Retetele Desprecopii.com
Retete |  Retete noi |  Retete populare |  Cele mai bine evaluate retete |  Adauga o reteta
Rezultate: 10  20  30

Deserturi diverse: Cozonac, pasca ( 14 retete )

Pasca fara aluat (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 9983)
Sfarami branza cu furculita sau o dai prin sita ca sa fie pufoasa, pui un praf de sare si galbenusurile. Freci bine apoi pui zaharul, laptele praf, faina, smantana, stafidele, aromele, coaja de lamaie si untul topit. La sfarsit adaugi albusurile batute spuma, apoi o coci intr-o tava rotunda. Atentie daca branza este f. grasa atunci nu mai pune untul pt. ca o sa fiarba in grasime.

Cozonac (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 3010)
Aluat: Galbenusurile se presara cu sarea si se lasa sa stea putin; se bat apoi spuma cu zaharul, esente, alcool, coji rase; smantana (whipping cream) cu untul se incalzesc usor la temperatura camerei; drojdia se pune la muiat in lapte cald; se porneste masina de paine la optiunea dough - framantat aluat - timp in care amestecati usor toate ingredientele de mai sus cu o parte din faina. Restul de faina puneti in cuva masinii de paine, turnati deasupra aluatul si asteptati sa se termine framantatul si crescutul aluatului. Pe la jumatatea ciclului, inainte de a doua framantare, turnati uleiul.

Dupa ce cresc, se transfera pe masa, se intind cu sucitorul, se pune umplutura si se lasa sa mai creasca si in tavi. Coaceti cam o ora, raciti pe un gratar de sarma.
Cozonac neframantat (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 6900)
Faina se cerne si se amesteca in ea drojdia. Se separa ouale: cinci albusuri se pun deoparte; opt galbenusuri si trei albusuri se bat bine cu sare. Zaharul se dizolva in lapte si apoi se adauga in lapte galbenusurile batute cu cele trei albusuri, coaja de lamaie, zaharul vanilat si totul se amesteca cu faina amestecata cu drojdie pana devine un aluat consistent. Cand aluatul a devenit omogen, se amesteca cu mana de la fund catre suprafata. Se pune treptat in aluatul untul taiat si care a fost bine frecat de rece ca sa nu contina apa si se incorporeaza bine untul. Se lasa la cald ca sa creasca 1-2 ore.

Albusurile puse deoparte se bat spuma tare cu un praf de sare si cu 500 gr zahar adaugat treptat si apoi se adauga 300 gr nuca macinata si se amesteca. Se imparte coca crescuta in doua, se intinde, se aseaza pe ea nuca macinata si se ruleaza.Se ung 2 forme cu unt, se aseaza cozonacii in ele si se lasa sa creasca jumatate de ora. Se pun in cuptorul incalzit, la foc potrivit si se lasa 30 minute sa se coaca. Nu se deschide cuptorul in timpul coptului.
Cozonac (2) (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 2300)
Maiaua se pregateste inmuiand mai intai drojdia cu putin lapte caldut ( nu fierbinte) si o lingura de zahar. Separat se oparesc trei linguri de faina cu lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase. Cand amestecul s-a racorit cat sa-l putem lucra cu mana, se incorporeaza cu drojdia inmuiata si se bate bine pana se fac basici mari, si compozitia se desprinde usor de pe peretii vasului. Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se pune la loc cald sa creasca.

Cat creste maiaua se amesteca galbenusurile cu mixerul, zaharul si un praf de sare pana se obtine o pasta spumoasa. Pasta iese mai fina daca se foloseste zahar pudra. Se bat spuma albusurile stropite cu cateva picaturi de lamaie.

Intr-un lighenas de plastic se toarna faina proaspat cernuta, in mijlocul careia se face un cuib. In acest cuib se pun maiaua, galbenusurile batute si putin lapte caldut. Se framanta cu spiralele speciale ale mixerului, incorporand, putin cate putin, untul topit, cald, uleiul, romul, vanilia si restul de lapte. Aluatul se framanta cel putin o jumatate de ora pana face basici mari si se desprinde de pe peretii lighenasului. Apoi se acopera si se lasa sa creasca in loc cald, ferit de curent.
Nucile pentru umplutura se usuca in cuptor fara sa se rumeneasca, se trec prin masina de macinat nucile, se amesteca apoi cu zaharul si albusurile pana se obtine o pasta consistenta.

Se ung tavile cu unt.

Cu mana unsa cu ulei sau cu unt, se desparte aluatul in trei parti egale ( daca tavile sunt mai mici, se imparte in mai multe parti) si se intinde prima foaie pe masa unsa. Deasupra se repartizeaza o treime din cantitatea de nuca intr-un strat cat mai uniform. Se ruleaza cozonacul si se pune in forma. Se procedeaza la fel si cu celelalte parti de aluat.

Cozonacii se lasa sa creasca descoperiti vreo jumatate de ora, apoi se ung cu ou, se decoreaza cu miez de nuca in jumati si se presara cu zahar tos. Se dau la cuptor la foc potrivit, mai mult domol, pentru aproximativ o ora.
Cozonac simplu cu nuca sau cu mac (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 5172)
Se pun drojdia si o lingurita de zahar in jumatate de pahar de lapte caldut. Se amesteca si se pune deoparte sa creasca. Se cerne faina intr-un vas adanc. Peste ea se toarna drojdia crescuta si se amesteca. Se topeste margarina impreuna cu uleiul si se amesteca cu faina. Se adauga galbenusurile frecate cu sarea, zaharul , grisul si la sfirsit se adauga laptele caldut amestecand tot timpul, sa nu se faca cocoloase. Se framanta si se bate pana apar bule de aer. Aluatul se presara cu faina, se acopera cu un servet si se pune deoparte sa creasca.

Prepararea umpluturii de nuca: Se pun la fiert apa si zaharul. Cand fierbe se adauga nuca macinata si se fierbe putin. Se stinge focul si se adauga romul. Se lasa sa se racoreasca. Prepararea umpluturii de mac se face la fel ca cea de nuca cu deosebirea ca in loc de rom se pune coaja de lamaie rasa.

Prepararea cozonacului: Se pune multa faina pe masa de lucru, iar mainile se vor da prin faina tot timpul. Aluatul crescut se rastoarna pe masa, se imparte in doua. O jumatate se intinde cu mana de marimea tipsiei, peste ea se intinde umplutura de nuca, se ruleaza si cu grija se pune in tipsia bine unsa.

La fel se procedeaza cu cealalta jumatate care se umple cu mac. Se ung cozonacii cu galbenus de ou, se mai lasa sa creasca in tipsie cca. 10 min., se pun apoi in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace la temperatura de 180-200 grade cca. 45-60 min. Se scot cand sunt rumeni. Se scot calzi din tipsie si se pudreaza cu zahar cand sunt reci.

Cozonac (3) (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 2138)
Se face putina maia din drojdie, un praf de sare, putin lapte si faina. Se pune zaharul in lapte si se tine pe foc pana se topeste zaharul. Dupa ce s-a racit putin laptele se pun ouala batute (unul intreg si 3 galbenusuri) si esentele. Cand a crescut maiaua se pune laptele peste ea si faina. Se amesteca cu mana cateva minute pana se omogenizeaza coca si apoi se pune uleiul putin cate putin pana se incorporeaza tot.
Se lasa la crescut apoi se unge masa cu ulei se intinde o bucata de coca si se pune compozitia de : albusurile ramasa batute spuma, nu prea tare, cu zahar, cacao si nuci macinate), se ruleaza si se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca un pic. Apoi, se unge cu ou batut, se presara cu zahar si se baga la cuptor la foc mic.

Cozonac moldovenesc (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 28149)
Faina si ouale se pun cu cel putin sase ore inainte in camera de lucru incalzita, iar faina se cerne in prealabil. Se prepara maiaua din cca 2 linguri de faina care se pun intr-un castron si se oparesc cu lapte fierbinte si se bate pana devine pasta moale ca o alifie. Separat, se inmoaie drojdia cu putin lapte, o lingurita cu virf de zahar, o lingura faina, apoi se amesteca bine, se acopera cu un servet curat si se pune la crescut la caldura. Dupa ce drojdia a crescut, se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine si se pune din nou totul la crescut la loc cald ferit de curenti de aer rece. Intre timp, se bat galbenusurile toate, cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea. Cand maiaua a crescut, se pune in vas cu faina si compozitia de mai sus, se toarna galbenusurile, apoi untul topit (caldut, nu fierbinte), romul, coaja de lamaie si portocala, laptele caldut care a fost fiert cu vanilia si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Acest amestec se framanta bine 35-45 de minute neintrerupt; se tine la caldura 2 si chiar 3 ore. La framantat se ung mainile cu ulei sau unt si se continua framantarea pana cand coca face basici. Aluatul rezultat nu trebuie sa fie tare ci mai mult moale. Daca e vartos, se mai pun 2-3 albusuri batute spuma si se framanta bine.
Cand coca a crescut bine, se iau pe rand bucati, se intind putin, se presara umplutura si apoi se ruleaza, dupa care se pun in tavi de cozonac lungi si inalte, pregatite cu hartie inalta unsa cu unt. Se unge cozonacul cu galbenus amestecat cu ulei ca o maioneza si se presara cu zahar pentru aspect. Acest aluat se acopera cu un servet curat si gros, se pune la caldura si se lasa sa creasca. Acest aluat creste foarte mult, de aceea este bine sa folosim niste tavi mai inalte. Daca tavile sunt normale, atunci se umple forma pana la 1/3 din inaltimea ei. Se baga in cuptor, cand aluatul a crescut cat inaltimea formei. Cuptorul trebuie sa aiba o temperatura mai mica primele 15 minute, dupa care se da o temperatura mai mare. Pentru ca partea de sus a cozonacilor sa nu se arda, dupa ce s-au rumenit se va acoperi cu hartie udata cu apa.
Cuptorul va fi incalzit la o temperatura potrivita pentru copt care se incearca cu malai: se arunca o mana de malai in cuptor si daca arde imediat se mai asteapta pana ce malaiul aruncat se rumeneste in timp. Coptul nu trebuie sa dureze mai mult de 60 de minute. Tavile se pun la nivelul cel mai jos pentru ca sa aiba cozonacul unde creste. Un cozonac moldovenesc bine framantat si copt creste foarte inalt pana la 50 de cm. si cand se rupe suvita pe lung se desprinde ca o fibra lunga. Cozonacul moldovenesc avand multe oua se pastreaza moale, mai multa vreme, comparativ cu restul cozonacilor.
Pasca (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 2569)
Se amesteca: branza, zahar, zahar vanilat, coaja de lamaie, smantana, galbenusurile de ou, albusurile batute spuma si la sfarsit se adauga stafidele.

Se unge tava cu margarina, se tapeteaza cu faina, se toarna compozitia si se baga la cuptor.
Se incearca daca e gata cu un pai.

Deasupra, ca sa arate frumos se face o cruce peste compozitie cu mac.
Pasca foarte buna si usor de facut (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 9258)
Se imnoaie faina cu o parte din laptele rece. Restul de lapte se pune la fiert cu zahar, cand clocoteste se da deoparte, se pune faina inmuiata si se amesteca bine cu telul. Se pune iar la fiert amestecand mereu si cand se ingroasa se da deoparte. Se adauga ouale intregi, pe rand, si cacaoa. Cand s-a racit putin se adauga untul dupa care stafidele si esenta.
Se unge tava cu ulei, se aseaza un strat subtire de aluat de cozonac si se toarna compozitia. Se coace la foc potrivit.
Pasca cu mazurca (...mai departe) n/a  (Vizualizari: 2770)
Se bat albusurile spuma si se adauga putin cate putin zaharul, pana cand se ingroasa ca la bezea. Se adauga toate ingredientele in albusul bezea si se amesteca foarte usor de jos in sus. Se rastoarna peste aluatul pus in forma de pasca, forma unsa cu ulei.
Compozitia este pentru o tava de cca trei litri.
Pagina urmatoare  
Pagina 1 din 2

Adauga reteta noua


Inapoi la inceput   Inapoi la inceput