Cele mai citite bloguri
Nr. Blogul lui
1. olguta12
2. Elise
3. AT_Piticilor
4. andruskandu
5. notquiteso
6. mamitzica
7. mama42
8. Luciala
9. sofia_misicu
10. craciunitza
Cele mai citite mesaje de blog
Nr. Mesaj Blogul lui Vizionari
1. Atelierul Piticilor - Lucrari AT_Piticilor 117999
2. Jurnalul unei romance "americanizate"- si nu numai olguta12 55519
3. Bilantz olguta12 49391
4. J D E monica70 39722
5. A murit Laura! craciunitza 30252
6. Un nou inceput...(2) danangie 28718
7. Povestea lui bebe 2 continua buburuza2013 25188
8. scrisoare catre mama Picasso 22817
9. Curiozitate! Ana68 22303
10. Moartea lui Metaforel olguta12 20677

post an entry in your weblog   Jurnalul lui Mamicile  Ultimile 50 de mesaje     Vizualizare ca mesaj normal (pentru editare)
Necunoscut
Mamicile
spicuiri de Odisee (by mamicile de ian/febr2007)
Acest mesaj a fost trimis de Mamicile pe data de 28/02/2007 la 15:43 .:. 5056  vizionari .. Exista 9 raspunsuri la acest anunt
aici am incercat sa adunam cate ceva din experientele noastre de pe parcursul unei frumoase Odisei
..iar lista e deschisa


PROBLEME ce pot fi evitate in spital:

1. Completarea
Avand in vedere ca in primele zile (si mai ales mamicile cu cezariana) au lapte putin si bebeii nu se satura iar "completarea" la biberon este uneori greu de obtinut sau dureaza prea mult pana este adusa si in timpul asta copilul sufera pentru ca ii este foame si nu ai ce sa-i dai, e bine sa ai la tine:
- o cutie de formula de lapte praf
- 2-3 sticle de apa plata la jumate (se pot incalzi vara la soare si iarna pe calorifer)
- 2-3 biberoane sterilizate de acasa si tinute in pungi de unica folosinta (ca cele de senvisuri) inchise ermetic.
Probabil ca personalul din spital se va scandaliza cum ca nu ai voie, dar decat sa-ti planga copilul de foame pana vine completarea din spital, la mare nevoie, te poti descurca frumusel si singura, preparand "la minut" un pic de formula. Nu trebuie sa fie foarte calda, la temperatura camerei este ok iar apa plata este microbiologic pura, deci nu e nevoie sa fie fiarta si racita.

2. MANAGEMENTUL durerii
Indiferent pe unde nasti (vaginal sau cezariana) durerea este un stress in plus care te incomodeaza teribil, mai ales ca trebuie sa poti sa te ocupi de bebelus. Plus ca se stie ca atat durerea, ca si oboseala si stressul, scad productia de lapte si calitatea lui. Este deci bine sa nu astepti asistenta sa vina la program sa-ti faca analgezice - sa ai la tine medicamente impotriva durerii si doar sa informezi asistenta despre ce ai luat si in ce doza pana la venirea ei.

Interesant de stiut - paracetamolul luat impreuna cu algocalminul potenteaza efectul analgezic al acestuia din urma.

Citeste prospectele medicamentelor analgezice si asigura-te ca nu depasesti doza zilnica, dar nu te sfii sa iei maximul permis - e o situatie speciala si efectele adverse date de medicamentele cu pricina de obicei pot aparea la administrare prelungita si dupa ureche, nu daca iei cateva zile pentru ca intr-adevar ai nevoie.

3. AJUTOR la ridicat din pat
Valabil mai ales pentru mamicile cu cezariana. Paturile de spital sunt incomode, inalte si nu ai de ce sa te agati ca sa te poti ajuta calumea de maini si brate ca sa te ridici. Ia-ti la tine 2-3 cordoane rezistente si destul de lungi - la nevoie, le poti lega de capetele patului si te poti agata de ele cand vrei sa te ridici. Iti va fi mult mai usor.

4. Pentru hranit bebe in spital
Puteti folosi si seringi de unica folosinta,din acelea de 15 ml.un bebe mic nu mananca mai mult de 30 ml la o masa,in primele zile.

5. Pentru alaptat la san
Luati-va cu voi tetine protectoare din silicon,o sa fie mare nevoie in primele zile ,pana se obisnuiesc mami si bebe unul cu altul, vine lapticul si bebe isi creeaza un ritm de supt. In primele zile are tendinta sa traga mult si aiurea pt ca nu curge mai nimic, se enerveaza si molfaie si mai rau si asa apar acele rani neplacute care ingreuneaza situatia.

6. Pentru cele care nasc natural, pentru travaliu
Luati-va un mp3 player, ceva. Va acoperiti urechile, nu le mai auziti pe fetele care mai nasc si tipa sau pe cele care au un travaliu dureros... inchideti ochii si va relaxati. Bine, daca nu faceti anestezie nu stiu cat mai functioneaza metoda de la un anumit punct in sus...

7. Tampoane
Pentru prima zi de dupa nastere sunt necesate tampoane de vata ceva mai mari decat absorbantele, mai lungi. Eventual always ultra din acelea pt noapte, cu numar maxim de picaturi, sunt cele mai lungi - peste rana de la epiziotomie aplici tampoanele din vata sterilizata date de asistente in spital. Daca nasti prin cezariana nu mai ai grija asta, poti pune tamponul superabsorbant, direct, si poti sa arunci linistita tampoanele spitalului (torsoane) pe care la toaleta zilica ti le pun ele oricum.

Trimite reactia ta
 

ruxandraru
membru incepator

Posted 28/02/07 @ 16:12 Reply with Quote
as adauga ceva... suna prozaic, dar asta e realitatea. mie mi au fost de maaaare ajutor bancnotele de 50.000 (sau 5 lei, mai nou). m am dus frumusel la o banca din cartier si am schimbat vreo doua milioane ca sa fie... si mi au fost de ajutor pentru ca au simplificat multe lucruri. si cumparati ceai de chimen si anason ca sa aiba domnul sot din ce sa faca ceai pentru zilele de spitalizare. lui ii va fi greu sa alerge pe la plafar. se spune ca e o combinatie care stimuleaza lactatia.
Back to top

dianamizzi
membru incepator

Posted 28/02/07 @ 21:05 (Edited 05/03/07 @ 10:23) Reply with Quote
din experienta:

despre alaptat:

1. in primele 2 zile bebelusilor nu li se face foame (adica nu din aia crunta) si le ajunge colostrul (asa am auzit si eu la cursuri si asa m-am gandit si m-a ajutat ca sa nu intru in panica si sa stau linistita pana a venit laptele)

2. nu va faceti griji ca laptele oricum vine si daca vrei si daca nu vrei. si la nastere normala si la cezariana. cand vine este mult mai mult decat bea bebelusul. de aceea trebuie pus bebelul cat mai mult la san , si stati fara grija ca asa o sa vrea. daca sanii sunt durerosi eu sfatuiesc sa se scoata putin lapte manual (rugati o asistenta sa va arate) pana cand se inmoaie aureola (nu sanul tot ci aureola) . apoi se pun comprese calde inainte de alaptat si reci dupa. furia laptelui nu dureaza multe zile. la mine in 2 a trecut. daca aveti pompa de san, puteti scoate cu ea dar tot asa foarte putin, lasati bebelusul sa ia cat vrea ca sa se regleze lactatia de la sine. daca vreti sa puneti lapte la pastrare atunci stimulati lactatia cu pompita si o sa fie mai mult decat are bebe nevoie (asa cum a zis si MESSA in concluziile ei)

mie mi-a zis o moasa sa nu folosesc pompita de san pentru ca ma doare si mai tare ca vine mai mult lapte decat vrea bebe si trebuie sa scot mereu apoi. si asa am facut . si am cat trebuie exact.

in carti am citit ca trebuie sa lasi lactatia sa se regleze , asta e in 3 saptamani si apoi poti sa scoti lapte cand vrei sa ai odata din biberon.

3. exista puseuri de crestere la 2 saptamani si la 6 saptamani. fiti puternice si nu renuntati pentru ca dupa asta devine din ce in ce mai usor, bebe isi face singur un program pana la urma. laptele ajunge si daca nu ajunge atunci bebe suge mai mult si cere mai mult, se formeaza mai mult. asta se intampla in perioada asta de crestere.
dupa 6 saptamani bebe prinde putere si papa mai repede , nu mai sta cu ora cum este la inceput.

4. cafeaua e buna, una dimineata, e buna la suflet, la energie, la prevenirea constipatiei si nu face rau bebelusului. beti dupa alaptare ca sa aiba timp sa treaca prin corp pana la urmatoarea alaptare.

5. mancati orice cu moderatie. in afar de varza, fasole si chestii care nu ar fi bune nici pentru voi. fructele sunt sanatoase, aveti nevoie de vitamine!!!

6. colicii sunt cand bebe urla fara sa ai ce sa ii faci , in general seara. daca scoateti bebelul la plimbare in carucior se opreste. la fel si cu plimbatul in masina (dar asta cere bani la benzina...) . bebe se linsitest daca dai drumul la aspirator, la feon sau la hota de la bucatarie. incercati sa vedeti la voi care merge. una trebuie sa fie... din experienta picaturile care au in compozitie SIMETICONE sunt cele mai bune, elimina gazele prin bashinici.

7. cu somnul e greu la inceput dar corpul se obisnuieste si deveniti mai puternice si mai sigure pe zi ce trece... in spital o sa dormiti cand face bebe icter ca atunci cica dorm mai mult. la mine 5 ore...

8. nu treziti copilul din somn sa manance . stie el cand sa ceara.

9.cel mai bun remediu pentru ragade este laptele de la san. stati cu sanii la aer si lasati lapte sa se usuce pe ei. in timp durerea trece , si o sa uitati si de asta...

10. intrebati o asistenta, moasa sa va arate cum sa puneti copilul corect la san!!! si asta din prima zi pentru ca ragadele apar inca din a doua zi. deci mai bine preveniti!!! trebuie sa puneti sfarcul la nasul copilului, cu putin lapte pe el ca sa simta gustul pe buze sau mirosul si apoi trebuie fcut sa deschida gura maaaare, ca la cascat si apoi aduceti capul bebelusului catre san. pana nu face gura mare nu bagati sfarcul in gura !! incercati pana deschide maaare!! subliniez ca sa tineti minte. trebuie sa apuce cat mai mult din aureola. daca ia doar sfarcul si sta asa la molfaiala inseamna ca vrea suzeta nu laptic!

11.la spital SUPOZITOARE CU GLICERINA , sa nu stati fara sa faceti ca eu asa am ascultat ca proasta la asistente care mi-au zis sa las natura sa isi faca treaba de la sine... sa PREVENITI CONSTIPATIA ca natura are timp sa isi faca treaba dupa ce iti revii din anestezie , mai tarziu (asta in cazul meu cu cezariana)

mai completam in timp, numai bine tuturor, sper sa fie de folos ce se zice pe aici...

diana si thea
www.dropshots.com/dianamizzi
Back to top

notquiteso
membru junior

Posted 28/02/07 @ 22:51 Reply with Quote
Hm. simt nevoia sa completez si eu un pic:

1. Nu dati copilului formula cu biberonul pt ca pe urma nu mai papa tzitzi! Laptele vine oricum, iar pana vine, bebe se satura cu colostrul. Asistentele va arata cum sa masati sanii si cum sa puneti bebe la san. In afara de faptul ca se obisnuieste cu tetina si nu mai ia sanul, ganditi-va si la sistemul lui digestiv: 2 tipuri de lapte, cand bebe nu e obisnuit nici macar cu unul...
Apa la temperatura camerei, este RECE pt un nou-nascut. Daca totusi va mananca undeva sa dati formula copilului, laptele trebuie sa aiba 37 de grade. Adica temperatura corpului.
IMPORTANT: luati-va o pompa tip seringa. Este cel mai bun tip de pompa si va vor spune astistentele daca e nevoie sa va mulgeti si cum. Oricum febra laptelui va veni dupa ce iesiti din spital si atunci chiar aveti nevoie de pompa sa desfundati canalele.


2. Tineti minte ca ORICE luati, intra in lapte si ajunge la bebe. Durerile sunt cumplite vreo 3 zile, dupa care trec. Cel putin asa a fost la cezariana. In cazul in care chiar lesinati de durere, puteti lua o pastila... desi tineti minte: medicamentele intrate in organismul copilului nu ii fac bine. Nu sunt masochista, am un prag al durerii foarte jos, deci am suferit cumplit cateva zile, insa durerile trec mai repede daca faceti miscare. Nu stati cocotate in pat, miscati-va cat puteti de mult.

3. Nu e nevoie de protectie pt mameloane. Bebe se poate obisnui cu siliconul si pe urma aveti probleme cu asta. In plus, pe bebe il ajuta sa simta sanul in gurita cat mai bine, nu o bucata de plastic.Iar voi dupa ce nasteti numai sa sterilizati mameloane de silicon n-o sa aveti timp si chef... Ragadele trec daca dupa supt spalati sanul si il ungeti cu putin lapte sau garmastan si stati cu sanii cat mai mult timp liberi.
Pana invata bebe sa traga corect din san, puteti avea rani, asa ca fiti atente cand va explica asistentele cum sa tineti bebeii la san. Oricum va doare cand incepe sa suga, asa ca puteti sa ajutati bebelul masand un pic areola si mulgand cativa stropi de lapte, asta deschide canalele, si e mai usor pt gagalice.


4. De obicei in sala de travaliu e cel putin o fata care naste in timp ce tu astepti cuminte sa te dilati. Urletele nu pot fi acoperite nici de sistemul dolby surround de la Mall :))

5. E mai bine sa folosesti vata, si sa ai cantitati industriale la tine, pt ca din spital nu prea dau.. E mai buna vata (da, si eu am strambat din nas cand mi s-a spus) pt ca lasa pielea sa respire. Nu vrei sa te oparesti, dupa ce ai trecut prin ce ai trecut. Plus ca lohiile sunt absorbite mai bine. Nu e ca la o menstruatie normala, o sa vedeti ca absorbantele nu vor face fata, mai ales ca nu le poti "mula" foarte bine pe anatomie, asa ca te patezi de sange.

6. Eu as adauga aici si "chilotii-mamut". Daca toata sarcina ati putut purta tanga, bikini si alte minuni de care ne e greu sa ne despartim, dupa nastere nu mai merge. Mai ales ca aveti si un pogon de vata intre picioare, iar burtica nu scade ca prin farmec. Asa ca va trebuiesc niste chiloti seriosi, in care sa incapa toate cele.

9. ah, si nu uitati de pastile cu carbune. Va ajuta sa eliminati gazele. Suna aiurea, dar pana nu va partzaiti, nu puteti manca, fiindca asta inseamna ca sistemul vostru digestiv e inca varzuit.


Bafta, si sa auzim numai de bine!

POZE
Mami de Dora-Maria (30.09.2006)
Back to top

alinuk
pur si simplu MAMA

Posted 04/03/07 @ 00:57 Reply with Quote
pt cele care nasc normal - cu epiziotomie. De stiu ca ceaiul de pelin este ft bun antiimflamator si cicatrizant. Asociat si cu ceai de galbenele (atentie nu unguent - locul tb sa se usuce nu sa stea cremuit/crud) face minuni!!
Dupa cateva zile sunteti ca noi..va miscati bine, nu mai aveti dureri ..iar la cateva sapt reluati sedintele la sala!! (eu personal la 6 sapt am inceput sportul)

Asadar tamponari cu ceai de pelin si galbenele.
Va luati la spital intr-o sticluta al carei dop poate avea ceva gaurele si cand mergeti la buda va tamponati sau pur si simplu picurati ceai la pasa..

pup fete curajoase care nasc natural!!

Bafta!

Alinuk si bb Teo 10/01/2007
poveste de bb
nasterea - una dintre minunile lumii
franturi de viata
................................................
Nimic nu-i intamplator!
........................................
Back to top

ralualexandrei
Closca sefa

Posted 05/03/07 @ 11:17 Visit ralualexandrei's Homepage Reply with Quote
Multumim fetelor ptr sfaturi sunt de un real folos chiar si ptr cele care nu sunt la prima experientza de genul acesta ptr ca se mai uita unele lucruri sau se mai schimba.
Va doresc sanatate si putere si bebei mancaciosi.
Back to top

tzuna
membru matur

Posted 21/03/07 @ 12:34 Reply with Quote
Pentru baita bebelusului care se intoarce cu difetite boli de piele din maternitate- folositi cu incredere putina betadina in apa de baie. Nu ustura, nu ususca pielea dar dezinfecteaza tot. Si e si obisnuit cu substanta doar mamica e unsa toata cu asa ceva in timpul nasterii, pe masa de nastere. La mine a functionat imediat.
Back to top

Messa
sictirrrr

Posted 25/03/07 @ 21:19 Visit Messa's Homepage Reply with Quote
De la ylilimic:
Este bine de stiut ca la spital se utilizeaza pungi/sticle cu gheata pentru refacerea zonelor tumefiate (ceza sau epiziotomie). Mai usor de utilizat in acest sens sunt prezervativele umplute cu apa, pentru ca din experienta va spun ca nu mi-a stat bine cu sticla intre picioare, plus ca era greu de pozitionat acolo unde era interventia chirurgicala, spre anus si la un moment dat m-au luat usturimile la urinare... Pacat ca am auzit de prezervativ abia dupa ce am nascut.

--------------------
Aici e un ticker cu Bebe Arianna ca sa stiti exact cat de maaaaare suntem!
Back to top

rali
membru incepator

Posted 27/03/07 @ 17:00 Reply with Quote
quote:
Originally posted by notquiteso


1. Nu dati copilului formula cu biberonul pt ca pe urma nu mai papa tzitzi! Laptele vine oricum, iar pana vine, bebe se satura cu colostrul. Asistentele va arata cum sa masati sanii si cum sa puneti bebe la san. In afara de faptul ca se obisnuieste cu tetina si nu mai ia sanul, ganditi-va si la sistemul lui digestiv: 2 tipuri de lapte, cand bebe nu e obisnuit nici macar cu unul...
Apa la temperatura camerei, este RECE pt un nou-nascut. Daca totusi va mananca undeva sa dati formula copilului, laptele trebuie sa aiba 37 de grade. Adica temperatura corpului.
IMPORTANT: luati-va o pompa tip seringa. Este cel mai bun tip de pompa si va vor spune astistentele daca e nevoie sa va mulgeti si cum. Oricum febra laptelui va veni dupa ce iesiti din spital si atunci chiar aveti nevoie de pompa sa desfundati canalele.

3. Nu e nevoie de protectie pt mameloane. Bebe se poate obisnui cu siliconul si pe urma aveti probleme cu asta. In plus, pe bebe il ajuta sa simta sanul in gurita cat mai bine, nu o bucata de plastic.Iar voi dupa ce nasteti numai sa sterilizati mameloane de silicon n-o sa aveti timp si chef... Ragadele trec daca dupa supt spalati sanul si il ungeti cu putin lapte sau garmastan si stati cu sanii cat mai mult timp liberi.

POZE
Mami de Dora-Maria (30.09.2006)



Depinde foarte mult de bebe.

Puiul meu in maternitate a mancat lapte praf/colostru din biberon pentru ca eu desi aveam colostru, nu aveam sfarcuri. Iar in maternitatea din Brasov nu ai voie nici cu pompa, nici cu mameloane . (colostru il mulgeam cu ajutorul unei seringi si il puneam in biberon - lucru interzis de asemenea, dar il faceam)

Eu am avut o pompa tip seringa, dar nu m-a ajutat foarte mult ... ce m-a ajutat a fost chiar o seringa... cu ajutorul ei si cu masaj am scapat de furia laptelui si mi s-au format si sfarcurile.
Puiul meu a mancat si lapte praf si san din biberon pana la o luna si nu a facut o preferinta pentru biberon, pentru ca de la o luna papa numai de la san. Multumim lui Doamne Doamne!

Eu folosesc mameloane si acum uneori cand sanii sunt foarte tari si bebele nu poate apuca bine sfarcul... Eu nu am folosit mameloane pentru a evita ranile, ci pentru a-l ajuta pe puitz sa suga...

Fiecare copilas reactioneaza in mod diferit... dar e bine de stiut ca se poate si ca noi...


poze Vladutz
Raluca lui Vlad-Matei(31.01.2007)
Back to top

mihacarm2002
membru junior

Posted 14/07/07 @ 12:25 Reply with Quote
Ce as face daca as mai naste inca o data prin cezariana:

- as fi pregatita cu biberon si lapte praf. Fie l-as pregati in spital, fie as suna sotul sa pregateasca laptele acasa si sa il aduca la spital (ar ajunge in 15' si acasa are conditii mai bune decat in spital.) Asa e, laptele va veni in cele din urma, dar daca bebele nu mananca nimic 2 zile slabeste simtitor de mult, se deshidrateaza si faptul ca si plange mult contribuie la accentuarea icterului. Vorbesc din experienta pt ca fetita mea nu a primit lapte iar mie mi-a venit dupa 4 zie seara. Din a II-a zi a inceput sa planga cu mici pauze de max. 10 min. A patra zi a refuzat sanul, urla si se arcuia numai daca o asezam in pozitia de alaptat de credeam ca are ciuperca in gurita. Prin pile, am reusit sa obtin lapte din spital. A primit 2 biberoane, s-a linistit imediat, apoi mi-a venit si mie laptele si de-atunci nu a mai vazut biberon decat cateva luni mai tarziu cand i-am introdus ceaiul.
Acum recomand la toate mamicile: daca va plange copilul iar asistentele nu ii aduc lapte, nu asteptati, da-ti lapte praf bebelusului adus de acasa, fara sa stie nimeni.

- as folosi supozitor cu glicerina a doua zi dupa operatie. Am avut la mine dar am asteptat natura bla, bla, bla. Ce sa faca natura daca inainte cu o zi de operatie nu mancasem nimic, dupa operatie iar nimic ca trebuie sa ai un scaun. Asa ca nemancata, nedormita ca plangea bb, de unde lapte?

Mihaela si Eva Florina (9 feb. 2007)
www.flickr.com/gp/7694665@N04/P56Kn1 br / " target="_blank"> Eva~Florina
Back to top
 
 Mesaj nou   Raspunde la mesaj