Ingrediente pentru Blat(Kranz) -4 oua, 1 galbenus, 120g zahar, 1 varf de cutit de sare, 90g faina, 50g amidon, 1 lingurita praf de copt, 70g unt moale. Ingrediente pentru crema de unt: -350g unt, 140g zahar, 1 pachet budinca de vanilie, 500ml lapte, 30g zahar pudra, 2 linguri de nes dizolvat in apa, 40ml compot de cirese, 40ml apa cu zahar. Ingrediente pentru partea crocanta: -150g zahar, 150g migdale maruntite Alte ingrediente: -16 cirese din compot -pesmet pt forma(tava)
Mod de preparare:
Blatul Kranz: se pun ouale, zaharul si sarea intr-o oala mai mica. Aceasta se pune intr-o alta oala plina cu apa care fierbe (pe aragaz). Ingredientele se bat bine pana se obtine o spuma calduta. Apoi se scoate oala cu ingredientele afara si se bat in continuare pana cand se racesc si cresc in volum. Faina se amesteca cu amidonul si cu praful de copt si se aduga putin cate putin la spuma de mai sus amestecand incet de dedesubt deasupra. Untul incalzit la temperatura de 40° se toarna peste compozitie putin cate putin pana cand acesta se integreaza bine si se uneste cu compozitia. Tava(forma) pt Kranz cu diametrul(interior)de 22cm se unge atent cu unt si pe deasupra se presara pesmetul strecurat. Se umple forma cu aluatul si se coace 35-40 min la temperatura de 190°. Kranz-ul se lasa cateva minute la racit dupa care se scoate din tava. A doua zi se taie blatul in patru felii orizontale.
Pentru crema de unt, se prepara mai intai budinca, conform instructiunilor de pe pachet.(Se amesteca cateva linguri de lapte, zaharul si budinca intr-un castronel, iar restul laptelui se pune la fiert. Cand a dat in clocot se toarna incet compozitia pentru budinca pe deasupra si se amesteca constant.) Se ia de pe aragaz cand este gata si se strecoara intr-un castronel dupa care se lasa la racit. Untul se amesteca pana devine spumos. Untul si budinca trebuie sa aiba aceeasi temperatura. Se adauga budinca din cand in cand (peste unt) putin cate putin si se amesteca cu grija de dedesubt deasupra. Se iau doua treimi din crema de unt si se amesteca cu zaharul pudra si nesul. Primul blat se unge cu crema de nes. Al doilea blat se pune peste primul si se insiropeaza cu compotul si siropul de apa cu zahar apoi se pune pe deasupra crema de nes. Se procedeaza la fel si cu ultimele doua blaturi pana cand tortul (Kranzul) este bine insiropat apoi se da la frigider. Intre timp se prepara partea crocanta. Se caramelizeaza zaharul intr-o oala. Caramelul rezultat trebuie sa aiba culoarea maron deschis. Se aduga migdalele maruntite si se amesteca repede. Se ia imediat de pe aragaz si se toarna repede (cat timp mai este fluid) pe o folie de aluminiu unsa cu ulei. Se unge bine sucitorul cu ulei pentru ca sa nu se prinda caramelul cand il intindem. Foaia intinsa de caramel trebuie sa aiba grosimea de 1 cm. Se lasa apoi la racit. Cand s-a racit se sfarama bine. Se scoate tortul rece din frigider si se unge cu restul de crema. Se mai lasa un pic pentru ornat. Se presara pe deasupra caramelul si se apasa un pic cu mana. Restul de crema se sprituieste cu seringa de 16 ori si se orneaza fiecare cu jumatati de cireasa.