Se folosesc 20-30 gogosari, 20-30 de ardei grasi, 2-3 cepe mari, 1/2 litru de ulei, 1 litru suc rosii, sare, piper, foi de dafin.
Mod de preparare:
Coaceti gogosarii si ardeii pe foc iute de lemne sau pe flacara acoperita cu o tabla. Curatati-i si taiati-i īn patratele mici. Intre timp, caliti īn ulei ceapa tocata marunt, stingeti cu suc de rosii si puneti ardeii si gogosarii maruntiti. Potriviti de sare si de piper si lasati vasul sa fiarba īncet īn cuptor timp de 30 minute. Din cānd īn cānd amestecati cu o spatula de lemn sau scuturati cratita pentru ca zacusca sa nu se prinda de vas. Puneti vasul sa fiarba īncet īn cuptor cu focul mic si cānd a scazut potrivit si uleiul s-a ridicat deasupra, preparatul este gata. Omogenizati bine zacusca si puneti-o īn borcane mici, pe care le lasati īnca 50 de minute īn tava cuptorului, care a fost incalzit īn prealabil. Cānd au prins o usoara crusta deasupra, legati borcanele cu celofan si lasati-le sa se raceasca pāna a doua zi.