O farfurie, adinca, plina cu virf de fragi, zmeura sau mure, 1 kg zahar, 3 pahare cu apa, zeama de la o lamiie.
Mod de preparare:
Se aleg fragi mari, sa fie intregi si frumosi. Se spala ,apoi se pun intr-o sita sau pe un servet uscat sa se scurga bine de apa. Se pune la foc zaharul cu 3 pahare de apa. Se tine vasul la foc mic pina se topeste tot zaharul, apoi se impinge la foc iute si se lasa sa fiarba pina se leaga zaharul, astfel incit, daca dam drumul unei picaturi de sirop intr-o ceasca cu apa foarte rece, picatura sa nu se dizolve imediat, ci sa se intareasca astfel incit sa poata fi luata intre degete. Se ia de citeva ori spuma ce se ridica la suprafata. Se pun fragii. Se lasa sa dea un clocot si se ia vasul de pe foc, lasind-o la o parte un sfert de ora, ca sa-si lase fragii toata zeama lor in sirop. Se pune din nou vasul la foc. Se ia spuma cind da in clocot. Se adauga zeama de la o lamiie si se lasa sa fiarba pina se leaga. Daca siropul, dupa ce s-a racorit, este destul de legat, se ridica vasul de pe foc si se acopera cu un servet umed. Cind dulceata s-a racorit, se toarna in borcane si se leaga cu celofan sau se pun capace speciale.