- 400g ciocolata amaruie sau semidulce, taiata marutn - 200g golden syrup (sirop de zahar-asemanator la gust cu mierea) sau sirop de porumb cacao - ornamente mici ptr tort –optional (mici frunzulite aurite, etc.)
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 175 ° C. Ungeti o tava de 20cm patrati cu unt, tapetati-o cu hartie de pergament si ungeti-o din nou cu putin unt.
Pentru tort: - într-o cratita mica topiti ciocolata, untul si smantana la foc mic, amestecand pana se omogenizeaza. Lasati sa se raceasca. Folosind un mixer electric amestecati bine ouale, zaharul si vanilia, pana compozitia se ingroasa, adaugati faina cernuta, praful de copt si ciocolata topita. Se toarna aluatul în tava si se coace aproximativ 40 - 45 de minute. Cand este gata, se lasa la racit.
Pentru umplutura: - într-o cratita mica topiti crème fraîche si untul la foc mediu; amestecati pana se omogenizeaza. Amestecati apoi ciocolata pâna se topeste, iar apoi zaharul si brandy-ul. Compozitia se lasa la racit in frigider pana se ingroasa, aproximativ 30 de minute.
Taiati tortul pe orizontala in 2 foi egale, folosind un cutit lung zimtat. Intindeti pe prima foaie un strat gros de umplutura, asezati a doua foaie si acoperiti-o cu restul umpluturii (inclusiv pe laterale).
Pentru invelisul de ciocolata: - topiti ciocolata la microunde, amestecati golden syrup sau siropul de porumb, si apoi turnati-o intr-o punga de plastic si lasati-o la frigider pana cand este suficient de moale pentru a o putea modela.
Decorarea tortului: - presarati pe o suprafata de lucru putina cacao, apoi ciocolata din frigider, prafuita si ea cu cacao pentru a o modela mai usor. Cu ajutorul unui sucitor intindeti-o cu grija (cat sa acopera tortul) si ridicati-o de pe suprafata de lucru cat mai des pentru a nu se prinde (mai presarati cacao daca este nevoie, dar nu mult). Acum ridicati foaia de ciocolata si asezati-o peste tort (presand usor pe margini) oferindu-i forma dorita; taiati excesul de ciocolata de la baza cu un cutit. Presarati din nou foarte putina cacao peste tort, tamponati in unele locuri cate un strop de golden syrup si asezati ornamentele dorite. Optioanal mai puteti presara putina cacao.