500-700g petale de trandafiri (parfumati), 1 kg zahar, 1/2 l apa, o lingura miere de albine (100 g), zeama de la o lamaie mare (50 ml) sau 100 glucoza, 2 cuisoare, 1-2 bucati scortisoara nemacinata, vanilie.
Mod de preparare:
Cind se culeg petalele de la fiecare trandafir, acestea se prind toate odata in mina si li se taie partea alba. Daca nu s-a facut aceasta operatie la cules, petalele se asaza in manunchi, unele peste altele cu partea alba in aceeasi directie si apoi se taie. Petalele colorate se freaca cu 30 g zahar si cu zeama sau sarea de lamie, aceasta are rolul de a intari petalele fragile(ele vor ramane tari), si de a inviora culoarea. Zaharul se pune la fiert cu 1/2 l apa , se amesteca pe foc pina cind se topeste iar cind siropul da in clocot se adauga petalele impreuna cu toata zeama lasata. Petalele frecate cu zahar si zeama de lamaie s-au intarit si de aceea trebuie sa fiarba mai mult. Dulceata se fierbe pina cind se leaga. Cand e gata, are culoare rosiatica si petalele vor pluti in tot siropul pina in fundul cratitei. In acest moment cratita se ia de pe foc. Daca se fierbe prea mult zaharul se caramelizeaza si culoarea devine galbui- maroniu.