Cele mai citite bloguri
Nr. Blogul lui
1. olguta12
2. Elise
3. AT_Piticilor
4. andruskandu
5. notquiteso
6. mamitzica
7. mama42
8. Luciala
9. sofia_misicu
10. craciunitza
Cele mai citite mesaje de blog
Nr. Mesaj Blogul lui Vizionari
1. Atelierul Piticilor - Lucrari AT_Piticilor 117985
2. Jurnalul unei romance "americanizate"- si nu numai olguta12 55490
3. Bilantz olguta12 49379
4. J D E monica70 39709
5. A murit Laura! craciunitza 30247
6. Un nou inceput...(2) danangie 28708
7. Povestea lui bebe 2 continua buburuza2013 25022
8. scrisoare catre mama Picasso 22808
9. Curiozitate! Ana68 22302
10. Moartea lui Metaforel olguta12 20674

post an entry in your weblog   Jurnalul lui olguta12  Ultimile 50 de mesaje     Vizualizare ca mesaj normal (pentru editare)
Necunoscut
olguta12
Jurnalul unei romance "americanizate"- si nu numai
Acest mesaj a fost trimis de olguta12 pe data de 26/09/2007 la 14:39 .:. 55491  vizionari .. Exista 217 raspunsuri la acest anunt
Am citit blogul lui Miramar "Imi iubesc tara dar..." (postat pe 11 Mai,exact la 25 ani si 1 zi de cand am plecat din Romania), dar tot am plans ca o baba dereglata. De ce... nu-sh. Sau poate stiu prea bine. De la virsta de 12 ani, m-am simtit mereu intre ciocan si nicovala, prinsa in "limbo".
Imi aduc bine aminte plecarea din Romania, cu toate ca "eram copil", cum le place babelor sa-mi aduca aminte.Cand ne plangem toti cei din familie de coshmarul prin care am trecut, ni se "explica" ca "deh..era pe vremea lui Ceasca...la ce va asteptati?" . La ce ne asteptam? Sa fim tratati ca niste fiinte omenesti. Sa avem cele necesare unei vieti omenesti- paine, lapte, fructe, carne, caldura, HARTIE IGIENICA, apa potabila. Nu ceream luna de pe cer. Ne ceream drepturile. Ca (,) copii si adolescenti, ceream libertatea de a asculta orice muzica sau post de radio care ne placea, ceream dreptul de a purta blugi "originali" fara a fi scosi in fatza detashamentului la scoala, ceream dreptul de a NU merge la cules de cartofi sau la P.T.A.P. cu noaptea-n cap si prin nametzi(la virsta de 9 ani CHIAR ca nu te gandesti ca o sa ajungi sheful unei trupe de COMMANDO cand si unde or sa va atace americanii );parintii mei cereau dreptul de a putea avea un post la servici FARA a fi "membri",cereau dreptul de a putea vorbi deschis cu vecina de la 4, fara a le fi frica ca o sa "ii dea in primire" cineva, pt ca nu sint de acord cu planurile maretze ale lui Nea Ceasca; cereau dreptul de a gasi APA MINERALA BORSEC, in tara LOR, unde la un moment dat puteai sa oferi si 500 de lei pe o sticla, ca tot nu o gaseai. Aveam sa gasim faimoasele sticle Borsec ani mai tarziu, in sudul Californiei- in Hollywood, unde umpleau rafturile oricarui magazin de duzina, si unde o sticla te costa 1 dollar.
Multa lume care ne cunoaste acum, e pur si simplu shocata de faptul ca parintii mei si ai lui Bleumarina n-au mai fost niciodata in Romania, de cand au plecat. "Vaaaaaaaaai...dar cum rezistati, draga??? Ca eu ma duc de cate 2 ori pe an inapoi. Cu 1000 de parai traiesc ca o REGINA acolo"(astea de la cate o "dama fina", care in America mananca pe la cunoscuti cate 5-6 zile pe saptamana si trage apa la WC doar o data pe zi, doar ca sa stranga bani pt luna aia prapadita, in care o sa traiasca ca o "regina"). Raspunsul stass alor mei? "Pai nu m-au jecmanit destul 42 de ani??? Sa le mai dau si acum??? Las' sa-i fure si pe altii...ca eu nu mai am ce sa le dau..decat poate chilotzii tetra de pe mine".
Multa lume ii acuza ca nu-s "patrioti", ca nu-si iubesc "tara", ca s-au "americanizat". Asa o fi...ca prea o spun cu foc. Dar eu stiu din proprie experientza ca la noi in casa tot romaneste se vorbeste, tot datinile romanesti sint pe primul loc, copila mea invatza ROMANA- nu engleza- ca prima limba, 90% din muzica ascultata in casa e romaneasca-inclusiv cea de bebei pt Galushca, iar 10-12 ore pe zi, tv-ul e ori pe Pro TV ori pe Antena 1. Ai dreq americanii astia- s-au amorezat de Andreea Esca.
Nu-sh ce vreau sa spun cu toate astea. nu-sh de ce latru aici ca un caine maidanez la luna. Stiu doar ca-s revoltata; nu, n-am sa folosesc cuvantul "scarbita"- cu toate ca sint foarte tentata sa o fac- de romanii de aici... si de romanii de "acasa".De noi, ca natiune.
Tata mereu imi spune " noi n-am plecat din Romania de RAU". Dar nici de bine, tata. Mereu am vazut viata din Romania si cea din America exact ca "two sides of the same coin"- doua parti ale unei singure monede. In Romania aveam bani, si umblam cu ei in buzunar, dar n-aveam ce cumpara cu ei. In State, cand am ajuns, eram supra saturati cu bunuri, dar lipsa fonduri... batea vantul in buzunarele noastre.
Dar sa o luam "logic"-asa cum ii place tatei sa spuna.
Plecarea din Romania chiar a fost un calvar. Si totul a inceput de la o sticla- sau o naveta- de apa Borsec. Ca sa vezi "chistiune". Parintii aveau bairam veritabil planuit pt o zi de vara, si inarmat cu 1000 de lei, tata a plecat dis de dimineatza in cautarea apei minerale pt "shpritz". A plecat la 9 de acasa, si a ajuns inapoi la 7 seara(!!!!!!),dupa sosirea musafirilor, cu bratzele goale, insetat, prafuit, shocat, scarbit, si pus pe "fapte mari"... "Daca in tzara MEA, unde sint mai multe izvoare naturale decat coshuri de gunoi, nu pot gasi O sticla de apa minerala...pt ce mai muncesc ca o gloaba??? Pt ce ma mai zbat???? E STRIGATOR LA CER!!! Nicoleta!!! PLECAM!!!". Si deh.."Nicoleta" il astepta de ani "la cotitura", sa ajunga la vorbele ei, si sa se hotarasca o data sa plecam "in lumea mare, unde om vedea cu ochii".
N-a durat mult pina cand am primit prea puternica "aprobare". Dupa aproape 2 ani de zile, mii de "memorii" legalizate, telefoane, amenintzari, cateva batai, shicanii, sute de jigniri si alte distractii, le-au spus parintilor "duceti-va unde VRETI, ca aici oricum nimeni nu va mai vrea!!!!". DAR(al dreq DAR asta...cred ca romanii l-au inventat)...avem cateva conditii.
1. Renuntati la cetatenia romana. Din moment ce sinteti niste LASHI, si va parasiti PATRIA MAMA... va renegam si noi, asa cum ne renegati si voi (Si aici imi aduc aminte de vorbele favorite ale barbatilor americani-care au copii- atunci cand divorteaza de neveste: " divortzez de nevasta, nu de copii").
2. Apartamentul ala smecher si "confort sporit" pe care l-ati aranjat, titirit, si blindat cu parchet, faiantza, gresie si ushi frantuzesti, valorat la peste 500,000 de lei...eh..pe ala va dam 23,000 de lei. Asta e oferta. DA SAU BA?
Pai cum poti sa refuzi asa o oferta ???? Au acceptat.

va continua...

olguta12

"Fear less, hope more;
Whine less, breathe more;
Talk less, say more;
Hate less, love more;
And all good things are yours."

www.piczo.com/galushk?g=16686272&cr=5" target="_blank"> GALUSHCA IN ACTIUNE

POVESTEA DREI PISHCOT

Trimite reactia ta
Previous page | Next page
# /22  

ellej
Tornada in actiune !!!

Posted 15/10/07 @ 14:03 Reply with Quote
Da, da-mi voie sa repet ca exagerezi. Si iarasi sa repet ca nu e in RO raiul pe pamat. Am fost plecata numai anul asta in 4 tari europene cu shtate mai vechi decat noi in UE, respectiv Franta, Belgia, Luxembourg (de doua ori) si Grecia si da, sunt diferente notabile in ce priveste gradul de civilizatie. Asta nu inseamna ca acolo totul straluceshte si nici ca RO este chiar in Evul mediu.

Exemple de schimbare sunt destule, marirea pensiilor de exemplu preconizata pentru 2007 etc. Si am sa-ti main dau un exemplu meschin, dar graitor din punctul meu de vedere: Pe scara rulanta de la metrou au inceput sa puna semne care sa-i arate rumānului ca pe dreapta se sta si pe stanga se circula. Cel putin la Romana, unde cobor eu. Evident, majoritatea nu le observa, sau nu stiu ce inseamna sau nu vor sa respecte semnele. Insa deja am observat de mai multe ori, in ultimul an, ca au inceput sa priceapa ce e cu semnele alea si, orcazional, sa le respecte.

Un alt exemplu e campania lansata de Radio Guerilla in care se repeta toata ziua ca nu e frumos sa scuipi, sa arunci chistoace in nisipul unde se joaca copii, sa claxonezi etc. Si au inceput sa dea amnezi pietonilor care traverseaza aiurea (eu insamni am fost pe pucntul de a lua una si ar fi avut dreptate politistul).

In plus lucrez toata ziua cu francezi, si chipurile de un anumit nivel (diplomati) si da-mi voie sa-ti spun ca educatia lor lasa in multe privinte de dorit. Si da, am fost si in Spania, unde nu m-a dat pe spate civilizatia tuturor locuitorilor ei si cred ca ar trebui sa zica merci de banii bagati in ei de UE dupa razboi, ca altfel erau tot la coada Europei.

Da, sunt schimbari! Marunte, meschine, dar sunt. Si de asta mi se par
exagerate lamentarile unde apare doar jumatatea goala a paharului.

Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.
Back to top

LoraG76
The nutty squirrel

Posted 15/10/07 @ 15:24 Reply with Quote

Lora, mami de IUSTINA

Back to top

ellej
Tornada in actiune !!!

Posted 15/10/07 @ 15:39 Reply with Quote
quote:
Originally posted by LoraG76

Lora, mami de IUSTINA

Alte contraargumente ceva mai... consistente?

Back to top

Picasso
membru incepator

Posted 15/10/07 @ 15:44 Reply with Quote
Imi cer scuze ca intervin.Sint de acord ca in Romania au inceput sa se mai schimbe unele lucruri,insa Ellej,era bine daca nu mentionai faza cu marirea pensiilor.
Olguta probabil ca nu se referea in principiu la mizeria din Romania ci la batrinii care nu au ce minca si cu ce se incalzi,la copii orfani care duc o viata groaznica...
Marirea pensiilor in Romania este o gluma[printre atitea altele]a celor de la putere.Tatalui meu i s-a ,,marit,, pensia de fiecare data[de vreo 4 ori in 6 ani]cu 10000,respectiv 20000 lei vechi.Dupa o viata de munca are o pensie de mizerie pe care o cheltuie pe medicamentele pt leucemia de care sufera.Doar o parte din medicamente,pt ca pt cealalta parte o cumparam noi ,eu si sora mea.
Cei de la putere nu se gindesc la cit de scumpe sint toate pt cei care nu-si permit mai nimic dintr-o pensie,sau un salariu amarit.
Da,in Romania au inceput sa se mai schimbe lucrurile...insa nu au inceput de unde trebuia,era necesar.
Si eu iubesc tara unde m-am nascut,insa am trait niste experiente atit de amare incit...
Scuze pt interventie.

picasso ,mamica de pui zapacit
Back to top

ellej
Tornada in actiune !!!

Posted 15/10/07 @ 15:52 (Edited 15/10/07 @ 15:53) Reply with Quote
Picasso ai dreptate si te asigur ca si parintii mei sunt pensionari si in aceeasi situatie. De fapt sunt ceva mai bine, pentru ca mama, desi pensionara, mai are un contract de colaborare astfel incat isi mai carpesc veniturile. Dar voiam sa arat ca totusi, cu pasi marunti, de acord, se merge spre mai bine. Puteti spune, cu mana pe inima, ca e la fel ca acum 18 ani?

Back to top

Picasso
membru incepator

Posted 15/10/07 @ 16:04 Reply with Quote
Eu nu pot spune asta din pacate...Traiesc in Japonia de 2 ani si ceva.Am fugit cit de departe am putut ,asa cum spunea si Olguta.
Insa ma doare neputinta,lipsurile,chinurile celor lasati acolo.

picasso ,mamica de pui zapacit
Back to top

LoraG76
The nutty squirrel

Posted 15/10/07 @ 16:25 Reply with Quote
Iaca n-am contraargumente mai...consistente, cum le zici tu...nu ma pricep asa bine sa le pun pe hartie... Oi fi si io din neamul asta, al zugravilor......sau poate atat am avut de spus.

Lora, mami de IUSTINA

Back to top

Miramar
Vesnic nemultumita

Posted 15/10/07 @ 17:04 Reply with Quote
Eiiiiii fetelor mai usor nu va ambalati asa. Hai sa va mai dau si eu apa la moara...

Elej are si ea dreptate. Lucrurile s-au mai schimbat. Olgutza sa stii ca si eu am televizor HD in sufragerie, masina la scara, una eu, una barbati-miu, si folosesc si eu Clinique si Lancome. Si mai am si casa pe pamant si garaj sa le gazduiasca. Si toate astea le-am facut si construit noi cu manutele noastre, prin forte proprii si in ROMANIA. Si jur pe ce am mai sfant ca NU AM FURAT!!!

Din prietenii nostrii - 2 cupluri stau deja la casa, inca 2 au case in constructie, inca 2 stau in blocuri noi ce fac parte din complexuri rezidentiale. Iesim cu totii la restaurante si terase, copii se duc la gradinite private. Si sincer, nici ei nu cred ca au furat, si nici ochi albastri n-au si ...am uitat celelalte categorii dar jur ca nu fac parte din nici una. Cu totii ne-am nascut si crescut in blocuri comuniste si-am batut maidanul din spatele lor, si-am invatat in scoli de cartier, si-am stat la coada la bomboane cubaneze...

Evident cu totii avem credite de platit si daca n-am avea slujbe s-ar sparge balonul de sapun - dar nu cred ca situatia e diferita in America, ba dimpotriva.

Generatiile trecute - parinti, bunici, pana una alta au casele lor, pensii care sa-i ajute sa-si faca piata si copii, nepoti care sa-i ajute... nu stau chiar asa rau, nici nu se scalda in lux dar oricum...

Avem magazine luxoase, supermarketuri, hypermarketuri, zeci de posturi TV la televizor, reclame luminoase stradale etc etc etc - chiar poti sa te uiti la Bucuresti ca la o capitala europeana.

Da, se poate, se poate si aici si da lucrurile se schimba. Si apropos eu homeless people care sa puta si care sa-si care toata avutia lor in spate sau pe un carucior pe care-l cara dupa ei n-am vazut in Romania asa precum i-am vazut in NY sau in piata mare din fata primariei impunatoare din SF - freaky si stinky de-a dreptul.

Bineinteles ca poti vedea doar cealalta fata a monezii - poti vedea ca cel putin 1/2 din Bucuresti ( o sa ma refer la Bucuresti in primul rand pentru ca aici traiesc) e in constructie, o sa vezi un trafic infernal, o sa vezi tigani cersind si aurolaci, da sunt in continuare orfani, da sunt in continuare batrani care mor de foame, da sunt in continuare pensii mizerabile, da romanul vrea "sa moara si capra vecinului", da e mizerie in tren, da nici macar acum nu avem o autostrada terminata, una, da unii se lafaie in mercedesuri in timp ce altii mananca ceai cu paine da da da da. Si ce putem face? Olgutza tu sg. ai spus nu putem schimba lumea dar putem sa traim onorabil , sa ne vedem de treaba noastra sa incercam sa nu devenim acrii, invidiosi, atunci cand putem ajuta pe cineva sa o facem - si nu ma refer aici la a da bani cersetorilor ci mai degraba de a pune o vorba buna cand se prezinta o "moldoveanca" la interviu, asa cum frumos ai facut tu Olguta. A ajuta un tanar absolvent sa se afirme. A dona sange pentru un copil bolnav de leucemie, cum a facut barbati-miu saptamna trecuta cand s-a dus sa-si faca analizele si din intamplare i-a ajuns la ureche ca ar fi nevoie de sange cu grupa lui si s-a hotarat ad hoc.

Si da calatoresc des si in multe locuri din Europa si America si da sunt evidente diferentele, dar de aici si pana la a spune ca in Romania nu se vede nici o schimbare sau ca in Romania nu te poti afirma! Ei bine cu asta nu sunt de acord.
Back to top

ellej
Tornada in actiune !!!

Posted 15/10/07 @ 17:07 Reply with Quote
In fine, fiecare vede lucrurile diferit. Dar, desi vad ca parintii mei o duc mai rau decat inainte de revolutie, acum vad ca in Bucuresti numarul gropilor s-au diminuat considerabil, vad ca in fiecare sector s-au amenajat parculete pentru copii, vad ca multi straini (francezi) vor sa se instaleze aici si sa investeasca. Vedeti voi numai partile rele, eu le vad si pe alea bune.

Back to top

Miramar
Vesnic nemultumita

Posted 15/10/07 @ 17:08 Reply with Quote
...si ca sa nu ma huliti atat - am si eu diverse de reprosat Romaniei si romanilor - sper ca ati citit si "imi iubesc tara dar..." ca sa vedeti ca am si zile "negre"
Back to top
# /22  
 Mesaj nou   Raspunde la mesaj
Previous page | Next page