Ciorba de burta(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2201) Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu virf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa pina a doua zi la rece. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, raminind alba si fara miros. Stomacul astfel curatat, se pune la fiert in 3 l de apa rece,impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult. Dupa circa 2 ore,se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi , fierbindu-se in continuare acoperite la foc mic, pina cind se moaie bine "burta", completind cu apa atunci cind aceasta scade. Burta fiarta se scoate din supa, se taie fisiide 1/2 cm pe lungime, iar acestea in bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completind cu apa cit dorim sa fie de deasa si lasind sa mai fiarba citeva clocote. Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste,dupa gust cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu galbenus si smintina sau iaurt si se aromeaza cu frunzele mentionate taiate marunt. Se pun deasupra 2 liguri de untdelemn si usturoiul tocat (sau mai mult, dupa dorinta). In lipsa lamiiei, ciorba se poate acri cu sare de lamiie, otet sau bors. Daca ciorba este prea rara, se pot face galuste din albusul ramas de la galbenusul folosit la dres. Galustele se pun in ciorba, cind aceasta este complet fiarta, inainte de a se lua de pe foc si apoi se finiseaza ca mai sus.
Ciorba de salata verde(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 5382) Spal salata, o oparesc, o scurg, o toc (nu prea marunt) si o calesc intr-o tigaie cu ulei. Separat am pus inainte la fiert in oala, o ceapa, 2-3 morcovi, albitura, toate tocate, si un ciolan afumat de pe care se curata carnea cat se poate si se taie portioare mai mici sa fiarba repede. Cand carnea e fiarta pun in oala salata calita, cat se poata fara ulei. In tigaia respectiva fac o omleta din 4-5 oua batute in prealabil. Omleta o tai cuburi marisoare si o pun in oala cu ciorba dupa ce am acrit-o si sarat-o dupa gust. Se mai dau 2-3 clocote si e gata. Si la omleta se pune sare asa cum obisnuiti.
Ciorba simpla(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 18625) Pui la fiert carnea taiata bucati si ii iei spuma cand incepe sa fiarba. O lasi la fiert in continuare si toci cubulete morcovul, 1 pastarnac, 1 ceapa. Le "arunci" peste carne. La vreun sfert de ora dupa ce pui astea adaugi si un ardei (de preferat rosu, ptr aspect) si vreo 2-3 cartofi taiati tot cuburi dar mai mari. Cand sunt fierti cartofii pui vreo 2-3 linguri de bulion, si acresti putin ciorba (cu bors - cel mai bine daca ai de unde lua, sau cu putin otet, sau cu zeama de varza murata sau zeama de lamaie). Mai gusti de sare iar la final, cu focul oprit, pui citeva fire de leustean tocat (chiar si uscat). La ciorba de pui poti sa bati si un ou si sa dregi la sfirsit ciorba cu el, adica sa torni oul batut dupa ce ai oprit focul la aragaz. Iti ia cam 20 de minute sa faci toate operatiunile astea (curatat si tocat zarzavatul, carnea) dar trebuie sa astepti sa fiarba bine si carnea.
Ciorba cu galuste de ficat(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3409) In ulei cu apa se caleste putin o ceapa potivit de mare, taiata marunt. Cand este sticloasa, se pun 2-3 morcovi razuiti pe razatoarea mare, si se calesc si acestia ca sa dea culoare. Se mai adauga si 1-2 radacini de patrungel razuite sau taiate marunt, telina radacina la fel razuita si se dilueaza cu apa (aproximativ 3 litri) si se lasa sa fiarba. Cand clocoteste se pun 2-3 cartofi taiati cubulete marunte, vreo 2 cuburi de knor- gust de gaina, si se lasa fiarba, potrivind la gust de sare.
Intre timp se prepara galustele. Se razuiesc cu cutitul pe tabla de lemn 2 ficatei de pui, scotand pielitele de sustinere. Se toaca o legatura de patrunjel verde.
Se adauga 2 oua intregi, o lingura de untura potrivit de plina sau in loc ulei (2-3 linguri), piper mai binisor, sare la apreciere, se amesteca si se pune faina cat cuprinde pentru a fi un aluat ca si la galuste pt. felul 2, nici prea tari, nici prea moi. Se rup cu lingura in ciorbita care fierbe, cand s-au ridicat la suprafata, totul e gata. Daca ciorbita e prea deasa, se mai completeaza cu apa.
Obs. In ciorbita se poate pune si frunze de telina, daca va place. Aceleasi galuste se pot pune si in supa de carne propriu-zisa.
Ciorba de vacuta(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 6011) Se spala osul si se fierbe 1 1/2-2 ore, dupa care se strecoara zeama si se pune din nou la fiert. Se spala carnea de vita, se taie in bucati potrivit de mari si se introduce in zeama in care au fiert oasele. Dupa ce a dat in citeva clocote, se ridica spuma, apoi se adauga ceapa tocata marunt si zarzavatul curatat, spalat si taiat foarte subtire. Se lasa sa fiarba la foc domol , in vasul acoperit cu capac. Cind carnea este fiarta, se adauga si orezul, fiert separat si limpezit cu apa rece(sau il poti pune la jumatatea fierberii). Se drege ciorba cu ou si se adauga zeama de lamiie dizolvata in putina apa.
Ciorba de perisoare cu rosii(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2753) Osul cu maduva se sparge in mai multe bucati care, apoi se pun la fiert cu apa rece si sare. Cand zeama incepe sa fiarba, se spumeaza si se adauga jumatate din cantitatea de ceapa, morcovii, telina si patrunjel radacina, taiate in cuburi mici. Cand zarzavatul este fiert, se scot oasele si se toarna borsul fiert, si pasta de rosii. Intre timp se prepara perisoarele. Carnea se amesteca impreuna cu ceapa calita (sau cruda) si cu patrunjelul verde taiat marunt. La tocatura se adauga ouale, sarea si piperul, amestecandu-se bine. Din aceasta compozitie se modeleaza perisoarele (4-5 de portie) de marimea unei cirese mari. Cand borsul incepe sa clocoteasca, se adauga perisoarele care se lasa sa fiarba 20-25 de minute. Orezul fiert separat se adauga la ciorba, apoi aceasta de sareaza si se acreste dupa gust (bors sau zeama de lamaie). Rosiile, curatate de coaja si taiate in sferturi, se adauga cand ciorba este aproape gata, apoi se lasas sa ma fiarba un clocot. La sfarsit, se presara cu frunze de leustean si patrunjel, taiate marunt.
Ciorba radauteana(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 4838) Pieptul de pui se curata de pielita si inainte si dupa fierbere. Cepele tocate marunt, ca si morcovii,se undesc in putin ulei cca 3 minute si se pun la fiert impreuna cu carnea de pui.Cand carnea se desprinde de pe oase se scoate si se face shuvitze, cat mai subtiri si potrivit de lungi. Pieptul de pui maruntit sse pune inapoi in oala la fiert, se adauga smantana cate putin, iar la ultimul clocot se adauga usturoiul maruntit ( zdrobit), dupa gust, plus sare si piper. In farfurie se adauga patrunjel tocat marunt si otet, dupa gust. Gustul acestei ciorbe este identic cu al ciorbei de burta, dar este mult mai dietetica si, zic eu, mai bun. In Radauti, gospodinele mai pun la fiert si taitei marunti, de casa, dar nu este o regula.
Ciorba cu sfecla rosie si mere(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2341) Incingeti uleiul intr-o cratita. Adaugati sfecla si merele. Acoperiti si caliti 2-3 min. Adaugati cartofii si supa, lasati sa dea in clocot, acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic 10 min. Raciti usor. Amestecati bine, pana obtineti o crema. Adaugati sucul de mere si asezonati.
Ciorba de pipote(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2733) Opariti pipotele si aruncati apa. Caliti in ulei zarzavatul curatat de coaja si tocat. Fierbeti pipotele si zarzavatul, calit, in 4l apa in care ati adaugat un praf de sare.
Dupa ce pipotele au fiert bine, adaugati cartofii taiati cubulete. Lasati sa fiarba 6-8 minute, apoi adaugati rosiile si zeama de varza. Potriviti de sare (daca este nevoie, adaugati putin delikat) si adaugati patrunjelul
Ciorba de perisoare(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2955) Carne tocata amestec (porc cu vita) preferabil, daca nu gasesti merge mai bine porc decat vita. Amesteci 500 gr carne tocata cu un ou crud, o ceapa mica/medie tocata marunt, o legatura de marar, o lingura varfuita cu orez, piper, sare. Fierbi legumele tocate marunt : ceapa, morcov, albitura, ardei verde si rosu (daca ai), cand sunt fierte adaugi rosii cubulete sau suc de rosii, bulion, ce ai..., dai focul mic si pui perisoarele in timp ce zeama clocoteste usor. Pe ele le formezi cu mana uda rotunjoare, cat vrei de mari. Acoperi cu capac si le lasi sa fiarba vreo jumatate de ora. Eventual le incerci, orezul trebuie sa fie fiert. Cand sunt fierte adaugi bors dupa gust si leustean tocat marunt (merge si alt fel de verdeata daca vrei..gen marar amestecat cu patrunjel, de exemplu) si mai dai un clocot. Pofta buna! PS Este excelenta si cu zeama de varza in loc de bors. In acest caz ai mare grija la cata sare pui in apa la inceput sa nu iasa prea sarata! Mult succes si sa ne spui cum a iesit!