400g samburi macademia (sau orice alta nuca preferi: pistachio, nuci, alune...dupa gust) 4 albusuri de ou 225grame miere 340 grame zahar 340glucoza sau sirop 120ml apa foi de napolitana
Mod de preparare:
pune nucile intr-o tava si da-le la cuptor-sa se mentina calde (dupa gust se pot rumeni); bate albusurile de ou pana incepe sa faca spuma; fierbe mierea. cand spumeaza o torni peste albusul de ou si il bati pana face o spuma alba ce sta pe tel pune zaharul,glucoza sau siropul, si apa la fiert. cand atinge 146 grade, se toarna peste pasta gorasa de miere si albus preparata anterior. se amesteca pana se face spuma iar. se toarna compozitia in cratita in care a fiert zaharul si spuma-crema alba se mai fierbe pentru inca 10 minute, amestecandu-se constant, ca gustul de miere sa se diminue. se ia de pe foc , se adauga repede macademia, se amesteca in compozitie si se toarna totul pe o foaie de napolitana. se intinde compozitia uniform si se acopera deasupra cu o alta foaie de napolitana. se pune pe un fund de tocat si se da la rece. se taie felii in functie de inspiratie (patrate, romburi, dreptunghiuri). ATENTIE: cand fierbeti zaharul, sa aveti grija sa spalati cu o periuta peretii cratitei in care zaharul fierbe ca sa nu fie nici o particula de zahar, altfel, se va cristaliza tot siropul, in loc sa se obtina siropul acela inchegat); -cand se intoarce compozitia pe foc la urma, sa se amestece la foc mediu, sapid, ca zaharul sa nu se caramelizeze pe fundul cratitei. altfel nuga iese galbuie.