50g pudra de cacao-cea mai buna calitate, cernuta 100g zahar muscovado 250 ml apa fierbinte 125g unt nesarat moale, plus extra 150g zahar pudra 225g faina ½ lingurita praf de copt ½ lingurita bicarbonat de sodiu 2 lingurite extract de vanilie 2 oua mari Pentru glazura:
125ml apa 30g zahar muscovado 175 g unt nesarat, taiat in cubulete 300g ciocolata cu 70% cacao de cea mai buna calitate, fin tocata
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180C si se ung bine cu unt 2 tavi rotunde pentru tort apoi se aseaza hartie de pergament.
Se amesteca cacaoa cu zaharul muscovado si apa fierbinte pana se incorporeaza.
Separat frecati bine untul si zaharul pudra impreuna, pana se transforma intr-o compozitie pufoasa.
In alt castron amestecati faina, praful de copt si bicarbonatul.
Amestecati extractul de vanilie in crema de unt si zahar pudra - apoi adaugati 1 ou, urmat rapid de o lingura mare de amestec de faina, apoi al doilea ou. Amestecati bine.
Continuand sa amestecati (puteti folosi mixerul) adaugati restul ingredientelor uscate pentru tort si amestecul de cacao, incorporand amestecul bine.
Aluatul rezultat se imparte in cele 2 tavi si se lasa la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, sau pāna considerati ca este gata. Se lasa apoi la racit 5-10 minute.
De indata ce ati asezat tavile in cuptor, incepeti pregatirea glazurii: topiti intr-un castronn la aburi apa, zaharul muscovado si untul. Cānd amestecul incepe sa faca bule, se ia castronul de pe aburi si se adauga ciocolata tocata, se agita amestecul, dupa care se lasa timp de un minut inainte de a se amesteca cu telul.
Amestecul de ciocoalata se lasa sa se raceasca aproximativ 1 ora, dupa care se bate cu telul din nou - timp in care blaturile vor fi racite si gata pentru glazura. Imbracati ambele blaturi in glazura, inclusiv laturile.
Cateva sfaturi:
blaturile pot fi coapte cu o zi inainte si asamblate inainte de servire dupa preferinta se poate orna cu fructe (cirese, mure, zmeura, capsuni)
Mod de servire:
dupa preferinta se poate orna cu fructe (cirese, mure, zmeura, capsuni)