400g alune nesarate prajite si tocate marunt 4 oua separate 150g zahar brun pudra 1 ½ lingurita praf de copt Ingrediente pentru decor:
fulgi de ciocolata sau alte decoratiuni din ciocolata
Mod de preparare:
1. Topiti ciocolata pe o baie de aburi, intr-un castron rezistent la caldura. Amestecati smantana, acoperiti castronul, si lasati totul la racit pentru de cel putin 2 ore.
2. Incalziti cuptorul la 175C si ungeti doua forme rotunde de tort cu unt.
3. Tocati marunt sau puneti cateva secunde intr-un procesor de alimente alunele, insa pastrati intr-un castronel 50g din cantitatea initiala pentru decor.
4. Bateti albusurile spuma. In alt castron amestecati bine galbenusurile si zaharul. Apoi cu grija incorporati albusurile, alunele si praful de copt stins cu putin otet sau zeama de lamaie.
5. Turnati doua treimi din compozitie rezultata intr-o tava, iar restul in cealalta.
6. Primul blat se coace aproximativ 35 de minute, iar cel mic 25 minute. Dupa coacere se lasa la racit, apoi se pot scoate din forme.
7. Dupa ce foile s-au racit, taiati blatul mai mare pe orizontala, rezultand doua foi mai subtiri. Folositi cate un sfert din crema de ciocolata si smantana pe fiecare blat, iar cu ce ramane imbracati tot tortul. Cu alunele ramase pentru decor: luati o mana de alune si presati usor in jurul tortului. Deasupra puteti aseza ornamentele de ciocolata cumparate. Daca preferati un alt mod de a decora tortul, nu trebuie decat sa va lasati imaginatia sa zboare..