225g faina, plus putin extra un varf de sare 1 lingura de zahar brun pudra 1 plic drojdie (7g) drojdie uscate 3 oua batute 50g unt topit racit ulei vegetal pentru uns Ingrediente crema:
200ml lapte 100ml smantana grasa 1 lingurita de extract de vanilie 2 galbenusuri de ou 50g zahar brun pudra 2 linguri de faina 2 linguri faina de porumb (macinata foarte fin) 4 linguri smantana putin mai acrisoara Ingrediente suplimentare:
1 ou batut zahar pudra (2 linguri)
Mod de preparare:
Combina faina, sarea, drojdia si zaharul pudra intr-un castron. Fa o gaura in centru si adauga ouale, untul topit si 1 lingura de apa calduta. Fie manual, fie cu un mixer, amesteca bine ingredientele pana devin un aluat moale. Apoi scoate aluatul pe o suprafata de lucru presarata cu faina si framanta-l bine cu mainile timp de 5 minute pana se omogenizeaza si este elastic, apoi aseaza-l intr-un vas uns cu ulei, acopera si lasa-l intr-un loc caldut timp de aproximativ 1 ora sau pana cand sa dubleaza in dimensiune.
Intre timp, prepara crema: incalzeste intr-o tigaie laptele, smantana grasa si vanilia (doar sa se incalzeasca bine sub punctul de fierbere). Intr-un castron bate bine galbenusurile de ou si zaharul, apoi incorporeaza faina alba si cea de porumb. Treptat, se toarna in amestecul de lapte incalzit, amestecand constant sa nu se faca cocoloase (daca iti este mai usor foloseste un mixer). Aseaza din nou tigaia pe foc si adu usor amestecul la fierbere, continuand sa amesteci pentru aproximativ 5 minute, pana se ingroasa si se omogenizeaza. Se transfera intr-un castron, se acopera cu o hartie de gatit si lasa sa se raceasca.
Se incalzeste cuptorul la 230C/210C. Unge o tava de copt cu putin ulei si intinde o foaie de gatit. Framanta aluatul din nou timp de cateva minute doar, si modeleaza-l in 8 chifle indiviuale (poti folosi forme de briose de 100ml) si aseaza-le in tava, dar putin distantate deoarece vor creste (cate incap). Tava cu chifle se pune intr-un loc cald timp de aproximativ 30 de minute, pana cand partea de sus se umfla, apoi le vei peria cu un amestec dintr-un ou batut si zahar brun pudra. Se lasa in cuptorul incins aproximativ 15 minute sau pana cand devin aurii, apoi se pun la racit pe un gratar de sarma, dupa care se taie usor pe jumatate, pe orizontala.
Dupa ce amestecul de umplutura s-a racit se incorporeaza smantana mai acrisoara. Cu aceasta crema se umplu briosele, se pudreaza cu zahar si se pot servi.