Tiramisú (6)(...mai departe)
10 (Voturi: 2) (Vizualizari: 2490) Mascarpone se amesteca cu 50g zahar pudra, zaharul vanilat si 1 pana la doua linguri Marsala. Se rade coaja de la lamaie si se adauga impreuna cu zeama, se amesteca bine si se lasa la rece. Ouale se separa, albusurile nu se vor intrebuinta. Galbenusurile se bat spuma cu restul zaharului pudra. Ciocolata se rade, faina se cerne si se adauga impreuna la spuma de oua. Se fierbe laptele intr-o olicica si se adauga (dupa ce a dat in clocot) compozitia de mai sus, cu atentie, putin cate putin, amestecand continuu de dedesubt deasupra, pana cand compozitia incepe sa clocoteasca. Imediat ce compozitia a atins punctul de fierbere si crema s-a ingrosat, se toarna intr-o oala yena care se pune in apa rece cu gheata si se amesteca sa se raceasca. Se ia o forma de cuptor cu diametrul de cca. 20-25cm si se aseaza un strat de piscoturi. Restul de Marsala se amesteca cu espresso si cu o treime din compozitie se stropesc piscoturile, apoi cu o jumatate din compozitia de mascarpone se acopera piscoturile. Se mai pune un rand de piscoturi, se stropesc cu compozitia de espresso si Marsala, apoi se adauga jumatate din crema de ciocolata. Se procedeaza astfel mai departe pana cand se consuma toate ingredientele. Pe deasupra se unge cu mascarpone si se pudreaza din abundenta cu cacao. Tiramisú se acopera si se serveste abia dupa 3-4 ore sau se lasa la frigider peste noapte. Info:Marsala este un vin sicilian de calitate, se serveste ca desert, dar este in acelasi timp si un ingredient cheie in prepararea multor retete italiene cum ar fi Zabaglione, Tiramisú si Scaloppini.
Gogosi(...mai departe)
10 (Voturi: 2) (Vizualizari: 3147) Drojdia se dizolva in putin lapte caldut. Se adauga putin zahar si putina faina si se lasa sa dospeasca. Se acopera cu un servet. Cand a crescut se aduga ouale, restul de lapte, faina, zaharul, sarea, se framanta bine si se lasa la crescut. Cand a crescut suficient se fac gogosile si se prajesc in ulei incins.
Gogosi bestiale(...mai departe)
10 (Voturi: 2) (Vizualizari: 7054) Iaurtul se amesteca cu oul, un praf de sare, coaja de lamaie si se adauga faina amestecata cu praful de copt. Iese un aluat moale. Uleiul trebuie sa fie incins in momentul in care aluatul este gata. Se ia cu lingurita din compozitie si se pun gogoselele in tigaie. Se scot pe hartie si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
Negresa (3)(...mai departe)
10 (Voturi: 1) (Vizualizari: 5499) La foc mic se amesteca margarina cu zaharul si cacaoa pana se topeste zaharul. Se lasa apoi sa se raceasca. Albusurile se bat spuma impreuna cu cele 6 linguri de apa.
Peste amestecul, rece, de margarina, zahar, cacao se adauga faina, praful de copt, zaharul vanilat si 5 galbenusuri, se omogenizeaza, apoi se adauga si albusurile batute spuma.
Se pune totul intr-o tava tapetata cu ulei si faina si se da la cuptor pentru 40-45 min.
Pentru glazura se amesteca toate ingredientele, se lasa sa se omogenizeze la foc mic, si se toarna pe prajitura cand aceasta este rece. Glazura iese putin mai grumjoasa, dar se intareste repede. In compozitia pentru negresa se poate adauga si miez de nuca.
Valdostana din piept de pui(...mai departe)
10 (Voturi: 1) (Vizualizari: 9183) Pieptul de pui se taie pe jumatate se bate cu ciocanul de snitele, se condimenteaza cu sare si piper si se prejeste in 50 ml ulei. Cand este prajit se scoate iar peste el se pune o feliuta de sunca, una de cascaval si una de rosie apoi se pune la cuptor cateva minute.
Budinca de paste cu telemea(...mai departe)
10 (Voturi: 1) (Vizualizari: 3501) Se face un sos din telemeaua rasa, oua (batute ca pentru omleta), lapte, smantana, ciupercile prajite putin.Dupa gust se adauga piper si sare daca mai e nevoie (eu las telemeaua la desarat). Se fierb pastele, se spala sub jet de apa rece, se amesteca cu sosul, se rastoarna intr-un vas uns cu ulei si tapetat cu pesmet si se da la cuptor pana prinde o crusta aurie.Pofta buna!
Bulete de cascaval(...mai departe)
9 (Voturi: 2) (Vizualizari: 4610) Se bat albusurile spuma, se adauga cascavalul ras pe razatoarea mica, cele 3 galbenusuri si faina (cate putin). Se pudreaza palmele cu faina si se formeaza buletele. Se pun in ulei incins pana se rumenesc.
Inghetata de caise(...mai departe)
9 (Voturi: 1) (Vizualizari: 2624) Se bat galbenusurile cu zaharul pana ce compozitia creste considerabil si se albeste; albusurile se bat separat pana se intaresc bine. Se amesteca cele doua compozitii. Laptele fierbinte, dar nu clocotit, se toarna putin cate putin, amestecand continuu. Se da pe foc, pana se ingroasa, avand grija sa amestecam. Se lasa sa se raceasca. Se pune la frigider. Cand inghetata e aproape gata, se adauga pireul de caise, se amesteca bine si se lasa mai departe la inghetat.
Alvita (Nugat)(...mai departe)
9 (Voturi: 1) (Vizualizari: 10314) Nucile curatate se pun in tava la cuptor, unde se lasa la foc mijlociu...cu usa cuptorului deschisa si se amesteca cu lingura de lemn de 2-3 ori sa nu se rumeneasca ci numai sa se prajeasca. Cind sunt calde se freaca intre palme sa cada coaja uscata apoi se taie in feli mai groase. Intr-un cazanel de 3l, albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul, zeama de lamaie, toata odata, si se bate in continuu cu telul in forma de para, pe marginea aragazului(se pune pe flacara un disc mai gros din metal)timp de 10 min. pana se intareste bine spuma ca pentru bezea. In acest timp mierea, cantarita direct intr-o oala de 1l(dupa ce sa luat greutatea oalei) se pune pe foc mic sa se infierbante (atentie ca da repede in foc). Cind spuma e bine batuta se adauga toata mierea clocotita peste ea, se bate apoi cu telu in forma de para cu toata forta 10 minute, insistand pe fundul vasului ca sa nu se prinda. Compozitia se umfla ca o spuma moale deoarece mierea subtiaza albusurile care se vor intinde ca o coarda, de acea albusul trebuie batut bine ca spuma sa se intareasca, pana ce se va rupe coarda (sa nu se mai intinda) si isi va mentine forma (cind se ridica telul nu curge) In acel moment albusurile fiind bine batute cazanelul se ia de pe foca daugand in compozitie zaharul vanilat si nucile. Se amesteca usor prin rasturnare pana se incorporeaza bine nucile. Compozitia calda se aplica imiediat de 2-3 ori pe foi lica (aceasta va depinde de marimea lor)intinzandu-se cu lama unui cutit de inox in strat de 2 cm grosime. Alvita se acopera imediat cu alta foaie. Blaturile se suprapun si se aseaza o tava cu o greutate nu prea mare deasupra lor. Se pastreaza la rece si dupa 3-4 zile alvita se poate taia bucati de 2/4 cm sau mai mici. Se poate pastra si 2 luni.
Salata exotica cu carne de pasare(...mai departe)
9 (Voturi: 1) (Vizualizari: 2729) Carnea de pasare se fierbe si apoi se taie in bucatele(sa nu fie prea mici). Strugurii se taie in jumatate si li se scoate pielita iar rondele de ananas se taie in bucatele mici. Deasupra se pune maioneza amestecata cu laptele, sucul de lamaie, sarea si zaharul.