10 kg vinete; 10 kg ardei capia; 10 kg gogosari; 2 kg ceapa; 5 kg rosii; 1/2 kg morcovi; 1 l ulei; sare, foi de dafin, condimente dupa gust.
Mod de preparare:
Se taie ceapa marunt si se rad morcovii pe razatoarea mica. Se pun în ulei si se adauga 1/2 l apa. Se fierb pana se înmoaie ceapa si daca mai e nevoie se adauga apa. Vinetele, ardeii si gogosarii se coc si se curata, dupa care se scurg foarte bine (se lasa în strecuratoare de pe o zi pe alta). Vinetele se toc ca pentru salata, iar gogosarii si ardeii se taie în cubulete mici (cubulete cu latura de aprox. 5 mm). Se amesteca cele de mai sus si se fierb un pic, se sareaza si se condimenteaza dupa care se adauga sucul de rosii obtinut din cele 5 kg de rosii si se mai fierb un timp. Daca zacusca are prea multa zeama se mai baga la cuptor pentru 20 min. sau o jumatate de ora.
Eu fac portii de cite 1/5 din cantitatile de mai sus. De obicei coc ardeii, vinetele si gogosarii pe rind (cite o portie de 2kg) si le bag la congelator, iar cind vreau zacusca, scot cite o punga de ardei, una de vinete si una de gogosari si fac o portie, ca restul gasesc oricind. Sucul de rosii in acest caz il cam pun dupa ochi.