta, putini sunt cei care rasplatesc. Sper ca in curand sa te aud mai vesela! Pupa Galushca mica si frumoasa! Si nu uita sa zambesti, lasa relele deoparte si gandeste-te doar la cele bune!
Lora, mami de IUSTINA
|
|
|
lia_c
membru junior
|
Posted 12/01/08 @ 02:40
(Edited 12/01/08 @ 02:41)
|
e 2.35, puiul doarme, sotul mai frunzareste o carte de engleza , iar eu m-am delectat cu amintirile tale . F frumos scris, f frumos trait. Astept cu sufletul la gura continuarea... Nu stiu de ce, dar parca nici mie nu mi s-a inceput noul an asa cum as fi vrut... Iti doresc un an plin de sanatate, bucurii, zimbete si oameni dragi si de incredere alaturi! M-a uns la suflet cind am citit ca ai ajutat o romanca din Moldova, eu sint o romanca din Basarabia...
lia_c si printesa Mirela Brianna (15.11.2006)
Happiness doesn't depend on what we have, but it does depend on how we feel toward what we have. We can be happy with little and miserable with much. William Dempster Hoard |
|
|
olguta12
Voi invinge!
|
Posted 12/01/08 @ 20:15
|
Lia,
multumesc pt ganduri si urari. Anca- fata din Moldova- a devenit unul din singurii si putinii oameni cu care mai vorbesc, in care mai am incredere. A fost si singurul om care m-a sunat la miezul noptii, in noaptea de Revelion. Cu toate ca e aproape singura aici, nu a lasat singuratatea si rautatea oamenilor sa o inraiasca si pe ea. Sper ca si de aici in 10-20 de ani, sa o pot numi prietena... Numai ganduri bune pt tine si pt familia ta
olguta12
POVESTEA DREI PISHCOT |
|
|
columbiana
.
|
Posted 13/01/08 @ 22:13
|
Olguta, am intrat intimplator la bloguri si nu m-am mai dezlipit de postarile tale, am trait cu tine toata istoria plecarii
iti doresc numai bine!
http://www.floriinro.ro/
tongue in cheek |
|
|
Denisam
blessed mommy
|
Posted 13/01/08 @ 22:34
|
Bravo pt sinceritatea ta si pt modul nararii-superb,si am ras si plins,m-am regasit in multe si in noaptea revelionului mai ales,mi-a mers la suflet-stiam de ce nu incerc sa dorm eu cand imi fac puii nani-numai bine si pupici!Te rog mai scrie! Galuska e superbaaa!
Denisa 'de Emma Andreea (17 Ian.2006)si Mark Alex(5 Iulie 2007)
Zambeste, si maine e o zi!
|
|
|
alintaroma
membru junior
|
Posted 19/01/08 @ 22:47
|
Olguta draga am ajuns pe la bloguri din intimplare cu citeva zile in urma si te-am descoperit si citit absolut tot (desi te citeam cu drag si pe forum in general). Acum am terminat ... si am senzatia ca te-as cunoaste de cind lumea desi stiu ca nu e asa simplu . Esti un om deosebit pe care mi-as fi dorit mult sa-l fi intilnit. Dar vad ca nu-s norocoasa si de cind am aterizat pe land american am avut mari dezamagiri referitor la persoanele intilnite pe aici de aceeasi nationalitate ... cu mici exceptii. Bleumarina spunea undeva sa nu mai scrii c'o zice lumea ca sunteti familie de zapaciti ... dar eu va consider o familie norocoasa ca va aveti unii pe alti si va iubiti si va invidiez si aunci trebuie sa fiti cu adevarat o familie minunata ca altfel nu are cum fi cu asa persoana ca tine Imi pare rau ca ultimele tale mesaje sunt asa triste .... mi-as dori sa te pot ajuta ... macar cu o imbratisare si o vorba buna ... dar niciodata nu-i prea tirziu sa dau o fuga in Ohio Un brat de si pentru sufletul tau minunat ....
PS abia astept sa te mai citesc ...
Galushtei si tot binele din lume vi-l doresc !
Happiness keeps you Sweet, Trials keep You Strong, Sorrows keep You Human, Failures keeps You Humble, Success keeps You Glowing, But Only God keeps You Going
|
|
|
|
Mesaj nou
Raspunde la mesaj
|
|
|
|