600 g zahăr, 150 g cacao, 150 g apă, 12 ouă, 4 linguri si jumătate de făină, 400 g unt.
Mod de preparare:
Se amestecă pe foc mic zahărul cu cacao si apă până când compozitia începe să facă băsici. Se ia de pe foc si se amestecă în continuu până se răceste. Se adaugă pe rând câte un gălbenus (până la 12), amestecând mereu. Se bat spumă albusurile. Se încorporează în albus făina si 5 linguri din compozitia de zahăr si cacao (se amestecă usor, de jos în sus). Se unge forma de tort (sau o cratită), se tapetează cu hârtie si se toarnă compozitia de albusuri. Se dă la cuptor pentru 20 de minute. Se freacă untul spumă si se adaugă putin câte putin din compozitia de cacao, până se încorporează toată. Se pune si o fiolă (lingurită) de esentă de rom. Se dă la frigider să se întărească bine crema. Când s-a răcit blatul, se pune deasupra crema, în strat gros (daca nu stă toată de la început, puneti un strat, dati tortul si restul de cremă din nou la frigider, apoi, după ce primul strat de cremă s-a întărit, puneti si restul de cremă). Se îmbracă tot tortul în cremă. Asa este tortul Joffre: blatul mic de înăltime si cremă multă deasupra. Nu se taie blatul în mai multe straturi, ca la torturile obisnuite. Deasemenea, blatul nu se însiropează.
Buna! Am incercat si eu reteta de Tort Joffre din cartea de bucate si am cateva remarci: Mie nu mi-a iesit blatul subtire. Initial s-a umflat cat cratita, cam 10-12 cm inaltime, iar dupa ce am oprit focul, mai mult decat cele 20 min, s-a prbusit blatu. Chiar si asa a fost prea inalt. Crema a iesit cu brobonele de unt ( presupun ca era taiata), deoarece nu am inteles care ar trebui sa fie textura untului frecat spuma. In alte retete, am vazut ca untul se freaca cu zahar pudra. Albusurile le bat doar spuma - fara sa se intareasca - sau le bat cu zahar sa fie intarite? Imi spuneti si mie unde am gresit, deoarece tortul este foarte gustos si as dori sa il mai fac. Multumesc.
Ai gatit reteta asta? Fa-i o poza si arata-ne si noua!