5 teline mari 3kg ardei kapia 4kg gogosari 1,5kg ceapa 1,5l suc de rosii 1l ulei 1 pahar cu mustar o cescuta de miere sau zahar sare, piper, foi de dafin
Mod de preparare:
Ceapa se da prin masina de tocat , se pune in 3/4l ulei sa se caleasca incet. Ardeii si gogosarii se coc, se curata apoi se toaca marunt sau se dau prin masina de tocat. Telina se fierbe, se toaca marunt sau se da prin masina, dupa care se adauga peste ceapa impreuna cu ardeii si gogosarii si restul de ulei. Se adauga sucul de rosii si se lasa sa fiarba la foc mic 2 ore. Spre sfarsit adaugati condimentele, mai lasati sa dea cateva clocote apoi adaugati mierea si mustarul. Turnati zacusca fierbinte in borcane incalzite, legati cu celofan si fierbeti 30 min. sau lasati-le in cuptorul incins(fara foc) pana a doua zi.