4 rosii (Roma) 15g busuioc proaspat 150 ml ulei de masline 2 linguri de otet balsamic 2 bucati ceapa esalota, tocata 2 linguri capere, tocate 4 bucati de ton (cca 250 g) sare de mare si piper negru proaspat macinat 1 ciabatta (painite italiene) 4 linguri de tapenada de masline negre
Mod de preparare:
Decojiti rosiile, eliminati semintele si taiati-le apoi in cuburi mici. Asezati cateva frunze de busuioc suprapuse, rulate in forma unui "trabuc" si cu ajutorul unui cutit cu lama ascutita taiati busuiocul in fisii foarte subtiri. Intr-o cratita se amesteca uleiil si otetul. Rosiile cubulete, ceapa, caperele si busuiocul se amesteca si ele. Compozitia astfel obtinuta (antiboise) se pastreaza acoperit la temperatura camerei.
Bucatile de ton se usuca pe hartie de bucatarie, si se presara cu sare si piper. Ciabatta se taie longitudinal, si se ung fetele taiate cu 2 linguri de ulei de masline. Jumatatile de paine se taie apoi in sferturi si se aseaza pe gratar. Painea se tine 1-2 minute pe gratar. Rumeniti apoi tonul 2 minute pe fiecare parte pana devine roz. Se pune cate o lingurita de tapenada pe ton. Vasul in care in prealabil am facut amestecul "antiboise" se pune la randul ei pe marginea gratarului, in asa fel incat amestecul sa se incalzeasca usor. Se amesteca si se condimenteaza cu sare si piper. Sosul final se aseaza in patru farfurii adanci incalzite in prealabil, peste care se aseaza fripturile de ton. Painita pe gratar se serveste aparte langa.
Energie pe portie: 680 kcal/ Proteine 27 g /Grasimi 49 g /Carbohidrati 34 g