Conserve pentru iarna: Conserve cu legume ( 44 retete )
Rosii marinate(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2906) Rosiile, de forma prunelor, se culeg în zile insorite, alegandu-se numai fructele intregi si bine coapte. Spalati-le, asezati-le în borcane mici de 1.5-2 l. Pregatiti marinata punând la fiert: 1 pahar de otet (9o), 2 pahare de apa, 3/4 pahar de zahar si doua linguri de miere, 1/2 lingurita de sare, câteva cuisoare si boabe de ienibahar. Dupa câteva clocote, lasati lichidul sa se raceasca, umpleti borcanele, legati-le cu celofan ori închideti-le cu capace si fierbeti-le pe baie de aburi o ora.
Rosii in frunze de vita(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3299) Spalati frunzele de vita, apoi opariti-le doua minute în apa clocotita si putin sarata. Alegeti rosii mici, rotunde, spalati-le si infasurati-le cu frunza de vita. Asezati-le apoi în borcane mici si dupa fiecare rând de rosii, puneti o lingurita de sare. Deasupra puneti scandurele care sa preseze usor, legati si dati borcanele la camara. Iarna folositi rosiile la pregatirea mâncarurilor. Înainte de intrebuintare, rosiile se tin în apa rece.
Rosii umplute(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1923) Curatati, spalati si taiati ciupercile. Separat caliti ceapa tocata marunt si când se aureste adaugati ciupercile si lasati vasul la foc mic, pentru ca sucul sa scada. Când ciupercile sunt bine fierte, puneti usturoiul tocat, apoi verdeata si la urma potriviti de sare si de piper. Lasati acest amestec sa se raceasca, umpleti rosiile, puneti-le într-o cratita, turnati peste ele suc de rosii si putin ulei. Asezati vasul la cuptor cu foc potrivit si lasati-le sa fiarba încet o ora. Când s-au racit, puneti rosiile în borcane mici, legati-le cu celofan si sterilizati 25 de minute în prima zi si 10 minute în ziua urmatoare.
Varza rosie(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 5005) Tocati varza fideluta, dati hreanul pe razatoarea mica si într-un castron potriviti de sare si de acru (adaugând otetul diluat cu doua parti de apa, fiert în clocot si racit). Amestecati deci varza cu hrean, potriviti de condimente (otet, sare, mustar) si umpleti borcane de 3-5 kg, presând bine. Legati borcanele cu celofan dublu si puneti-le în camara.
Ciuperci(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1932) Curatati ceapa, treceti-o prin masina de tocat si caliti-o pâna se aureste usor în ulei. Adaugati ciupercile spalate si trecute prin masina de tocat împreuna cu ardeii grasi si kapia. Potriviti de sare si de piper. Lasati vasul la foc mic, dar nu direct pe flacara, sa fiarba încet 30 de minute. Amestecati continuu, puneti sucul de rosii (mai legat), frunze de dafin, cimbru si telina. Când sosul s-a ingrosat (puneti vasul în cuptor la foc mic), apoi turnati-l în sticle de lapte, legati-le cu celofan si fierbeti-le pe baie de aburi 30 de minute. Iarna folositi preparatul ca atare, la macaroane, carne, paste sau la pregatirea delicioasei pizza.
Ciuperci cu rosii(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1800) 2 kg de ciuperci albe, 1/2 kg de ardei grasi, 2 kg de rosii, 1/2 l de ulei, foi de dafin, marar, patrunjel, sare si piper. Spalati si taiati în felii mai mari ciupercile. Tocati ceapa marunt, caliti-o în uleiul fierbinte pâna când devine translucida, apoi adaugati ciupercile si continuati fierberea la foc mic în asa fel încât apa lasata de ciuperci sa se evapore complet. Adaugati ardeii taiati în rondele subtiri, rosiile decojite si lasati înca 30 de minute vasul sa fiarba la foc domol. Scuturati din timp în timp cratita, potriviti de sare, puneti verdeata, foile de dafin si piperul. Când preparatul a scazut puneti-l în borcane si sterilizati-le 30 de minute pe baie de aburi.
Ciuperci marinate(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2325) Luati ciuperci albe, mici, curatati-le, spalati-le si taiati-le cotoarele daca sunt mai mari. Pe cele mici lasati-le intregi. Puneti-le apoi la fiert în putina apa clocotita în care ati pus o lingura de zeama de lamâie. Dupa câteva minute de clocot (când pierd gustul de crud) scoateti ciupercile si lasati-le într-o strecuratoare din material plastic. Pregatiti otetul astfel: la 1 litru de apa, 300 ml de otet, 1-2 foi de dafin, câteva boabe de piper, ienibahar, câteva cuisoare. Dupa 2-3 minute de fiert în clocot turnati lichidul rece peste ciuperci, presati-le cu 2 scandurele si adaugati o cescuta cu ulei. Legati cu celofan si dati la rece.
Salata de gogosari(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3174) gogosarii se taie felii (de grosimea unui deget) conopida se desface in bucati mici, morcovul si telina se dau prin razatoare (mare), frunza de telina se toaca marunt, si le amestecati bine otetul, uleiul, zaharul , sarea, piperul, si foile de dafin se pun la fiert pana dau in clocot si se toarna peste compozitia de mai sus, se amesteca bine si se lasa pana a 2 zi ( aproximativ 12 ore, eu o fac seara si dimineata e gata) a 2 zi se pune compozitia cu zeama lasata in borcane cu filet de preferinta si asta e tot, se poate manca de a 2 zi , borcanele se pastreaza mai bine undeva la rece dar eu le-am tinut in bucatarie pt ca nu am alt loc si am observat ca ultimul borcan s-a otetit rau de tot pt ca a stat la caldura mult timp, daca aveti o boxa sau beci e ideal
din ingredientele de mai sus mie mi-au iesit 6 borcane de 800 g
Salata de gogosari(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3963) Se fierb uleiul cu otetul,cu zaharul, sarea si sucul de rosii.Dupa ce au dat in clocot se pun gogosarii taiati feliute si se mai fierb 15 minute. Se pun in borcane si se mai fierb in cratita cu apa cam jumatate de ora.
Vinete murate in ulei (reteta libaneza)(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 8442) Vinetele se spala,se curata de codite,se cresteaza longitudinal si se freaca bine cu sare.Se lasa sa se scurga pana a doua zi intr-o sita de plastic. Se oparesc in apa fiarta,se scurg si se racesc. Se umplu cu cate o lingurita din urmatoarea compozitie:nuci ,ardei iute,usturoi(+sare)-toate tocate f. marunt cu cutitul.Se aseaza in borcane si se preseaza usor cu mana.Se acopera cu ulei de floarea soarelui. In 3- 4 zile sunt bune de consumat.Delicioase si picante.