Cele mai citite bloguri
Nr. Blogul lui
1. olguta12
2. Elise
3. AT_Piticilor
4. andruskandu
5. notquiteso
6. mamitzica
7. mama42
8. Luciala
9. sofia_misicu
10. craciunitza
Cele mai citite mesaje de blog
Nr. Mesaj Blogul lui Vizionari
1. Atelierul Piticilor - Lucrari AT_Piticilor 117295
2. Jurnalul unei romance "americanizate"- si nu numai olguta12 54152
3. Bilantz olguta12 48110
4. J D E monica70 38358
5. A murit Laura! craciunitza 29130
6. Un nou inceput...(2) danangie 27523
7. scrisoare catre mama Picasso 22216
8. Curiozitate! Ana68 21569
9. Povestea lui bebe 2 continua buburuza2013 20178
10. Moartea lui Metaforel olguta12 20145

post an entry in your weblog   Jurnalul lui Elise  Ultimile 50 de mesaje     Vizualizare ca mesaj normal (pentru editare)
Necunoscut
Elise
prejudecati sociale
Acest mesaj a fost trimis de Elise pe data de 22/06/2008 la 10:13 .:. 5097  vizionari .. Exista 8 raspunsuri la acest anunt
Am citit un subiect care mi-a stricat seara de simbata, dar nu mai am nici un chef sa mai particip acolo, pentru simplul motiv ca...simt ca vorbim alta limba.
In primul rind, nu pricep conceptul de "oprobiu public".

Exemplu: o fetita a fost violata, din viol a rezultat un copil, copilul trebuie kilarit urgent ca sa nu "supunem mama oprobiului public". Adica las' ca a fost ea violata, da' crima de a naste un copil o arunca pe veci in iad. Ne mai miram ca sint inca fete care isi arunca nou nascutii in toalete. Probabil si mamele lor au folosit oprobiul pe post de bau bau. E specific societatii romanesti. Indiferent ce lucruri se intimpla in viata ta, sa afle gospodinele de la coada de la iaurt este nenorocirea suprema.
Si atunci ne mai intrebam "cum pot"sa faca asa ceva.
Uite ca pot: uite ca le si indemnam sa faca asta. Explicindu-le suav ca oricum produsul unui viol sau incest nu e om desi poate pare un copil adorabil. Si ca nu trebuie sa traim chiar asa, toti. Trebuie sa facem si noi o selectie. Aia care sint doriti pot sa traiasca, aia care nu sint doriti... nu conteaza ca deja exista, simt durere, se lupta pentru viata - dam cancel si consideram ca n-au fost. Il transam. Si tragem apa. Si asa nu mai avem in fata ochilor faptul ca violuri se intimpla, incesturi se intimpla, facem lumea "un loc mai bun": plantam floricele peste tot, inclusiv peste cadavrul copilului ucis pentru ca n-ar fi acceptat de societate si viata merge inainte.....
Si cica sintem in anul 2008, in Europa. Serios?

In al doilea rind, cum poti sa explici cuiva care declara ca ar adopta un copil dar in functie de pedigree ca nu despre asta e adoptia?
Sau cum sa spui cuiva ca nu poti sa prevezi viata unui om in totalitate in functie de burta din care iese?
Cum sa explici ca un copil provenit dintr-o drama nu e un monstru, e o victima, daca el e blamat din start?!
De ce ne mai intereseaza cit doneaza madam X cu papornita de mii de parai pentru copiii din Africa, daca nu putem accepta intre noi o fiinta umana care n-a fost dorita?! Si nu e vorba de posibilitati aici - ci de suflet deschis, atit.
Prejudecatile astea absurde sint mult mai puternice in mintea multora decit orice urma de logica.

Nt nt, te faci de ris daca ai un copil si nu esti maritata.
Daca il omori nu te mai faci de ris. Esti de un alb imaculat.

Nu conteaza persoana X in sine, conteaza "al cui e" - de parca daca isi ia lumea in cap, si se duce... capsunar, il intreaba aia pe acolo in ce conditii l-o fi facut mama-sa.

Cainam de mama focului copiii care n-au strictul necesar, da' solutia e "sa nu se fi nascut", nu sa aiba legi care sa ii protejeze, nu sa fie ajutate mamele alea saracele, nu sa incercam macar sa nu ne mai uitam strimb la ele. Nu. Mai degraba le ajutam sa scape de sarcina. Ce-i aia sa traim toti...

Lumea asta in care traim e josnica rau, cu toata aparenta ei de civilizatie. Nu cred ca am evoluat prea mult, ca mentalitate, in ultimele secole... Oamenii astia sint cei care cresc generatia copilului meu, si care le sadesc probabil in suflet din start niste tipare strimbe bazate pe "cum te privesc babele daca faci...si dregi". Asta cica e educatie. Bleah!

Trimite reactia ta
 

p.a.ade
membru incepator

Posted 23/06/08 @ 11:53 Reply with Quote
In general sunt de aceiasi parere,dar daca te referi la cazul fetitei de 10 ani cred ca unele temeri sunt justificate si nu din punct de vedere social ci medical.Copilul ala a trecut printr-o trauma imensa si nu vad cum poti sa-i spui unei fetite de 10 anisori ca va fi mama si ca va avea un copil si pe linga asta organismul ei nu cred ca este pregatit pentru o sarcina si pentru o nastere. Nu sunt medic dar sunt mama a doua fetite,una de 10 ani si alta de 9 luni si crede-ma ca nu pot sa-mi imaginez cum poti pregati o minte de copil pentru asa ceva,este de neimaginat.Nu spun ca avortul este solutia ideala dar cred ca din doua lucruri groaznice il alegi pe cel mai putin teribil pt. sufletelul unui copil.
Back to top

anamaria
membru matur

Posted 23/06/08 @ 14:48 Reply with Quote
cam aceeasi parere o am si eu, ca si p.a.ade !

in primul rand, sunt 100% contra avortului, cu exceptia cazului in care asta e singura solutie de a o salva pe mama! (chiar si asa, e discutabil)
dar daca fetita respectiva ajungea la medici in primele 3 luni, problema n-ar fi exista, ar fi putut ca impreuna cu familia ei sa aleaga ce optiune credea ca e mai buna!
poate aparea in presa, dar nu ar fi avut acelasi impact!

sa fim seriosi, cand spui ca esti contra avortului, si o crezi cu tot sufletul, te gandesti in general la o mama care ar avea o varsta 'potrivita'.

sa devina mama la 10 ani e insa prea mult, chiar daca medicii spun ca organismul ei poate sa duca sarcina la bun sfarsit!

decizia medicilor ca ea sa-si nasca copilul este pe undeva o 'condamnare'; in fond ea e un fel de mama-purtatoare, fara voia ei! nu vad cum ar putea sa-si creasca copilasul...

si daca e sa-mi dau cu parerea 'cine e de vina', as spune (cum am facut si alte dati) ca de vina este sistemul, educatia, parintii, nepasarea tuturor - de la invatatorul din scoala la asisentul social, la vecini samd!

exact cei care nu ezita sa-si dea 'votul de blam' cand problema e deja afisata pe tapet, se fac ca nuvad/ nu observa nimic inainte!

daca cineva spune ca pana la 5 luni nu au vazut ca o fetita de 10 ani avea burtica de gravida, si daca acest CINEVA este mama ei, bunica sau doar o vecina, oricine-ar fi, MINTE!

si in final, mai spun decat ca am vazut si eu topicul respectiv, si mi se pare ca s-a ales un titlu complet aiurea... nu verdictul medicilor face o distruge pe fetita respectiva, ci VOLUL in sine, faptuit de unchiul sau!

Ajutati-l pe Razvan sa lupte cu o boala necunoscuta!
________________________
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:

Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)

poze cu frumosii mei (si nu numai )
************************
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!


Back to top

Porumbita
membru de baza

Posted 23/06/08 @ 18:01 Reply with Quote
copila a ajuns la doc prin sapt 15-16; medicii de la Piatra au deliberat 3 sapt si au decis sa trimita cazul la iasi unde a mai durat o sapt pana s-au hotarat ce sa ii faca...
Back to top

pisigri
membru de baza

Posted 23/06/08 @ 21:04 Visit pisigri's Homepage Reply with Quote
nu cunosc cazul decit din ce ati scris voi pe aici....

daca te referi strict la ce inseamna ca un copil de 10 ani sa nasca....eu nu sint de acord. as fi preferat o intrerupere de sarcina...chirurgicala, care sa o scuteasca de stresul de a trece prin...jena unui consult ginecologic si durerea unui chiuretaj.

daca te referi la faptul ca " acei copii nu ar fi trebuit sa se nasca" pentru ca azi traiesc pe strada, si au fost condamnati la o viata mizera inca din clipa fecundatiei ovulului lor...si eu cred ca ar fi de folos implementarea unui sistem de educatie sexuala si asistenta...a...reproductiei, ca nu stiu cum sa ii spun altfel, care sa mai imparta prezervative si anticonceptionale mai ales in familiile foarte sarace, care au totusi de la 4 copii in sus, pe care ii hranesc si ii imbraca din mila vecinilor.

mi se pare firesc sa fii educata ca un copil este un copil, indiferent cum a ajuns sa fie conceput. nu e mai destept daca e facut in vitro, "natural" sau in urma unui viol. dar mi se pare un abuz sa sustii pina in pinzele albe ca o femeie violata sa fie obligata sa nasca.

oricum...o fetita de 10 ani care a fost violata de unchiul ei si care va naste un copil este un caz....atit de extrem incit...sincer, nu vad ce mai e de spus pe marginea lui. rusine sa le fie unchiului si parintilor, care au lasat sa ajunga fata insarcinata in 4 luni si mai bine inainte sa se sesizeze ca ceva e in neregula.

cit despre avort...nu e o metoda de contraceptie, asta e clar. dar sustin ca trebuie sa ramina o optiune...disponibila pentru oricine. si mai sustin si ca in conditiile in care avortul este o decizie la indemina oricui, ar trebui ca femeile care sint insarcinate desi nu si-au dorit asta, sa beneficieze de consiliere si de mult mai multa....toleranta din partea societatii.

if you can't say something nice, then don't say it at all
Back to top

Tala
Me&MiniMe

Posted 24/06/08 @ 00:57 Visit Tala's Homepage Reply with Quote
daca am asculta cu mai multa atentie mamele fetelor de 10ani, ale femeilor care au trecut prin trauma violului, daca ne-am imagina ducand sarcina la varsta la care poate nici nu ai sani, daca am fi constienti ca acel 'copil adorabil' care poate rezulta in urma violului este foarte probabil sa nu se nasca sanatos si mai mult ca sigur ca il asteapta o viata cumplita....poate nu am mai fi atat de vehementi....
Back to top

Tonnia
membru senior

Posted 01/07/08 @ 14:17 Reply with Quote
Si eu sunt de acord cu fetele de mai sus. Tu plasezi in centrul problemei fatul, si din aceasta perspectiva ai dreptate, noi ne gandim in primul rand la celalalt copil. Un copil!
Uita-te pe strada ce inseamna 10-11 ani, nu ti se blocheaza mintea numai imaginandu-ti?
Asta ca sa nu mai vorbim de viol, incest etc. Adica nici acum sa nu aiba dreptul sa decida? Ca a optat, asa cu mintea ei de copil, a spus ca nu vrea decat sa se termine totul, sa se joace cu papusi si sa mearga la scoala.
Nici nu s-a pus problema oprobiului public, or fi fost cateva postari, dar nu asta a stat drept argument nici pro, nici contra.
Back to top

Elise
adrift :)

Posted 01/07/08 @ 22:41 Reply with Quote
cred ca putem argumenta la nesfarsit... da's prea multe eforturi aduse pentru o amarita de pruncucidere, serios.
Asta e. Un copil in minus si e toata lumea satisfacuta, s-a rezolvat problema violului.
Chiar am alte lucruri mai bune de facut decit sa mai citesc chestii de genul asta.

Ma mai duc pe la subiectul cu amante a lui coltofeanu sa ma binedispun.

"There's no vice as advice!"
Elise & BBLisa
Back to top

ioanadara
membru junior

Posted 12/08/08 @ 00:24 Reply with Quote
Acum dupa ce au omorat copilul voi chiar credeti ca mama care a trecut printr-un avort se joaca cu papusi?

Exact asta este: cei mai multi romani pun in fata prejudecatile sociale atunci cand au de luat o decizie.Trist, tare trist.
Back to top
 
 Mesaj nou   Raspunde la mesaj