Conserve de fructe: Dulceturi si gemuri ( 5 retete )
DULCEATA DE PRUNE CU NUCI(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 15393) Se aleg prune mari, frumoase si tari. Se rup coditele, se spala si se curata de coaja (pentru a indeparta coaja se pun fructele intr-o sita si se introduc cu totul intr-un vas cu apa clocotita pt. 1 min. Se scot apoi si se pun intr-un vas cu apa rece. Dupa aceasta operatie fructele se curata foarte usor.) Se introduc prunele in apa de var sau in solutie de bicarbonat unde se tin 2-3 ore. Se clatesc apoi cu apa rece, se scot samburii cu un betisor si se pun la zvantat pe un prosop curat. Samburii se inlocuiesc cu miez de nuci verzi fara pielita. Prunele se introduc in siropul de zahar bine legat, impreuna cu batonul de vanilie si se fierb la foc iute. Cand este aproape gata se adauga feliile de lamaie, iar cand e suficient de legata, se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca dupa care se pune in borcane. Se pun capace speciale sau se leaga cu celofan.
DULCEATA DE FRAGI ( ZMEURA SAU MURE)(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 4674) Se aleg fragi mari, sa fie intregi si frumosi. Se spala ,apoi se pun intr-o sita sau pe un servet uscat sa se scurga bine de apa. Se pune la foc zaharul cu 3 pahare de apa. Se tine vasul la foc mic pina se topeste tot zaharul, apoi se impinge la foc iute si se lasa sa fiarba pina se leaga zaharul, astfel incit, daca dam drumul unei picaturi de sirop intr-o ceasca cu apa foarte rece, picatura sa nu se dizolve imediat, ci sa se intareasca astfel incit sa poata fi luata intre degete. Se ia de citeva ori spuma ce se ridica la suprafata. Se pun fragii. Se lasa sa dea un clocot si se ia vasul de pe foc, lasind-o la o parte un sfert de ora, ca sa-si lase fragii toata zeama lor in sirop. Se pune din nou vasul la foc. Se ia spuma cind da in clocot. Se adauga zeama de la o lamiie si se lasa sa fiarba pina se leaga. Daca siropul, dupa ce s-a racorit, este destul de legat, se ridica vasul de pe foc si se acopera cu un servet umed. Cind dulceata s-a racorit, se toarna in borcane si se leaga cu celofan sau se pun capace speciale.
DULCEATA DE NUCI VERZI(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3216) Nucile se spala si se curata de coaja cu un cutit ascutit si se pun intr-un castron cu apa rece. Apoi se scurg si se oparesc cu apa clocotita de 3-4 ori si de fiecare data se lasa sa stea in aceasta apa 10 min. Se spala apoi cu apa rece tot de 3-4 ori si la fel, 10 min. sa stea in aceasta apa. Din apa si zahar se face un sirop care se pune la fiert. Cind acesta incepe sa se lege se pun nucile bine scurse si se fierb pana se leaga. Se adauga vanilia si la ultimul clocot se adauga zeama de lamaie. Dulceata fierbinte, se toarna in borcane foarte curate si se astupa. Dupa ce s-au pus capacele, borcanele se tin intoarse pe capac cca.10min.
DULCEATA DE COACAZE ROSII SAU ALBE(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 29561) Dulceata se face din coacaze rosii sau albe cu boabele mai mari, care au numai 1-2 seminte. Coacazele contin o mare cantitate de pectina (care incheaga siropul), de aceea la 1 kg zahar se pun numai coacazele care rezulta dintr-un kg cintarit, dupa ce boabele s-au desprins de pe ciorchini, fara sa se scoata simburii. Simburii se scot cu o scobitoare sau cu o sarma subtire inoxidabila, indoita ca un ac de par. Intr-o cratita se pune zaharul, apa, zeama de lamaie se amesteca putin si se pune la foc. Siropul se fierbe pina cind se leaga un pic si apoi se adauga coacazele. Siropul va fi in cantitate mare, dar cind se va raci, se va gelifica, formind o masa gelatinoasa impreuna cu fructele, cu gust acrisor.
DULCEATA DE TRANDAFIRI(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2748) Cind se culeg petalele de la fiecare trandafir, acestea se prind toate odata in mina si li se taie partea alba. Daca nu s-a facut aceasta operatie la cules, petalele se asaza in manunchi, unele peste altele cu partea alba in aceeasi directie si apoi se taie. Petalele colorate se freaca cu 30 g zahar si cu zeama sau sarea de lamie, aceasta are rolul de a intari petalele fragile(ele vor ramane tari), si de a inviora culoarea. Zaharul se pune la fiert cu 1/2 l apa , se amesteca pe foc pina cind se topeste iar cind siropul da in clocot se adauga petalele impreuna cu toata zeama lasata. Petalele frecate cu zahar si zeama de lamaie s-au intarit si de aceea trebuie sa fiarba mai mult. Dulceata se fierbe pina cind se leaga. Cand e gata, are culoare rosiatica si petalele vor pluti in tot siropul pina in fundul cratitei. In acest moment cratita se ia de pe foc. Daca se fierbe prea mult zaharul se caramelizeaza si culoarea devine galbui- maroniu.